Белодедић: Можда да у свлачионици пусте наш меч?!

Бивши штопер црвено-белих у разговору за наш портал присетио се гостовања у Минхену из 1991. године и сјајног меча који је отворио врата финала Купа европских шампиона у Барију.

Фудбал 17.09.2019 | 13:04
Белодедић: Можда да у свлачионици пусте наш меч?!
Шампион Европе са две "Звезде" - букурештанском и београдском - и један од најбољих централних одбрамбених играча свог времена, Миодраг Миле Белодедић, у разговору за МОНДО присетио се полуфинала Купа шампиона из 1991. године, када је са Црвеном звездом у Минхену савладао Бајерн 2:1.

Потом је у Београду уследио епски реми 2:2, а онда и историјско гостовање у Барију, односно тријумф пеналима против Олимпик Марсеја за највећи успех српског клупског фудбала. 

О те две утакмице сваки навијач црвено-белих вероватно зна како се одвијао сваки минут на терену, док је временом гостовање у Минхену пало у сенку због трилер завршнице београдског реванша.

Повод да га се подсетимо је нова утакмица Црвене звезде и Бајерна у престоници Баварске. Овај пут на старту групне фазе, али...

"Пласман Црвене звезде у Лигу шампиона сада је раван том нашем полуфиналу!", сматра Белодедић.

"Није фудбал исти као пре, Бајерн је остао на врхунском нивоу, али ово што Звезда ради последњих сезона је феноменална ствар. Клуб се константно бори и свако играње у европским такмичењима представља огроман успех, а посебно је то други узастопни пласман у Лигу шампиона", додаје бивши репрезентативац Румуније, данас 55-годишњи функционер тамошњег Фудбалског савеза за наш портал.

Звезда је на путу до тадашњег полуфинала избацила Грасхоперс, Глазгов Ренџерс и Динамо Дрезден, док је Бајерн био бољи од АПОЕЛ-а, ЦСКА Софије и Порта. Гледајући на дужи период уназад, Баварци су већ имали три титуле европског првака (1974, 1975, 19976).

"Бајерн је био фаворит због традиције, због имена у тиму, домаћег терена... Али нисмо се уплашили! Сећам се Драгана Џајића који нас је храбрио пре утакмице у свлачионици. Причао је да ћемо сигурно победити, да смо бољи тим и да нема шансе да изгубимо. Био је убеђен у то, а ми смо га слушали и размишљали 'шта овај прича'. Нисмо се плашили, али и нисмо били баш толико самоуверени", признао је Белодедић кроз осмех. 

Утакмица у Минхену није добро почела по црвено-беле. Бајерн је повео после сјајне акције у 23. минуту. 

Пета, дупли пас и лоб Роланда Волфарта, ипак, нису деморалисали играче српског шампиона.

"У таквим ситуацијама не смеш да клонеш јер ћеш онда брзо примити и други гол. Ми из одбране знали смо да имамо одличне саиграче у нападу, редовно су давали голове и веровали смо у њих. Тако је и било. Дали су два гола и преокренули. Била је то сјајна утакмица, а посебно нашег тима".

Памти Белодедић и атмосферу тих априлских дана '91. у Минхену.

"Не само да је Минхен био фудбалски град, него је цела Немачка била фудбалска! Било је то полуфинале Купа Европе и сви су причали о утакмици. Много наших навијача дошло је из разних крајева, долазили су нам и у хотел да нас бодре".

Очекује се да Звезда опет има сјајну подршку у Немачкој. Гостима припада 3.300 улазница за "Алијанц арену", али ће их сигурно бити много више.

"Нема сумње да ће 'Делије' доћи у великом броју. Знам да много Срба живи и ради у Немачкој, а плус они који ће кренути из Београда и других градова. Атмосфера на стадиону ће сигурно бити одлична, али играчима Звезде неће бити лако. Одличан посао ради Владан Милојевић у континуитету, па ћемо видети. Можда играчима у свлачионици пусте нашу утакмицу да их мотивишу", нашалио се Белодедић, али уједно и дао предлог који не би било лоше размотрити.

"Биће тешко у Минхену, али стварно верујем да Звезда у Београду може да победи и Бајерн 2:0, као Ливерпул прошле године. У препознатљивом амбијенту који праве Делије", закључио је легендарни штопер црвено-белих, први фудбалер икада који је постао европски првак са два различита клуба.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар