Што је прекинута емисија "Берлин уживо"?

- Један од водећих политичара немачке Алтернативе за Немачку (АфД) Бјерн Хеке гостовао је у емисији "Берлин директно", у којој је запретио новинару.

Свијет 18.09.2019 | 07:55
Што је прекинута емисија "Берлин уживо"?
Хекеу и његовом портпаролу није се свидело како је текао разговор па је портпарол затражио да се интервју понови, што је новинар ЗДФ одбио. Интервју је након тога прекинут, а све се завршило Хекеовом претњом.

Тема разговора је, наиме, била незгодна јер се тицала утицаја Бјерна Хекеа на немачку политику, његове реторике и схватања политике. Хеке је у прошлости често изазивао гнев због свог речника, који је многе подсетио на доба нацизма и специфичну терминологију тадашњег режима.

Када најзад дође време промена, ми Немци ништа нећемо радити половично, уклонићемо гомиле шута модерног доба - рекао је својевремено Хеке, преноси Блиц.

Он је говорио о "животном простору", који треба одбранити, "кварењу народа", "садржајно дегенерисаним" партијама. На крају је чак и интерна оцена управног одбора његове странке потврдила да је Хекеов начин говора "у суштини близак националсоцијалистичким говорима".

С тим у вези, новинар ЗДФ током разговора са Хекеом емитовао је прилог - анкету у којој је од Хекеових партијских колега тражено да коментаришу изјаву о "гомилама шута". Требало је да кажу да ли је тај цитат потекао од Хекеа или Адолфа Хитлера. Нису знали.

Хеке се у интервуу бранио да се појмови као што су "животни простор" и "дегенерисан" користе у биологији и да је реч о прилично "апсурдном подметању".

Када је новинар ЗДФ хтео да пређе на следећу тему, Хекеов портпарол Гинтер Лахман се умешао и затражио понављање интервјуа.

"Овако не може, овако не може. Суочили сте господина Хекеа с питањима која су побудила његова снажна осећања, а мислим да таква осећања не би требало пренети у интервјуу - рекао је он.

Након што је новинар одбио да понови интервју, рекавши да то још никада није урадио зато што се ствари не одвијају онако како то саговорник жели, Хеке је запретио "тешким последицама" по сарадњу између њега и новинара.

Након тога су новинар, Хеке и његов портпарол одлучили да прекину интервју. "Онда нека вам буде јасно да од мене више нећете добити интервју", поручио је на крају Хеке новинару.

 (Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар