Belodedić: Možda da u svlačionici puste naš meč?!

Bivši štoper crveno-belih u razgovoru za naš portal prisetio se gostovanja u Minhenu iz 1991. godine i sjajnog meča koji je otvorio vrata finala Kupa evropskih šampiona u Bariju.

Fudbal 17.09.2019 | 13:04
Belodedić: Možda da u svlačionici puste naš meč?!
Šampion Evrope sa dve "Zvezde" - bukureštanskom i beogradskom - i jedan od najboljih centralnih odbrambenih igrača svog vremena, Miodrag Mile Belodedić, u razgovoru za MONDO prisetio se polufinala Kupa šampiona iz 1991. godine, kada je sa Crvenom zvezdom u Minhenu savladao Bajern 2:1.

Potom je u Beogradu usledio epski remi 2:2, a onda i istorijsko gostovanje u Bariju, odnosno trijumf penalima protiv Olimpik Marseja za najveći uspeh srpskog klupskog fudbala. 

O te dve utakmice svaki navijač crveno-belih verovatno zna kako se odvijao svaki minut na terenu, dok je vremenom gostovanje u Minhenu palo u senku zbog triler završnice beogradskog revanša.

Povod da ga se podsetimo je nova utakmica Crvene zvezde i Bajerna u prestonici Bavarske. Ovaj put na startu grupne faze, ali...

"Plasman Crvene zvezde u Ligu šampiona sada je ravan tom našem polufinalu!", smatra Belodedić.

"Nije fudbal isti kao pre, Bajern je ostao na vrhunskom nivou, ali ovo što Zvezda radi poslednjih sezona je fenomenalna stvar. Klub se konstantno bori i svako igranje u evropskim takmičenjima predstavlja ogroman uspeh, a posebno je to drugi uzastopni plasman u Ligu šampiona", dodaje bivši reprezentativac Rumunije, danas 55-godišnji funkcioner tamošnjeg Fudbalskog saveza za naš portal.

Zvezda je na putu do tadašnjeg polufinala izbacila Grashopers, Glazgov Rendžers i Dinamo Drezden, dok je Bajern bio bolji od APOEL-a, CSKA Sofije i Porta. Gledajući na duži period unazad, Bavarci su već imali tri titule evropskog prvaka (1974, 1975, 19976).

"Bajern je bio favorit zbog tradicije, zbog imena u timu, domaćeg terena... Ali nismo se uplašili! Sećam se Dragana Džajića koji nas je hrabrio pre utakmice u svlačionici. Pričao je da ćemo sigurno pobediti, da smo bolji tim i da nema šanse da izgubimo. Bio je ubeđen u to, a mi smo ga slušali i razmišljali 'šta ovaj priča'. Nismo se plašili, ali i nismo bili baš toliko samouvereni", priznao je Belodedić kroz osmeh. 

Utakmica u Minhenu nije dobro počela po crveno-bele. Bajern je poveo posle sjajne akcije u 23. minutu. 

Peta, dupli pas i lob Rolanda Volfarta, ipak, nisu demoralisali igrače srpskog šampiona.

"U takvim situacijama ne smeš da kloneš jer ćeš onda brzo primiti i drugi gol. Mi iz odbrane znali smo da imamo odlične saigrače u napadu, redovno su davali golove i verovali smo u njih. Tako je i bilo. Dali su dva gola i preokrenuli. Bila je to sjajna utakmica, a posebno našeg tima".

Pamti Belodedić i atmosferu tih aprilskih dana '91. u Minhenu.

"Ne samo da je Minhen bio fudbalski grad, nego je cela Nemačka bila fudbalska! Bilo je to polufinale Kupa Evrope i svi su pričali o utakmici. Mnogo naših navijača došlo je iz raznih krajeva, dolazili su nam i u hotel da nas bodre".

Očekuje se da Zvezda opet ima sjajnu podršku u Nemačkoj. Gostima pripada 3.300 ulaznica za "Alijanc arenu", ali će ih sigurno biti mnogo više.

"Nema sumnje da će 'Delije' doći u velikom broju. Znam da mnogo Srba živi i radi u Nemačkoj, a plus oni koji će krenuti iz Beograda i drugih gradova. Atmosfera na stadionu će sigurno biti odlična, ali igračima Zvezde neće biti lako. Odličan posao radi Vladan Milojević u kontinuitetu, pa ćemo videti. Možda igračima u svlačionici puste našu utakmicu da ih motivišu", našalio se Belodedić, ali ujedno i dao predlog koji ne bi bilo loše razmotriti.

"Biće teško u Minhenu, ali stvarno verujem da Zvezda u Beogradu može da pobedi i Bajern 2:0, kao Liverpul prošle godine. U prepoznatljivom ambijentu koji prave Delije", zaključio je legendarni štoper crveno-belih, prvi fudbaler ikada koji je postao evropski prvak sa dva različita kluba.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar