Сарајево мисли да СНСД жарко жели власт у БиХ

"Они мисле да СНСД тако жарко жели да дође на власт у Сарајеву да ће прихватити све. Не, нећемо прихватити ствари које нису у складу са Уставом, ствари које нису у складу са политичким реалностима и ствари за које немамо подршку народа", рекла је Цвијановићева за "Еуроблиц".

Република Српска 16.09.2019 | 09:34
Сарајево мисли да СНСД жарко жели власт у БиХ
Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је као безнађе чињеницу да власт на нивоу БиХ није формирана ни готово годину дана након избора, нагласивши да се тиме шаље лоша порука и да су у позадини свега политичке игре.

Цвијановићева, која је потпредсједник СНСД-а, нагласила је да је све то зашло у ћорсокак, сасвим беспотребно и непромишљено, вјероватно са намјером условљавања СНСД-а.

"Они мисле да СНСД тако жарко жели да дође на власт у Сарајеву да ће прихватити све. Не, нећемо прихватити ствари које нису у складу са Уставом, ствари које нису у складу са политичким реалностима и ствари за које немамо подршку народа", рекла је Цвијановићева за "Еуроблиц".

На питање да ли је могућ договор с обзиром на супротне ставове два члана Предсједништва БиХ, са једне, те став Милорада Додика, са друге стране, Цвијановићева је оцијенила да је договор могућ, али да се морају уважити одређене политичке реалности и да нико никоме не узурпира било која права.

"Дакле, хајде да причамо о оном о чему смо сагласни, а да рјешавамо оно о чему нисмо, а не да оно око чега се не слажемо наметнемо као једно једино питање и да све друго због тога треба да пропадне", истакла је она.

Цвијановићева је рекла да је Годишњи национални програм /АНП/ измишљена тема и измишљен услов, те нагласила да је приоритет пут ка ЕУ.

"Прича о НАТО путу је само испродукована да би била кочница за блокирање процеса, а не да би била нека тема око које треба дасе усагласимо и нађемо рјешење", навела је она те подсјетила да је Српска увијек за сарадњу са НАТО-ом и да постоји Резолуција Народне скупштине Републике Српске о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике.

На питање како ће Народна скупштина Српске одговорити на блокаду власти на нивоу БиХ, Цвијановићева је одговорила:   

"Народна скупштина ће се озбиљно бавити темама које су важне за наше функционисање, за функционисање свих нас у оквиру БиХ, а посебно из визуре РС и то с аспекта шта су ствари које морамо да претрпимо; шта су ствари које су могле да буду апсолутна добит за све грађане, и једног и другог ентитета, а постале су проблем; колико шта кошта у овој земљи и да ли вриједи да кошта толико; шта су то бенефити које можемо или не можемо добити; шта су то измишљене блокаде…

Све су то важна питања о којима треба дискутовати у НСРС јер тамо сједе људи изабрани директно од стране народа, то је најпозванија институција за дебату", казала је она.

Каже да ће одговор бити легалистички, као што је и до сада био. Дакле, ми смо легалисти и знамо на који начин ствари у оквиру БиХ треба да буду конципиране.

"Устав БиХ је врло јасан по том питању и немате дилему ко има право на какво представљање. У сваком случају, понудићемо партнерство да се разговара и то на начин који ће бити реалан, рационалан и уважити интересе свих", навела је Цвијановићева.

Говорећи о мигрантима, Цвијановићева је нагласила да је ријеч о великом изазову, јер се говори о знатном броју људи и пријетњи да се тај број стално повећава због затворених зврата код Европљана.

Она је навела да се Српска у том случају суочава са проблемом адекватног смјештаја миграната, проблем здравствене природе због могућих заразних болести, економско-финансијским проблемом, те проблемом немогућности индентификације и безбједносне провјере тих лица.

Цвијановићева је навела да се креће у демографску обнову на свеобухватнији начин, што значи ангажман више институција истовремено.

"Имамо одређену студију која нам показује гдје су проблеми и шта треба да се ради, шта је важно сада када имамо тај сет мјера који траје већ годинама, јер ћемо га обновити, модификовати и додати неке нове ствари", додала је она.

Према њеним ријечима, ту је много ствари, ради се на економској слици, повећању радних мјеста и плата, са једне стране, и, са друге, инфраструктура за бољи квалитет живота и социјална брига усмјерена на оне којима треба, а све то уз класичне пронаталитетне мјере.

Говорећи о сарадњи Републике Српске и Србије, Цвијановићева је рекла да је она одлична и да остаје простор само за њено јачање, те подсјетила на знатна средства која је Србија уложила у Српску.

(БН/Срна)
(Фото: ЕуроБлиц)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

Марко

16.09.2019 07:38

Браво предсједнице. У потпунисти се слазем са Вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

16.09.2019 07:47

ХАХАХАХАХХАХААААА....ПА ЖЕЉКА , МИЛЕ БИ ВИШЕ ВОЛИО СИЛНЕ САРАЈЕВСКЕ ПАРЕ НЕГО ЦИЈЕЛЕ СВОЈЕ ЛАКТАШЕ!

Name

ПОСМАТРАЧ

16.09.2019 07:50

А кад ћете открити КО ЈЕ УБИО ДАВИДА

Name

Апач

16.09.2019 08:01

Само ми реци за шта је у праву и која будала треба бити да не видиш ову пропаст.

Name

Михајло

16.09.2019 08:58

Зеки као и обицно лазе.

Name

Реално

16.09.2019 09:09

Цизмице лазљива коју глупост прицас кад нецете власт засто толко панике ви би све хтјели ал вас Баки не прима срамите се мало бар за покрадене гласове а успут и за криминал хрватско цедо мало.

Name

Ре

16.09.2019 09:21

Због народа... је ли овог који одлази на Запад или сиротиње која је јос овдје? Или због оних који су преко ноци постали милионери?

Name

ива

16.09.2019 09:21

МА ЈОК НЕ ЖЕЛИТЕ! МАЛА ВАМ ЈЕ ПОСТАЛА РС ЗА КРАЂУ И ЛОПОВЛУК! ВИ СТЕ ЦИРКУС ОД ВЛАДЕ!

Name

блиц

16.09.2019 09:28

У праву је у висе ствари: 1. Избори су одрзани просле године у октобру, дакле скоро годину дана послије нема власти на БиХ нивоу 2. СНСД не зели по сваку цијену да удје у власт, да потписе несто за ста нема подрску народа 3. Цињеница је да је СНСД побједник у Републици Српској а и на нивоу БиХ и цињеница је да не зели по сваку цијену власт на нивоу БиХ

Name

Не ремсе

16.09.2019 09:30

Могу да те мрзе могу да те не воле и тебе и Додика али сто се ставова тице у Сарајевској барустини капа до пода! Нека нема власти и не треба нам имамо своју Српску а они нека раде ста хоце.

Name

ре

16.09.2019 09:39

Ево И бисерка Несто казе?!

Name

неко

16.09.2019 09:41

Ко о цему? Војска о скрацењу, а курва о постењу!

Name

Ре Марко

16.09.2019 09:53

колико мало самопостовања требас имати да би клицао овој зени. Имас ли ти цовјеце мајку, зену, дјевојку? Погледај њих па опет погледај Бисерку. Да ли и даље заслузује твоје постовање?

Name

Ре посматрач

16.09.2019 10:12

Кад оду са власти кад их похапсе е онда ће све изаћи на чиста овКо колона је дуга свако је у криминалу и свако сваког штити Бајизма и ренесанса.

Name

Муууу

16.09.2019 10:37

113% нецете,само ви на функцијама,ал ово цланова сто нисте намирили,коалционих обецана,ма има да вам дусу на сламцицу попију,е за то морате.Теглетија и Косарац на апаратима вец

Name

Робин Худ

16.09.2019 07:43

Чиста лаж! лаж зато што није битна власт којом ће те " владати" у БиХ, него стањем у РС...Коначно то је евидентно све ове године, па од Радмановића, Шпирића,Кошарца, Мајкићке и сл. наказа сте присутни у власти на нивоу БиХ толико колико вам треба да гулите кожу народу, политички мутите заједно са странкама и ФБиХ и држите режим "вруће -хладно" ...дајте да се још "једном побијемо да будете у праву" и да скончамо ову причу док млади не оду скроз јер ; " по вама је вољети политичку странку , једнако вољети државу"...мало сте побркали лончиће, ...истина све нас је мање , али мораћете отићи......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно интересантно

16.09.2019 07:45

"Имамо одређену студију која нам показује гдје су проблеми и шта треба да се ради, шта је важно сада када имамо тај сет мјера који траје већ годинама, јер ћемо га обновити, модификовати и додати неке нове ствари", додала је она. ... "ту је много ствари"... Обзиром на ова стварно потпуна, корјенита и јасна тумацења стања кретања ствари, моземо у скорој будуцности оцекивати историјски заокрет ствари. Само је у томе сустина ствари дјеловања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рф

16.09.2019 07:47

И зели у власт само ви иприцате о власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браца

16.09.2019 07:52

А онда се ту појавио "трухли геније" да то све својом памећу изравна...мајко мила......!!!! "– Ако смо могли преживјети без ММФ, можемо и без Савјета министара – изјавио је премијер Радован Вишковић 6. јула. Међутим, убрзо је Вишковић имао нешто другачији став. – Морамо бити поштени и рећи да неформирање Савјета министара утиче на економску позицију Републике Српске, али ни у ком случају то не можемо довести под питање колапса или слично. Био бих сретан да се данас формира и Влада Федерације БиХ и Савјет министара, како бисмо могли сјести и разговарати о неким значајним пројектима за све грађане оба ентитета у БиХ, јер овдје они трпе – истакао је Вишковић...."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чолак

16.09.2019 08:00

Држати карту у канцеларији која није тачна све говори о предсјеникци и институцији предсјеника РС. Брчко дистрикт БиХ је дејтонска и уставна категорија, третирати дејтонски устав као шведски сто, раде само квази политичари и квази предсјеници. Брчко није у саставу Републике Српске већ дуго година, РС нема никакве ингеренције нити надлежности у тој територијалој административној јединици. Ово је права карта, та у канцеларији не вриједи ништа, то је пропагандни и лажни материјал: хттпс://фресхпресс.инфо/wп-цонтент/уплоадс/2016/11/карта-ентитети.јпг

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.09.2019 08:23

Све што се тражи од РС-а је да поштује уставе, законе и прописе и нико неће имати проблема с том бх. покрајином. Нажалост, политички врх те босанске регије непрестано урушава владавину закона. Шта друго очекивати од њихових сљедбеника?

Name

Лопез

16.09.2019 08:07

Зељка продузава зивот цита мисли

ОДГОВОРИТЕ
Name

16.09.2019 08:45

Жељка продужава живот а народ би желио знати КО ЈЕ УБИО ДАВИДА И због чега се то не смије знати ни за то питати, какве то аждаје жлве у нашем граду???? ✊✊✊✊

Name

Бушач

16.09.2019 08:08

Тукетино,није Жарко већ Милорад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.09.2019 08:08

Теско нама са твојим изјавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

16.09.2019 08:22

ПРЕДСЈЕДНИЦА ГОВОРИ КАКО ЈЕСТЕ, АЛИ ОПЕТ ПАТРИОТЕ И ИЗДАЈНИЦИ.ЗАШТО СКРЕЋЕШ И ОПТУЖУЈЕШ ДРУГЕ СТРАНКЕ ЗА РАСПАД СНСД ТВОЈУ И ДОДИКОВУ ФРАКЦИЈУ. ПРЕДСЈЕДНИЦЕ РАДМАНОВИЋ ЈЕ СВОЈИМ ПОТПИСОМ ПАРФИРАО ПОЧЕТНИ ДОКУМЕНТ ЗА УЛАЗАК БХ У НАТО. КАКО МИСЛИШ ДА СМО ДЕМЕНТО ОБОЛИЛИ АНА ТРИШИЋ БАБАБИЋ 10 ГОДИНА ЈЕ КООПТИРАНА У НАТО ПРОЦЕСЕ БХ ЗА УЛАЗАК У НАТО. БАВИ ТЕ СЕ СОПСТВЕНИМ СУКОБОМ У СНСД КОЈИ ПУЦА.

Name

О

16.09.2019 09:02

бозе опет ова !!!! као не воле власт а ?па ко јос да вјррује у то??? па власт вас одрзава ту гдје дте па зато сте и дкупстину и све институције за вас раде а не за народ! срамота која дрскост народу у оци просипа прасину!страснооо

Name

БИСЕР

16.09.2019 08:14

ОВА БАС ПРОСИПА БИСЕРЕ,ОВО ЈЕ ДНО ИСПОД ДНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.09.2019 08:25

Сигурно да зарко желите власт у Сарајеву по сваку цијену, јер хоћете за све да се питате, а ништа нити знате нити хоћете поштено да урадите, историја ће вам судити. Издаја невиђена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!@!

16.09.2019 08:32

бисерка дзаба ти и поза којом те уце..ДЗАААБААА!!! БИБА СИ ТИ ОБИЦНА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

16.09.2019 09:26

У нормалној држави би се сликала у зборници неке сеоске школе и само овде неко тако глуп може бити преседник

Name

Хахаха

16.09.2019 08:36

Е да сам муско муско, звала би се Дуско....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

16.09.2019 18:23

Која тука Додик је и покрао изборе због БиХ јер горе јос има лове

Name

Ре

16.09.2019 09:10

Ова се баш удебљала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

16.09.2019 09:40

Најгора власт икада склепана да влада Србима у најновијем муком стеченом ентитету РС, све користе изнад сваког максимума, а народ и борце ко ј..е несретне животом годинама у РС.

Name

А

16.09.2019 09:33

вама је стало до мисљења народа као до лањског снијега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик

16.09.2019 09:43

Зашто нам је кад имамо проблем или није по нашем онда криво Сарајево. Што нам је овако сами смо себи криви, јер се не можемо одлучити је ли боље стабилан посао, редовна плата, просперитет и сигурност, инвестиције ИЛИ ова дубиоза, деца отишла мајстора ни за лека, али ракике и србовања увек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

16.09.2019 09:44

Сан сваког папка у Босни је да се докопа Сарајева. Тако сте и ти и твоја братија запели, само нешто вам не иде од руке. Ти си попушила прије 4 године, а твој шеф боље да није ни отишао. Видиш како га тамо возају мангупи. Нису то Лакташи ни Таслић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф

16.09.2019 09:46

У ово мало текста 5 пута спомње СТВАРИ-које, јесу то теписи, регали столови-мили боже неписмене жене. Иди на тржницу или бувљак, па говори о СТВАРИМА-!!???!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трансеx

16.09.2019 09:57

Брате те ј....о па ето ко фол нежелиш па Сви су вас сконтали И провалили лицемјери доста вас је било ви сте само за власт на сеоској локалој заједници. ..папци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

16.09.2019 10:06

ЈЕЛИ ТО ОНА ИЗ АФЕРЕ ДВА ПАПКА НАШЛА ДА ПРИЧА О ПОШТЕЊУ ПА КАД НЕ ЖЕЛИТЕ ВЛАСТ ОТКУД ОНДА ДВА ПАПКАЈ ЈЕЛИ МОЈА УНУЧИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

16.09.2019 10:10

Ало Штрумфета јели ти ро велики Штружф наредио шта да причаш или ти то онако како ти знаш безвезе из своје главе. Него де ти нама реци ал онако како ти то знаш. Зашто н Медицинске сестре и љекари одлазе да раде у Федерацију зашто су им плате дупло веће зашто тамо и. Ају топли оброк итд. И то у емтитету лошијем а бјеже из бољег 113"/, или што би реко вишковића за два копља и половина. Незнам тај вас хумор чак ни енглези нетазумију а и зашто ти народ одлази ли одлази из бољег ентитета РС. А Баја зна фгде су паре па у Федерацији он и ти и ВАШИ ТРАБАНТИ СТЕ СВЕ УНИШТИЛИ ПО ПЉАЧКАЛИ У РС ПА БИ СЕ САД ПРЕБАЦИЛИ У САРАЈЕВО. САМО ШТАЕМО КАД ДОДЈЕ ПЕТ ДО ДВАНАЕСТ КАД ЗАКУЦАЈУ КАО СЛОБИ САДАМУ ГАДАФИЈУ. А ТЕК ВАМА МИШЕВИМА ШТА ЧЕМО ОНДА. А НИКО НИЈЕ ВЈЕЧАН. ЈОВАНКА БРОЗ ЈЕ БИЛА БОГИЊА УМАРЛА У ЈЕДНОСОБНОМ СТАНУ БЕЗ ПЕНЗИЈЕ А ГРОМАДА. ЈЕСТЕ СЕ ЗАПИТАЛИ КАД СУ ОНИ НЕДОДИРЉИВИ ТАКО ПРОШЛИ КАКО ЧЕТЕ ВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

16.09.2019 11:01

постоји ли бар једна странка која се кандидовала не мислећи на столице

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

16.09.2019 11:17

ЈАОООО......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

16.09.2019 11:58

113% ...види модела за рекламу...Купујмо домаће ебеш инострано...хахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

16.09.2019 14:07

Ова квоцка сједи а сипа све похапси около Опет у фоци уловили двоицу срба Па питам се ко це сад помоци бурлету ако буде моро да бјези опет у србију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.09.2019 17:43

Па зар не зелите? Ако не зелите, онда препустите другима да формирају власт на дрзавном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манипулаторска посла

16.09.2019 18:17

Ма цекате ви ту власт као зедан воду у пустињи! Него су вас "разни" разапели на све стране!

ОДГОВОРИТЕ