"Nismo bili ni najviši, ni najtalentovaniji, ni favoriti...!"

Skariolo bez dileme: Igrači iz kvalifikacija zaslužuju medalju! Riki će uskoro postati igrač za Kuću slavnih! “Svi koji su bili deo kvalifikacija imaju svoje zasluge za ovaj uspeh. Nadam se da će ih Federacija nagraditi za ovo. Oni su zaslužili medalju, koliko i svi ostali u timu“!

Košarka 16.09.2019 | 13:23
"Nismo bili ni najviši, ni najtalentovaniji, ni favoriti...!"
Španija je ponovo uspela, a Serđo Skariolo ponovo je ostavio svoj pećat na veliki, istorijski uspeh Crvene furije. Udelio je košarkaške lekcije svima na završnom turniru Svetskog kupa u Kini i Španiju odveo do zlata bez poraza! 

Serđo Skariolo je kao selektor Španije uzeo čak sedmu medalju, četvrtu zlatnog sjaja i prvu na najvećoj planetarnoj smotri! Ima još i srebro i bronzu s Olimpijskih igara 2012, odnosno 2016. godine, te tri evropska zlata 2009, 2011. i 2015, te bronzu s prošlog Evrobasketa u Istanbulu. Kakav trener...

Čovek koji sada ima retku čast da bude NBA šampion kao pomoćnik Nika Nursa u Torontu i svetski prvak sa Španijom nije krio zadovoljstvo posle ostvarenog uspeha, a uvodne reči Rikija Rubija dirnule su ga do toga da je želeo odmah da završi konferenciju za štampu...

“Posle ovakvog govora mogu samo da ćutim, jer ne znam šta bih više rekao. Hvala igračima, bili su fantastični, ne mogu da upotrebim bolju reč. Bili su izvanredni večeras. Imao sam dobar osećaj pre utakmice, jer sam video moje igrače koji su bili zabrinuti. To pokazuje koliko poštujemo rivala, koliko cenimo njihov trud i rad kroz ceo tiurnir i što su došli do finala“, jasan je Skariolo i poručuje:

“Zahvalan sam svima, od Toronta koji mi je dozvolio da napravim ovakav poduhvat, Federaciji koja mi je omogućila da budem na relaciji između NBA i reprezentacije. Zahvalan sam svim našim porodicama što su imale strpljenja za nas i naš rad. Ponosan sam na sve što su momci napravili. Osećam da je košarka bila jako fer prema nama. Nismo bili najviši, ni najtalentovaniji, niti smo bili favoriti pre ovog takmičenja, ali radili smo jako, borili smo se u najtežim situacijama, igrači nisu gubili veru u sebe. I onda ih je košarka nagradila, ovo su maksimalno zaslužili“.

Kao i pred svako veliko takmičenje SAD bile su unapred viđene na podijumu, čak i kao osvajača zlatne medalje. To se nije desilo, a Španija je završila daleko ispred Amera...

“Imam ogromno poštovanje prema SAD. Sada svi ismevaju SAD, ali moramo da budemo zahvalni američkoj košarci i NBA zbog svega što pružaju svima nama. Istina, reprezentacija nije ove godine napravila rezultat koji se očekivao. Greg Popovič je veliki trener, bolji od mene, jako ga poštujem. Svi su svakodnevno radili na tome da dođu do finala. Jako je velika čast što smo završili turnir ispred njih”.

Zanimljivo pitanje kolege iz Grčke... Pošto je FIBA večeras podelila čak 30 zlatnih medalja, odnosno po jednu za svakog člana tima i ekspedicije, kada bi imao još jednu da li bi je dodelio igračima koji su kroz kvalifikacije overili plasman na Mundobasket ili ljudima iz Saveza?

“Bilo bi mi potrebno mnogo više medalja od te jedne... Put do ovog zlata bio je baš dugačak. Počeli smo s novim formatom kvalifikacija, bez igrača iz NBA i Evrolige, imali smo samo trening nekoliko dana pre prve utakmice u jednom malom gradiću kraj Malage, verovatno malo ko zna za isti... Momci su došli da rade i zajedno smo počeli da shvatamo šta i koliko možemo. Svi koji su bili deo kvalifikacija imaju svoje zasluge za ovaj uspeh. Nadam se da će ih Federacija nagraditi za ovo. Oni su zaslužili medalju, koliko i svi ostali u timu. Kako je vreme kroz FIBA prozore prolazilo polako smo shvatili da možemo da se takmičimo sa svima, da sve radimo kao tim, da se borimo kao jedan. Sve su to igrači spremni da daju svoj maksimum samo za Španiju”.

Imao je poseban monolog o igri Rikija Rubija i njegovom napretku u odnosu na 2014. godinu...

“Kada bih mogao da ga ocenim dao bih mu 5+++. Bio je fantastičan ceo turnir i verujem da može još mnogo toga! Na dobrom je putu da nađe pravi balans između organizatora i čistog skorera. Još nekoliko koraka napred i postaće igrač za Kuću slavnih. On je moj startni plejmejker otkako sam došao. Uživam kada sarađujemo, a počeli smo od toga da nije postizao ni blizu 20 poena kao što to radi sada. Ali, uvek je radio mnogo toga. On je bio moj čovek za sve, naš čovek, bio je više plejmejker, odličan defanzivni igrač i veoma važan šraf iako je ubacivao samo po pet poena, na primer”.

Izvor: mozzartsport

Foto: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar