Отворена нова дионица Источног транзита у БЛ

Новоизграђена и посљедња дионица источног транзита у насељу Обилићево, којом је извршено спајање са дионицом у правцу новог моста на ријеци Врбас, вриједна 1,5 милиона КМ, отворена је и пуштена у рад.

Република Српска 16.09.2019 | 15:19
Отворена нова дионица Источног транзита у БЛ
Градоначелник Игор Радојичић, који је отворио нову дионицу заједно с Ненадом Нешићем, в.д. директором "Путева РС", рекао је да је урађен велики посао спајањем источне трансверзале.

Завршетак ове обилазнице, на којој су радови били заустављени од половине осамдесетих, један је од кључних пројеката из инвестиционог циклуса "Бањалука се гради", али и програма "Бањалука 2025".

"Прије 50 година пројектован је прстен око Бањалуке са западним и источним транзитом, а од оног што је некада требало да буде обилазница, изградњом источног транзита Бањалука је практично добила нови булевар источном страном града", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, насеља Старчевица и Обилићево су велика и ово је жила куцавица и главна саобраћајница у њима.

"Завршетком ове дионице урађен је источни транзит, који креће од новог Зеленог моста на Врбасу, преко Крфске улице и Гаврила Принципа, кружним раскрсницама спаја се с мостом на Ребровцу па преко Бањалучког поља силази до границе између насеља Малта и Лазарево", истакао је Радојичић.

Додао је да је крајњи циљ пројекта повезивање западног и источног транзита, а овај посао је рађен у сарадњи с "Путевима РС".

"Око 700.000 КМ је издвојио град, нешто више 'Путеви РС', а већ смо почели разговарати о сљедећој инвестицији - кружном току код 'Леснине'", истакао је Радојичић.

Ненад Нешић, в.д. директора "Путева РС", рекао је да је овим ријешен један од највећих саобраћајних проблема у граду.

"Послије неколико деценија планирања источни транзит је напокон завршен, ширина коловозне траке је 13,2 метра, укупна дужина пута који смо отворили је 577 метара, повезана су два највећа насеља Старчевица и Обилићево и ријешена је гужва у саобраћају на овој дионици", казао је Нешић.

Додао је да ће раскрсница код "Леснине" бити грађена упоредо с реконструкцијом Улице Ивана Горана Ковачића, чиме ће квалитетно бити спојени источни и западни транзит.

На спајање источног транзита према Зеленом мосту чекало се више од 30 година, а пројекат је био блокиран због неријешених имовинско-правних односа. Посао је настављен прошле године изградњом дионице од "Ас маркета" до Крфске улице, а извођач ових радова је било предузеће "Козарапутеви".

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бања Лука

16.09.2019 14:03

Добит цес поново повјерење градјана градонацелнице, показао си да град водис успјесно. Трази нацин да ријесис канализацију у вецим насељима и у кориту Врбаса. За то треба пуно новца али мора се ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.09.2019 18:04

Добице од многих, глас за његовог противкандидата. Ето ста це добити. :)))

Name

Игипоп

17.09.2019 09:01

Па реално, за његовог мандата доста је урађено, чак и највише

Name

Директ

17.09.2019 18:19

Исто тако многе фабрике не раде, а и не зиви се од ауто-путева и крузних токова.

Name

Бањалучанин

16.09.2019 14:39

Ово јесте велики посао, али је остао неријешен и велики проблем на дијелу источног транзита у насељу Лазарево, од Нове пијаце до скретања на петљу за Приједор. Наиме, на овом дијелу саобраћајнице која је фреквентнија од било које друге у граду саобраћај је због не баш широког коловоза за оволики број возила загушен свакодневно до те мјере да се возила крећу "пужевим кораком". Нарочито је изражен проблем на раскрсници у Улици Књаза Милоша (скретање према Трапистима и Слатини) гдје су застоји свакодневни, а проблем је лако рјешив,само треба за неколико метара проширити коловоз за десно скретање. Ту се често догађају и саобраћајне незгоде, а надлежни у Градској управи проблем ове раскрснице још никад нису ни споменули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрвар

16.09.2019 15:43

Видис како су назови их бањалуцани подводљиви ови двојица мамлаза коментарису ста би требало урадити јосв као они свом градонацелнику помазу. Нека вас додик јебе испасцете за пар година градјани другог реда

Name

Ре

16.09.2019 15:57

Па цијела градска управа је са села, те би се тацније требала звати сељацка управа. Ти сељаци су главни проблем града.

Name

Скептик

16.09.2019 18:49

Па зар више нису заслужни Титини социјалисти комунисти који су урадили 90% тог транзита као и 90% цијеле инфраструктуре града. Додуше, 10% свега су направили Турци, 10% Аустријанци...Још ће рећи да је заслужан и за завршетак обнове Кастела који су изградили Римљани...

ОДГОВОРИТЕ