Što je prekinuta emisija "Berlin uživo"?

- Jedan od vodećih političara nemačke Alternative za Nemačku (AfD) Bjern Heke gostovao je u emisiji "Berlin direktno", u kojoj je zapretio novinaru.

Svijet 18.09.2019 | 07:55
Što je prekinuta emisija "Berlin uživo"?
Hekeu i njegovom portparolu nije se svidelo kako je tekao razgovor pa je portparol zatražio da se intervju ponovi, što je novinar ZDF odbio. Intervju je nakon toga prekinut, a sve se završilo Hekeovom pretnjom.

Tema razgovora je, naime, bila nezgodna jer se ticala uticaja Bjerna Hekea na nemačku politiku, njegove retorike i shvatanja politike. Heke je u prošlosti često izazivao gnev zbog svog rečnika, koji je mnoge podsetio na doba nacizma i specifičnu terminologiju tadašnjeg režima.

Kada najzad dođe vreme promena, mi Nemci ništa nećemo raditi polovično, uklonićemo gomile šuta modernog doba - rekao je svojevremeno Heke, prenosi Blic.

On je govorio o "životnom prostoru", koji treba odbraniti, "kvarenju naroda", "sadržajno degenerisanim" partijama. Na kraju je čak i interna ocena upravnog odbora njegove stranke potvrdila da je Hekeov način govora "u suštini blizak nacionalsocijalističkim govorima".

S tim u vezi, novinar ZDF tokom razgovora sa Hekeom emitovao je prilog - anketu u kojoj je od Hekeovih partijskih kolega traženo da komentarišu izjavu o "gomilama šuta". Trebalo je da kažu da li je taj citat potekao od Hekea ili Adolfa Hitlera. Nisu znali.

Heke se u intervuu branio da se pojmovi kao što su "životni prostor" i "degenerisan" koriste u biologiji i da je reč o prilično "apsurdnom podmetanju".

Kada je novinar ZDF hteo da pređe na sledeću temu, Hekeov portparol Ginter Lahman se umešao i zatražio ponavljanje intervjua.

"Ovako ne može, ovako ne može. Suočili ste gospodina Hekea s pitanjima koja su pobudila njegova snažna osećanja, a mislim da takva osećanja ne bi trebalo preneti u intervjuu - rekao je on.

Nakon što je novinar odbio da ponovi intervju, rekavši da to još nikada nije uradio zato što se stvari ne odvijaju onako kako to sagovornik želi, Heke je zapretio "teškim posledicama" po saradnju između njega i novinara.

Nakon toga su novinar, Heke i njegov portparol odlučili da prekinu intervju. "Onda neka vam bude jasno da od mene više nećete dobiti intervju", poručio je na kraju Heke novinaru.

 (Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar