Избор је – Саша Обрадовић!

Тренер Монака први кандидат да наследи Александра Ђорђевића на клупи репрезентације Србије.  Први кандидат за НОВОГ селектора Србије је Обрадовић! Како преноси "Спортски журнал", све је извесније да ће наследник Саше Ђорђевића бити још један "Саша". Његов некадашњи саиграч - Обрадовић. Објашњено је и због чега је мало вероватно да то буде Игор Кокошков. . .

Кошарка 16.09.2019 | 16:33
Избор је – Саша Обрадовић!
Изгледа да Србија неће дуго чекати на новог селектора кошаркашке репрезентације. После разлазака Александара Ђорђевића и челника КСС, у форми истека уговора, почела је лицитација ко би могао на клупи да замени човека који нам је донео три сребра са три различита такмичења (СП 2014, Олимпијске игре 2016, ЕП 2017), а како ствари стоје највеће шансе дају се – Саши Обрадовићу.

Ђорђевићев некадашњи саиграч у државном тиму и актулени тренер Монака је фаворит за осетљиву функцију, пре свега због утиска да би могао да усклади клупске обавезе са репрезентативним. Наиме, у јавности се осим Обрадовићевог највише помиње још име Игора Кокошкова, али је велико питање да ли би управа Сакраменто Кингса дозволила помоћном тренеру да одусуствује усред сезоне, пошто већ 20. и 23. фебруара наш тим игра мечеве квалификација за наредно Првенство Европе, против Финске и Грузије. С обзиром да је у том периоду НБА сезона у јеку, тешко је веровати да би Американци пустили Кокошкова да води Србију, што у први план избацује Обрадовића.

Наравно, није Саша кандидат само због тога, нити због чињенице да његов Монако не игра Еворлигу, већ „само“ Еврокуп, чији се календар такође поклапа са терминима ФИБА за квалификације. Спортски журнал пише да ће доста тога зависити од става власника Кнежева, Сергеја Дјечека, али потписник вести – Предраг Сарић, иначе, уредник Журнала и дугогодишњи хроничар кошаркашких збивања – уверава да ће Обрадовић извесно бити четврти селектор Србије после Зорана Славнића, Душана Ивковића и Александра Ђорђевића. Да не остане недоречено, бившег плејмејкера су на ту функцију препоручили изванредни резултати у берлинској Албии Локомотиви из Кубања. Сам Саша Обрадовић делује расположено да се лати одговорног посла.

„Ја сам више пута изјавио да би то за мене био највећи успех у каријери. Велика је част водити национални тим своје земље, то је за мене нешто посебно. Такве ствари се не одбијају. Засад нико није контактирао са мном, нити је било икаквих разговора на ту тему. Мислим да је још рано. Људи из Савеза морају прво да виде шта је и како досад урађено, па тек онда да иду даље. Они ће сигурно прво изабрати кандидате, па тек онда одлучити“, предочио је Обрадовић у изјави за Информер.

Други незванични кандидат за селекторску функцију, Игор Кокошков, такође, истиче да је код њега „таква амбиција увек постојала“, међутим...

„Тешко ће Игор Кокошков моћи да води Србију, јер неће моћи да напусти клуб током сезоне кад се играју квалификације. Клубови у НБА лиги су веома строги по том питању“, објаснио је током јучерашњег гостовања на РТС-у Миодраг Ражнатовић, утицајни кошаркашки менаџер.

Време је за избор новог селектора!

Александар "Саша" Ђорђевић повукао се са те позиције после шест успешних и врло лепих година, схвативши да је време да ту позицију препусти неком другом. Одлуку је донео и пре Мундобаскета у Кини, на коме његов мандат ипак није завршен медаљом, него најслабијим пласманом после три освојене сребрне медаље: Светско и Европско првенство, као и Олимпијске игре...

Од званичног саопштавања одлуке да одлази - у јавности се два имена издвајају у односу на остала, а видећемо ускоро да ли се то поклапа и са жељама КСС.

Како преноси данашњи "Спортски журнал", најближи клупи "орлова" јесте Саша Обрадовић, некадашњи репрезентативац наше земље, с којом је као играч освојио шест великих одличја, а који већ годинама у Европи показује да је одличан тренер.

Тренерску каријеру почео је у Немачкој, где је и завршио играчку, потом је био у Украјини и Пољској, да би одличан период бележио у Алби и Локомотиви Кубањ.

Сада води Монако, који је преузео у фебруару и потом одвео до финала плеј-офа где их је победио АСВЕЛ, а овај клуб из Кнежевине ће се наредне године такмичити у Еврокупу, што је један од услова које наредни селектор, због ФИБА прописа, "мора" да испуњава.

Проблем праве ФИБА прозори квалификација за Европско првенство који ће се опет одржавати усред сезоне, док Евролига ни овога пута неће правити уступке.

Календар овог такмичења поклапа се са терминима квалификација, тако да клубови неће пуштати своје кошаркаше да наступају за националне тимове због обавеза у Евролиги, што је случај какав смо видели и током квалификација за Светско првенство...

Као други кандидат спомињао се Игор Кокошков, међутим агент Миодраг Ражнатовић казао је да према његовим сазнањима - 99% неће наследити Сашу Ђорђевића.

Разлог је што НБА тимови не допуштају ни помоћним тренерима да одсуствују за време сезоне, мада се многи надају да би Владе Дивац могао да направи уступак са њим у Сакраменту, тако да из ове перспективе то делује немогуће - сем ако Кокошков не напусти Кингсе.

Као трећа, и најмање популарна опција, у јавности се спомиње могућност да један тренер води тим у квалификацијама, док би други (Евролига, НБА) преузео екипу после тога.

Србију у јулу очекују квалификациони турнир за Олимпијске игре, па после тога надамо се и Олимпијске игре, док би потом од јесени биле настављене квалификације за Еуробаскет, где бисмо поново имали проблем око тога који тренер може, а који не може да води "орлове".

Ипак, "резервна" варијанта била би да неко од искусних српских тренера из Евролиге, попут Жељка Обрадовића или Светислава Пешића, повери својим помоћницима мечеве у квалификацијама - до турнира за Олимпијске игре, али све ће зависити и од стратегиј коју Кошаркашки савез Србије буде заступао у наредним недељама, односно идеје о томе на који период траже тренера...

Шта ви мислите, шта је и ко је најбоља опција?

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар