СП: Страшна Фурија је првак свијета!

Најбоља европска репрезентација трећег миленијума! Не може им нико ништа, јачи су од судбине! Аргентина се предала већ у првом полувремену, Шпанија лакшим путем до трона.

Кошарка 15.09.2019 | 16:10
СП: Страшна Фурија је првак свијета!
Планета има новог владара! И нису то ни Србија, ни Сједињене Америчке Државе већ - Шпанија! Седмицама уочи почетка шампионата у Кини кошаркашка јавност утркивала ко ће боље лицитирати имена овогодишњих финалиста и сви су ту видели искључиво Орлове и Амере, ретко ко други је долазио у обзир, а на крају се све одиграло потпуно "непланирано"! Шпанија је елитном одбраном потпуно разбила аргентинску концепцију и докопала се првог светског злата још од 2006. године и Јапана - 95:75 (23:14, 20:17,  23:16, 29:28).

Сетимо се само како је оне 2014. у Мадриду све било припремано за ону бруталну генерацију на подијуму и ново одмеравања снага с надмоћним Америма, колико су потцењивачки чекали сваког противника, све док у четвртфиналу нису налетели на Француску и добили шамарчину због које су образи дуго бридели... Ове године можда је била најмање арогантна и надмена, а показала је убедљиво највише! Ово злато још једном потврђује да је Шпанија далеко најбоља европска репрезентација трећег миленијума. 

Пазите сада овај податак – од свих великих такмичења одиграних у 21. веку Црвена фурија није се нашла међу три најбоље селекције само у пет ситуација! Од чега три пута управо на светским првенствима. Импресивна серија донела је казненој експедицији с Иберијског полуострва чак 13 медаља! Олимпијска сребра узета су 2008. и 2012, те бронза 2016. године. Европска бронзана одличја 2001, 2013. и 2017, сребра су освајана у Шведској 2003. и домовини 2007. године, а злата 2009, 2011. и 2015. године! Једино је у Београду 2005. Фурија остала без подијума на континенталним шампионатима! И онда долазимо до медаља са планетарних смотри, којих је било најмање – само две. Оба пута турнир је завршен убедљиво - са златом и без пораза! У саставима су се и тада и сада нашли Руди Фернандез и Марк Гасол, док их је актуелни председник шпанског Савеза Хорхе Гарбахоса овог пута поносно гледао из свечане ложе у друштву комесара НБА лиге Адама Силвера и многобројних челника ФИБА. 

Серђо Скариоло је поново без грешке урадио домаћи задатак и за најважнији меч ове екипе спремио тактички савршену утакмицу! Није ни било много тешко закључити шта би Шпанија требало да уради како би се домогла места на трону и то су Скариолови пулени одрадили с максималном оценом. Успели су у првих 20 минута потпуно да избаце из такта паклени двојац Луис Скола - Факундо Кампацо и тако онемогуће Аргентину да игра на свој препознатљив начин, с много енергије и лепршавих потеза. С таквом дефанзивном егзекуцијом Шпанија је пречицом отишла до злата! Иако су били међу најбољим играчима на турниру и најзаслужнији што се Аргентина обрела скроз до финала, Скола и Кампацо су у вечерашњем финалу били знатно мање неупотребљиви него иначе! У најбитнијим деловима утакмице ударали су у непробојни шпански зид, због чега се цео тим брзо нашао у нокдауну.

До полувремена Скола се није уписао у листу стрелаца и њему су велику пажњу посветили Гасол, Клавер и Ориола, што је брзо изморило легендарног ветерана. Кампацо је уписао шест поена и две асистенције, али је на терену изгледао превише нервозно за утакмицу ове важности. Заједно су Скола и Кампацо уписали тек 1/10 из игре, од чега је Реалов плејмејкер имао 1/7! Покушао је тада Николас Лапровитола да надокади поене најважнијих карика тима, али уместо да игра паметно он је срљао из грешке у грешку и тако само додатно отежавао посао Гаучосима и селектору Серхију Ернандезу. Касније се ипак распуцао и убацио 17 поена. Фокус су делимично успели да задрже Николас Брусино и Габријел Дек, али без других расположивих опција у нападу и потпуне тимске конфузије у одбрани, резултат није ни могао да буде другачији... Скола је прве поене убацио тек у трећем кварталу, а на крају их је имао тек осам. Дек је био најефикаснији у својим редовима са 24 поена (10/13 из игре), Лапровитола је убацио 17 поена, али уз 4/15 из игре, док је Кампацо дописао 11 поена и осам асистенција. 

После сигурних 12 поена вишка на полувремену (43:31) захваљући разноврсној нападачкој игри - шест од осам играча који су се уписали у листу стрелаца имали бар по пет поена –, поготово у рекету где су Аргентинци били индиспонирани, Фурија је у трећој брзини прегазила Аргентину у наставку и гас додавала само како би се задржала двоцифрена дистанца. Разлика је ишла и на максималних 22 поена, али се Гаучоси нису предавали и успели су да спрече прави дебакл, чак и да учине финиш сусрета узбудљивијим. Дек, Лапровитола и Кампацо спустили су минус на 12 поена (58:70) на седам минута пре истека времена, али Шпанија је ипак преискусан састав да би дозволила изненађење и преокрет! Одговорност су преузели најбољи асистент Мундобаскета Рики Рубио и његов дугогодишњи саборац Серхио Љуљ, да би сваку сумњу отклонио Хуанчо Ернангомез хицем с дистанце за 76:59, чиме је дао знак бројним шпанским присталицама да започну фијесту на трибинама! 

Најефикаснији играч Црвене фурије био је Рубио с 20 поена и седам ухваћених лопти. Љуљ је имао 15, а Марк Гасол 14 поена, уз по седам подељених лопти и скокова. Много су значили поени искусног и намазаног Рудија Фернандеза који је на крају имао дабл-дабл с 11 поена и 10 скокова, а исти број поена убележио је и Хуанчо.

Што се Аргентине тиче, није се могло 2002. против моћне Југославије, није се дало ни данас са Фуријом! Луис Скола ће моћи да се похвали да је један од најстаријих освајача светске медаље у историји кошарке, што може да буде и леп начин да се опрости од репрезентативне каријере. Злато није било суђено... На крају његових ?? поена. 

Шпанија је заслужено ту где јесте!

Извор: моззартспорт

Фото: ФИБА БАскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар