Хипертензију је могуће излијечити

Када је узрок повишеног крвног притиска познат, хипертензију је могуће трајно излечити. Најчешће препознат разлог због којег крвни притисак прелази своје нормалне границе су промене које настају на артеријама бубрега.

Здравље 16.09.2019 | 15:24
Хипертензију је могуће излијечити
Доктор Милосав Томовић из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" каже да је процена да у западним земљама најмање пет одсто хипертензивних пацијената има неки облик промена на артеријама бубрега.

"Проценат је сигурно и доста виши, све зависи колико детаљно се тражи узрок хипертензије", каже др Томовић.

Када се промене на артеријама бубрега излече, трајно се регулишу и вредности крвног притиска, без потребе за лековима.

Други узорци хипертензије најчешће се проналазе у поремећају хормона и појави тумора.

"Када млад човек оболи од хипертензије свакако би требало да се посумња на неки конкретан узрок", каже др Томовић.

То би могао да буде поремећај у повећаној продукцији хормона из надбубрежне жлезде, тумор ове жлезде, али и поремећај у функцији штитасте жлезде. Међу познате разлоге убрајају се и тумор хипофизе, слип апнеа, одређени лекови, као и употреба кокаина.

Пацијентима којима и поред дневне употребе више лекова не може да се регулише вредност крвног притиска, обично се ради ренална денервација, односно уништавање нервних влакана у артеријама бубрега.

"У последње време се ради на откривању нових лекова који би могли супресијом делова ћелија који учествују у стварању одређених протеина и хормона да зауставе процес повишења крвног притиска", каже др Томовић.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Код штиитњаче

19.09.2019 06:34

Може притисак бити висок код превише лучења. Срце удара јако брзо, знојење и мршављење. Таблете то регулишу, а ако не онда се добија доза радиоактивног јода. Код малог рада који може бити разлог и терапије с јодом долази до раста тежине у скоро 90% особа. То изазива висок притисак. Магнезијум помаже јако пуно. Важно је узимати таблету за штитну на празан стомак с доста воде. Потом магнезијум. Сачекати најмање пола сата и јести, пити кафу. Избегавати бели хлеб, тесто, макароне, месо.. Озете понекад јести наведено, али то значи једном у двије седмице не сваки други дан. Сви смо ми људе, а јести се мора сваки дан. Кефир је јако добар и сит. Послије једно два мјесеца као што је написано тлак ће се стабилизовати чак и масноћа у крви ће се повући. Добро је заменити масноће за маслиново уље. Моја мама је стално причала да маслиново уље смрди. Сад зна да не смрди. Смрди свако које стоји дуго. Избегавати газирана пића. Може чиста минерална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИВКО

23.09.2019 15:48

МЕНИ НЕ СМИЈУ ДА СТАВЕ МЈЕРАЧ ПРИТИСКА ДОЉЕ , ПРЕЈАКО ПУЛСИРА, ОЋЕ ДА ПУКНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

09.10.2019 10:20

намажи свој пакшу вазалином...и нећеш имати проблема кад ти га поново буду стављали доле, чак и ако буде јако пулсирао ;)

Name

ре Вук

13.10.2019 12:03

Јел то препорука из личног искуства

Name

Саша

23.09.2019 16:18

Навешћу сопствени примјер:док нисам имао посао у школи, издржавао сам се давањем приватних часова по кућама.У свакој кући ме понуде кафом, што ми је пријало.5 кућа(максимум током дана) једнако 5 кафа.Плус још једна ујутро након доручка.Притисак никад нисам контролисао нити сам осјећао неке сметње.Први преглед за љекарско увјерење за посао-притисак 180/100.Сестра три пута мјери и не може себи доћи, с обзиром да сам тада имао непуних 30 година.Шокирам се.Добијем условно љекарско увјерење само да бих могао потписати уговор,са обавезом да смањим унос кафе, да 3 пута дневно контролишем притисак и да се за мјесец дана јавим на контролу.Већ на прегледу притисак је био 140/90, блага хипертензија која не омета давање љекарског увјерења.Дефинитивно сам ограничио кафу на максимум 2 дневно и притисак сам стабилизовао на 120, евентуално 130/80.Задовољавајуће.Поента је најчешће у промјени начина живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.09.2019 12:47

Сале требао си да окидаш по кућама, било би још више пара, а са притисом никаквих тегоба. Притисак би био таман онолики колики треба да одрадиш ствар.

Name

ре ре

21.10.2019 19:36

Коментар поптуно на мјесту.

Name

Болид

19.10.2019 10:50

Најбољи љек за љецење хипертензије у Републици Српској је напустање исте и одлазак у Њемацку, Аустрију и слицне земље.

ОДГОВОРИТЕ