"Нисмо били ни највиши, ни најталентованији, ни фаворити...!"

Скариоло без дилеме: Играчи из квалификација заслужују медаљу! Рики ће ускоро постати играч за Кућу славних! “Сви који су били део квалификација имају своје заслуге за овај успех. Надам се да ће их Федерација наградити за ово. Они су заслужили медаљу, колико и сви остали у тиму“!

Кошарка 16.09.2019 | 13:23
"Нисмо били ни највиши, ни најталентованији, ни фаворити...!"
Шпанија је поново успела, а Серђо Скариоло поново је оставио свој пећат на велики, историјски успех Црвене фурије. Уделио је кошаркашке лекције свима на завршном турниру Светског купа у Кини и Шпанију одвео до злата без пораза! 

Серђо Скариоло је као селектор Шпаније узео чак седму медаљу, четврту златног сјаја и прву на највећој планетарној смотри! Има још и сребро и бронзу с Олимпијских игара 2012, односно 2016. године, те три европска злата 2009, 2011. и 2015, те бронзу с прошлог Евробаскета у Истанбулу. Какав тренер...

Човек који сада има ретку част да буде НБА шампион као помоћник Ника Нурса у Торонту и светски првак са Шпанијом није крио задовољство после оствареног успеха, а уводне речи Рикија Рубија дирнуле су га до тога да је желео одмах да заврши конференцију за штампу...

“После оваквог говора могу само да ћутим, јер не знам шта бих више рекао. Хвала играчима, били су фантастични, не могу да употребим бољу реч. Били су изванредни вечерас. Имао сам добар осећај пре утакмице, јер сам видео моје играче који су били забринути. То показује колико поштујемо ривала, колико ценимо њихов труд и рад кроз цео тиурнир и што су дошли до финала“, јасан је Скариоло и поручује:

“Захвалан сам свима, од Торонта који ми је дозволио да направим овакав подухват, Федерацији која ми је омогућила да будем на релацији између НБА и репрезентације. Захвалан сам свим нашим породицама што су имале стрпљења за нас и наш рад. Поносан сам на све што су момци направили. Осећам да је кошарка била јако фер према нама. Нисмо били највиши, ни најталентованији, нити смо били фаворити пре овог такмичења, али радили смо јако, борили смо се у најтежим ситуацијама, играчи нису губили веру у себе. И онда их је кошарка наградила, ово су максимално заслужили“.

Као и пред свако велико такмичење САД биле су унапред виђене на подијуму, чак и као освајача златне медаље. То се није десило, а Шпанија је завршила далеко испред Амера...

“Имам огромно поштовање према САД. Сада сви исмевају САД, али морамо да будемо захвални америчкој кошарци и НБА због свега што пружају свима нама. Истина, репрезентација није ове године направила резултат који се очекивао. Грег Попович је велики тренер, бољи од мене, јако га поштујем. Сви су свакодневно радили на томе да дођу до финала. Јако је велика част што смо завршили турнир испред њих”.

Занимљиво питање колеге из Грчке... Пошто је ФИБА вечерас поделила чак 30 златних медаља, односно по једну за сваког члана тима и експедиције, када би имао још једну да ли би је доделио играчима који су кроз квалификације оверили пласман на Мундобаскет или људима из Савеза?

“Било би ми потребно много више медаља од те једне... Пут до овог злата био је баш дугачак. Почели смо с новим форматом квалификација, без играча из НБА и Евролиге, имали смо само тренинг неколико дана пре прве утакмице у једном малом градићу крај Малаге, вероватно мало ко зна за исти... Момци су дошли да раде и заједно смо почели да схватамо шта и колико можемо. Сви који су били део квалификација имају своје заслуге за овај успех. Надам се да ће их Федерација наградити за ово. Они су заслужили медаљу, колико и сви остали у тиму. Како је време кроз ФИБА прозоре пролазило полако смо схватили да можемо да се такмичимо са свима, да све радимо као тим, да се боримо као један. Све су то играчи спремни да дају свој максимум само за Шпанију”.

Имао је посебан монолог о игри Рикија Рубија и његовом напретку у односу на 2014. годину...

“Када бих могао да га оценим дао бих му 5+++. Био је фантастичан цео турнир и верујем да може још много тога! На добром је путу да нађе прави баланс између организатора и чистог скорера. Још неколико корака напред и постаће играч за Кућу славних. Он је мој стартни плејмејкер откако сам дошао. Уживам када сарађујемо, а почели смо од тога да није постизао ни близу 20 поена као што то ради сада. Али, увек је радио много тога. Он је био мој човек за све, наш човек, био је више плејмејкер, одличан дефанзивни играч и веома важан шраф иако је убацивао само по пет поена, на пример”.

Извор: моззартспорт

Фото: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар