OHR insistira na poštovanju Ustava BiH

Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je da visoki predstavnik želi jasno istaći da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Bosna i Hercegovina 18.09.2019 | 18:33
OHR insistira na poštovanju Ustava BiH
Navodeći da su neki  pogrešno protumačili odgovor OHR.a u vezi deklaracije SDA, visoki predstavnik pojašnjava stav u vezi nekih pitanja koja su razmatrana na kongresu te stranke.

"Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predstavila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije", kaže se u saopštenju. i dodaje da Visoki predstavnik želi jasno istaći da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma. On uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

"Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru", saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata.

"Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi. Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima", kaže se u saopštenju OHR-a.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ne Laprdaj

18.09.2019 17:50

Vec lijepo izvrsite aneksiju kao nekada i mirna Bosna a sa njom i Hercegovina.

ODGOVORITE
Name

Dali

18.09.2019 18:13

ces nesto preduzeti umjesto sto komentarises kao i ja koji nemogu nista uciniti osim komentara! Dakle preduzmi vec jednom nesto placen si za to!

ODGOVORITE
Name

Pre kasno

19.09.2019 08:02

E moj Incko I tebi cemo uskoro vidjeti ledja. Posjedovati toliki kapacitet i ovlastenja I dopustiti opstrukciju formiranja SM godinu dana pokazuje koliko lose procjenjujes situaciju. SDA nikada ne bi usvojila ovu deklaraciju da nije bila ohrabrena pristrasnim reakcijama OHR-a. Kamo dalje rodjace. SDA je izgubila kapacitet formiranja SM a kao najveca Bosnjacka stranka je nezaobilazna. Ovo se nije smijelo desiti.

Name

Samo Dejton

19.09.2019 08:23

Pa vidis da poduzima, samo jos uvijek mnogima nijw jasno!

Name

Joja

18.09.2019 19:45

Republika Srpska jedina postuje dejtonski sporazum .... sta je tebi covece ..

ODGOVORITE
Name

D

18.09.2019 19:59

Dekleracija SDA ,je u korist Srbima, dala im je vjetar u leđa da rade na samostalnosti RS,jer je to samo odgovor na dekeraciju SDA, ako iko naškodi ovoj BiH to su SDA,non stop maštirajući o svojoj želji koračaju polako prema podjei BiH jer njihove mašte se mogu ostvariti samo u jednoj trećini BiH koji pripada njima ,što će potvrdit da je Dodik u pravu o raspadu BiH za koji se nemože više okrivid Dodik i SNSD

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

18.09.2019 21:16

Pogledajmo stvari objektivno i realno! Od '95, mi zagovaramo samostalnost a tamo neki Bakiri zagovaraju gradjansku (unitarnu) BiH. Od tada do danas, uzeli su nam zastavu, grb i himnu, uzeli su nam vojsku, uzeli su nam 9. januar (referendum-anketa) su ga samo uokvirile u neki lijevi zakon a on vise ne smije biti drzavni praznik, uzeli su nam jos 80 drugih nadleznosti i prenijeli na BiH.... i ima jos tog, od vojne imovine pa do novca iz PDVa i akciza. Sta smo mi uradili za to vreme? Potpisali zakon o odbrani koji nas vodi u NATO, Radmanovic (SNSD) poslao zahtjev za clanstvo, burle odnjeo zastavu u predsjednistvo (da, ali gdje)... i izgubili sve jake firme, zaduzili nas za narednih 5 generacija... Jeli to samostalnost? Ko nas zeli takve samostalne? Srbija? Srbiji smo potrebni kao problem koji mogu uvijek aktivirati u borbi za Kosovo i nista vise. Eto, glasajmo opet za SNSD!!!!!!!! Na redu je da nam uzmu ime republike, policiju i tu je i kraj!

Name

Rade

19.09.2019 06:54

Deklaracija nije nista novo to im je nasledstvo od Alije i to nas je sve vec jednom gurnulo u rat posle kojeg nijesu ni sve zrtve prebrojane a oni ponovo srljaju pa zar niste se opametili

Name

ZMiljenkoE

19.09.2019 09:39

@Rade Ali vas burle nafurava, nevjerovatno. Misli li iko od vas svojom glavom ili ste svi iz SNSDa dio kolektivne svijesti? Jesi li nekad procitao tu deklaraciju? Znas li kada je napisana? Na koliko mjesta se u istoj pominje recimo: BiH, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, muslimani, Ustav, Vlada.... i tako da ne nabrajam?! Ne, nisi procitao naravno, predebela je za tebe (2 stranice). Bitno je da ti klimas glavom (praznom) kao zombi a u cilju odrzanja burline pozicije! Milorad Dodik ce unistiti republiku budi siguran a onda ce svi nasi sinovi koji su pali u otadzbinskom ratu biti uzaludne zrtve a mi cemo postati sluge raznim Bakirima... sve zbog burle i njegove supljoglave svite.

Name

Rade

19.09.2019 12:32

ludi zmiljenko Izgleda da ti je ovo dopisivanje glavno zanimanje da drugoga nemas .Predstavi se kao covjek i koristi normalne izraze a ne rijeci burle nafurava zmiljenko itd jer ne ispadas tu neki mangup.U mome kratkom pisanju neznam gdje si primijetijo da sam ja za SNSD naprotiv ne nijesam ja za njih i ova tema i nema veze sa SNSD om nego je tema deklaracija koju ja licno ne podrzavam i nigdje nijesam pomenuo ni Dodika ni SNSD.Ludi zmiljenko u tvome pisanju se nezna ni kosi ni stasi ali znaj bar jedno da je tema SDA i deklaracija i ne napadaj ljude prostacino jedna

Name

BOBA

19.09.2019 14:12

SVAKOJ PRIČI JE PREVIŠE 3 DANA.ALI TRI PO TRI PROĐE ŽIVOT.VAMA DOBRO A NAROD TRPI.I NA KRAJU SVE SE SVEDE NA ISTO.

ODGOVORITE