Холанђани су хладни, нико да те зове на кафу, плати пиће!

Брежанчић пикирао слабу тачку АЗ-а: Не интересује их одбрана! Били су бољи кад сам ја играо тамо. . .  „Холанђани нису ништа посебно“, уверава леви бек Партизана пред почетак Лиге Европе. Повратник у Партизан Рајко Брежанчић је играо пре три године за АЗ Алкмар. Ево шта каже о предстојећем дуелу у Лиги Европе и какав је живот и фудбал у Холандији.  

Фудбал 16.09.2019 | 19:24
Холанђани су хладни, нико да те зове на кафу, плати пиће!
Пре само три године Рајко Брежанчић је играо против Партизана у дресу АЗ Алкмара у групној фази Лиге Европе. Била је то она чувена сезона када су црно-бели, после победе у Холандији, широм себи отворили врата наставка такмичења у Лиги Европе, па се догодио Аугзбург и Раул Бобадиља...

Судбина, шта ли, три године касније, Брежанчић ће опет бити учесник дуела Партизан - АЗ Алкмар (четвртак од 21х, ТВ пренос Арена спорт 1). Опет у групној фази. Само што ће овога пута утакмицу играти/пратити у опреми Партизана.

Наравно да је Брежанчић идеалан саговорник за дуеле српског и холандског клуба, јер добро познаје и менталитет и филозофију фудбала са обе стране.

"Из ове екипе познајем само два играча - штопера Грка Хацидијакоса, другог штопера такође, тако да што се тога тиче, екипа се доста променила. Алкмар игра офанзивни фудбал, карактеристичан је по томе. Ми треба, једноставно, да играмо нашу игру, не треба да их се плашимо, нису они неки баук, нити су нешто посебно, по мени, била је много боља екипа када сам ја био тамо, али морамо да их схватимо озбиљно ако желимо да победимо", каже Брежанчић у разговору за клупски сајт.

Упитан каква је Холандија и холандски фудбал, одговара:

"Својевремено сам из Чукаричког отишао у АЗ Алкмар. Холандија је прелепа земља, мала, уређена, све супер, само су људи много хладни, што ми се не свиђа, баш сам о томе јуче причао у једном интервјуу, једино ми се то не свиђа. Нема онога да после тренинга идеш на кафе, ручкове, нема ништа од тога. Ако се иде на кафу плаћа свако своје, то сам видео први пут у животу и рекао сам да више не идем са њима. Што се тиче фудбала, Холанђани к’о Холанђани, имају много добре екипе, међутим, не посвећују много пажње одбрани, више се игра у нападу. Која год екипа у Холадији, нико не посвећује пажњу одбрани, сви гледају само напред и то је то". 

С обзиром на казну УЕФА од две утакмице играња пред празним трибинама, која је преиначена у то да на стадиону могу да буду деца до 14 година, Партизан ће имати помоћ. Било је лепо против Молдеа, а у четвртак увече на стадиону на Топчидерском брду очекује се и више деце него што је то био случај против норвешке екипе (око 6.000).

"Нажалост, УЕФА нам није одобрила да играмо пред публиком, али поново имамо помоћ са трибина од те деце. Прошла утакмица је била баш супер за играње, право уживање, и за децу је то једна велика ноћ, тако да верујем да ћемо уз помоћ деце победити на тој утакмици".

Колико сте сада растерећенији, будући да Партизан игра групну фазу ЛЕ? 

"Растерећенији смо, био нам је циљ да уђемо, што је рекао тренер Саво Милошевић то је нама један бонус. Имамо ову нашу Линг-Лонг лигу, то је наша реалност, ово је само један бонус, по мени, заслужено смо ушли у ЛЕ јер смо радили откад сам ја дошао. Спремали смо се баш за те утакмице, гледали да буде добро за све, за нас играче, навијаче, да доведемо неке екипе у Београд. Ето, као што знате, долази Манчестер јунајтед, по мени је то једна од најбољих екипа у свету". 

Још мало о Холандији...

"Холандија је 'земља лала', али и земља хладноће. Када сам тамо отишао са породицом баш смо имали проблема да се уклопимо, мада, ми смо тамо дружили углавном са Србима, имамо пријатеље и дан-данас тамо, видећемо се са њима сада када будемо отишли у Холадију. Земља к’о земља, све је супер, заиста, само су људи такви, мени се то баш не свиђа, ми са Балкана знаш какви смо. Нема кафе, нема ништа. Они су тако хладни, неће да се јаве, сад те види на тренингу, а после у граду неће да те поздрави, пита како си... Ништа, као да те не познају, значи, као роботи су, дођу одраде тренинг и иду кући". 

А да ли постоји притисак пред утакмицу? Да ли "мора" да се побеђује?

"Нема тога у Холадији. Њима је небитно да ли си победио 5:0 или изгубио 10:0, после утакмице имаш опоравак, можеш да једеш пицу, све живо, они на то не обраћају пажњу пажњу уопште, тотално без притиска", каже Брежанчић и додаје да је слично и у Шпанији.

"У Шпанији исто нема притиска, док сам био тамо, имаш неки нормалан, мали притисак. У клубовима у којима сам ја играо, нема притиска, ти сам себи створиш неки притисак ако хоћеш да играш добро". 

После АЗ Алкмара, Партизан очекује још један тежак меч - "вечити дерби" против Црвене звезде. Брежанчић, за сада, нема уписан наступ у највећој утакмици српског фудбала.

"Ако се не варам, нисам играо, био сам само један дерби на клупи, код Јокана (прим. аут. Славиша Јокановић), то је било 2010. или 2011., не знам тачно. Тада сам био на клупи, Вујевић је дао онај евро-гол, не знам који је био резултат, знам да смо победили и да сам ја био на клупи. Као клинац, није да измишљам нити да се хвалим, али стварно смо имали одличну генерацију и побеђивалисмо смо сваки дерби, а дерби је посебна прича за све, тако да, видећемо", каже Брежанчић и додаје: 

"Не осећам притисак. Имамо утакмицу у Европи пре дербија, за коју се спремамо и гледамо да одрадимо то најбоље што можемо и после Европе се спремамо за дерби, тако да идемо корак по корак".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар