Izbor je – Saša Obradović!

Trener Monaka prvi kandidat da nasledi Aleksandra Đorđevića na klupi reprezentacije Srbije.  Prvi kandidat za NOVOG selektora Srbije je Obradović! Kako prenosi "Sportski žurnal", sve je izvesnije da će naslednik Saše Đorđevića biti još jedan "Saša". Njegov nekadašnji saigrač - Obradović. Objašnjeno je i zbog čega je malo verovatno da to bude Igor Kokoškov. . .

Košarka 16.09.2019 | 16:33
Izbor je – Saša Obradović!
Izgleda da Srbija neće dugo čekati na novog selektora košarkaške reprezentacije. Posle razlazaka Aleksandara Đorđevića i čelnika KSS, u formi isteka ugovora, počela je licitacija ko bi mogao na klupi da zameni čoveka koji nam je doneo tri srebra sa tri različita takmičenja (SP 2014, Olimpijske igre 2016, EP 2017), a kako stvari stoje najveće šanse daju se – Saši Obradoviću.

Đorđevićev nekadašnji saigrač u državnom timu i aktuleni trener Monaka je favorit za osetljivu funkciju, pre svega zbog utiska da bi mogao da uskladi klupske obaveze sa reprezentativnim. Naime, u javnosti se osim Obradovićevog najviše pominje još ime Igora Kokoškova, ali je veliko pitanje da li bi uprava Sakramento Kingsa dozvolila pomoćnom treneru da odusustvuje usred sezone, pošto već 20. i 23. februara naš tim igra mečeve kvalifikacija za naredno Prvenstvo Evrope, protiv Finske i Gruzije. S obzirom da je u tom periodu NBA sezona u jeku, teško je verovati da bi Amerikanci pustili Kokoškova da vodi Srbiju, što u prvi plan izbacuje Obradovića.

Naravno, nije Saša kandidat samo zbog toga, niti zbog činjenice da njegov Monako ne igra Evorligu, već „samo“ Evrokup, čiji se kalendar takođe poklapa sa terminima FIBA za kvalifikacije. Sportski žurnal piše da će dosta toga zavisiti od stava vlasnika Kneževa, Sergeja Dječeka, ali potpisnik vesti – Predrag Sarić, inače, urednik Žurnala i dugogodišnji hroničar košarkaških zbivanja – uverava da će Obradović izvesno biti četvrti selektor Srbije posle Zorana Slavnića, Dušana Ivkovića i Aleksandra Đorđevića. Da ne ostane nedorečeno, bivšeg plejmejkera su na tu funkciju preporučili izvanredni rezultati u berlinskoj Albii Lokomotivi iz Kubanja. Sam Saša Obradović deluje raspoloženo da se lati odgovornog posla.

„Ja sam više puta izjavio da bi to za mene bio najveći uspeh u karijeri. Velika je čast voditi nacionalni tim svoje zemlje, to je za mene nešto posebno. Takve stvari se ne odbijaju. Zasad niko nije kontaktirao sa mnom, niti je bilo ikakvih razgovora na tu temu. Mislim da je još rano. Ljudi iz Saveza moraju prvo da vide šta je i kako dosad urađeno, pa tek onda da idu dalje. Oni će sigurno prvo izabrati kandidate, pa tek onda odlučiti“, predočio je Obradović u izjavi za Informer.

Drugi nezvanični kandidat za selektorsku funkciju, Igor Kokoškov, takođe, ističe da je kod njega „takva ambicija uvek postojala“, međutim...

„Teško će Igor Kokoškov moći da vodi Srbiju, jer neće moći da napusti klub tokom sezone kad se igraju kvalifikacije. Klubovi u NBA ligi su veoma strogi po tom pitanju“, objasnio je tokom jučerašnjeg gostovanja na RTS-u Miodrag Ražnatović, uticajni košarkaški menadžer.

Vreme je za izbor novog selektora!

Aleksandar "Saša" Đorđević povukao se sa te pozicije posle šest uspešnih i vrlo lepih godina, shvativši da je vreme da tu poziciju prepusti nekom drugom. Odluku je doneo i pre Mundobasketa u Kini, na kome njegov mandat ipak nije završen medaljom, nego najslabijim plasmanom posle tri osvojene srebrne medalje: Svetsko i Evropsko prvenstvo, kao i Olimpijske igre...

Od zvaničnog saopštavanja odluke da odlazi - u javnosti se dva imena izdvajaju u odnosu na ostala, a videćemo uskoro da li se to poklapa i sa željama KSS.

Kako prenosi današnji "Sportski žurnal", najbliži klupi "orlova" jeste Saša Obradović, nekadašnji reprezentativac naše zemlje, s kojom je kao igrač osvojio šest velikih odličja, a koji već godinama u Evropi pokazuje da je odličan trener.

Trenersku karijeru počeo je u Nemačkoj, gde je i završio igračku, potom je bio u Ukrajini i Poljskoj, da bi odličan period beležio u Albi i Lokomotivi Kubanj.

Sada vodi Monako, koji je preuzeo u februaru i potom odveo do finala plej-ofa gde ih je pobedio ASVEL, a ovaj klub iz Kneževine će se naredne godine takmičiti u Evrokupu, što je jedan od uslova koje naredni selektor, zbog FIBA propisa, "mora" da ispunjava.

Problem prave FIBA prozori kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koji će se opet održavati usred sezone, dok Evroliga ni ovoga puta neće praviti ustupke.

Kalendar ovog takmičenja poklapa se sa terminima kvalifikacija, tako da klubovi neće puštati svoje košarkaše da nastupaju za nacionalne timove zbog obaveza u Evroligi, što je slučaj kakav smo videli i tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo...

Kao drugi kandidat spominjao se Igor Kokoškov, međutim agent Miodrag Ražnatović kazao je da prema njegovim saznanjima - 99% neće naslediti Sašu Đorđevića.

Razlog je što NBA timovi ne dopuštaju ni pomoćnim trenerima da odsustvuju za vreme sezone, mada se mnogi nadaju da bi Vlade Divac mogao da napravi ustupak sa njim u Sakramentu, tako da iz ove perspektive to deluje nemoguće - sem ako Kokoškov ne napusti Kingse.

Kao treća, i najmanje popularna opcija, u javnosti se spominje mogućnost da jedan trener vodi tim u kvalifikacijama, dok bi drugi (Evroliga, NBA) preuzeo ekipu posle toga.

Srbiju u julu očekuju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, pa posle toga nadamo se i Olimpijske igre, dok bi potom od jeseni bile nastavljene kvalifikacije za Eurobasket, gde bismo ponovo imali problem oko toga koji trener može, a koji ne može da vodi "orlove".

Ipak, "rezervna" varijanta bila bi da neko od iskusnih srpskih trenera iz Evrolige, poput Željka Obradovića ili Svetislava Pešića, poveri svojim pomoćnicima mečeve u kvalifikacijama - do turnira za Olimpijske igre, ali sve će zavisiti i od strategij koju Košarkaški savez Srbije bude zastupao u narednim nedeljama, odnosno ideje o tome na koji period traže trenera...

Šta vi mislite, šta je i ko je najbolja opcija?

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar