SP: Strašna Furija je prvak svijeta!

Najbolja evropska reprezentacija trećeg milenijuma! Ne može im niko ništa, jači su od sudbine! Argentina se predala već u prvom poluvremenu, Španija lakšim putem do trona.

Košarka 15.09.2019 | 16:10
SP: Strašna Furija je prvak svijeta!
Planeta ima novog vladara! I nisu to ni Srbija, ni Sjedinjene Američke Države već - Španija! Sedmicama uoči početka šampionata u Kini košarkaška javnost utrkivala ko će bolje licitirati imena ovogodišnjih finalista i svi su tu videli isključivo Orlove i Amere, retko ko drugi je dolazio u obzir, a na kraju se sve odigralo potpuno "neplanirano"! Španija je elitnom odbranom potpuno razbila argentinsku koncepciju i dokopala se prvog svetskog zlata još od 2006. godine i Japana - 95:75 (23:14, 20:17,  23:16, 29:28).

Setimo se samo kako je one 2014. u Madridu sve bilo pripremano za onu brutalnu generaciju na podijumu i novo odmeravanja snaga s nadmoćnim Amerima, koliko su potcenjivački čekali svakog protivnika, sve dok u četvrtfinalu nisu naleteli na Francusku i dobili šamarčinu zbog koje su obrazi dugo brideli... Ove godine možda je bila najmanje arogantna i nadmena, a pokazala je ubedljivo najviše! Ovo zlato još jednom potvrđuje da je Španija daleko najbolja evropska reprezentacija trećeg milenijuma. 

Pazite sada ovaj podatak – od svih velikih takmičenja odigranih u 21. veku Crvena furija nije se našla među tri najbolje selekcije samo u pet situacija! Od čega tri puta upravo na svetskim prvenstvima. Impresivna serija donela je kaznenoj ekspediciji s Iberijskog poluostrva čak 13 medalja! Olimpijska srebra uzeta su 2008. i 2012, te bronza 2016. godine. Evropska bronzana odličja 2001, 2013. i 2017, srebra su osvajana u Švedskoj 2003. i domovini 2007. godine, a zlata 2009, 2011. i 2015. godine! Jedino je u Beogradu 2005. Furija ostala bez podijuma na kontinentalnim šampionatima! I onda dolazimo do medalja sa planetarnih smotri, kojih je bilo najmanje – samo dve. Oba puta turnir je završen ubedljivo - sa zlatom i bez poraza! U sastavima su se i tada i sada našli Rudi Fernandez i Mark Gasol, dok ih je aktuelni predsednik španskog Saveza Horhe Garbahosa ovog puta ponosno gledao iz svečane lože u društvu komesara NBA lige Adama Silvera i mnogobrojnih čelnika FIBA. 

Serđo Skariolo je ponovo bez greške uradio domaći zadatak i za najvažniji meč ove ekipe spremio taktički savršenu utakmicu! Nije ni bilo mnogo teško zaključiti šta bi Španija trebalo da uradi kako bi se domogla mesta na tronu i to su Skariolovi puleni odradili s maksimalnom ocenom. Uspeli su u prvih 20 minuta potpuno da izbace iz takta pakleni dvojac Luis Skola - Fakundo Kampaco i tako onemoguće Argentinu da igra na svoj prepoznatljiv način, s mnogo energije i lepršavih poteza. S takvom defanzivnom egzekucijom Španija je prečicom otišla do zlata! Iako su bili među najboljim igračima na turniru i najzaslužniji što se Argentina obrela skroz do finala, Skola i Kampaco su u večerašnjem finalu bili znatno manje neupotrebljivi nego inače! U najbitnijim delovima utakmice udarali su u neprobojni španski zid, zbog čega se ceo tim brzo našao u nokdaunu.

Do poluvremena Skola se nije upisao u listu strelaca i njemu su veliku pažnju posvetili Gasol, Klaver i Oriola, što je brzo izmorilo legendarnog veterana. Kampaco je upisao šest poena i dve asistencije, ali je na terenu izgledao previše nervozno za utakmicu ove važnosti. Zajedno su Skola i Kampaco upisali tek 1/10 iz igre, od čega je Realov plejmejker imao 1/7! Pokušao je tada Nikolas Laprovitola da nadokadi poene najvažnijih karika tima, ali umesto da igra pametno on je srljao iz greške u grešku i tako samo dodatno otežavao posao Gaučosima i selektoru Serhiju Ernandezu. Kasnije se ipak raspucao i ubacio 17 poena. Fokus su delimično uspeli da zadrže Nikolas Brusino i Gabrijel Dek, ali bez drugih raspoloživih opcija u napadu i potpune timske konfuzije u odbrani, rezultat nije ni mogao da bude drugačiji... Skola je prve poene ubacio tek u trećem kvartalu, a na kraju ih je imao tek osam. Dek je bio najefikasniji u svojim redovima sa 24 poena (10/13 iz igre), Laprovitola je ubacio 17 poena, ali uz 4/15 iz igre, dok je Kampaco dopisao 11 poena i osam asistencija. 

Posle sigurnih 12 poena viška na poluvremenu (43:31) zahvaljući raznovrsnoj napadačkoj igri - šest od osam igrača koji su se upisali u listu strelaca imali bar po pet poena –, pogotovo u reketu gde su Argentinci bili indisponirani, Furija je u trećoj brzini pregazila Argentinu u nastavku i gas dodavala samo kako bi se zadržala dvocifrena distanca. Razlika je išla i na maksimalnih 22 poena, ali se Gaučosi nisu predavali i uspeli su da spreče pravi debakl, čak i da učine finiš susreta uzbudljivijim. Dek, Laprovitola i Kampaco spustili su minus na 12 poena (58:70) na sedam minuta pre isteka vremena, ali Španija je ipak preiskusan sastav da bi dozvolila iznenađenje i preokret! Odgovornost su preuzeli najbolji asistent Mundobasketa Riki Rubio i njegov dugogodišnji saborac Serhio Ljulj, da bi svaku sumnju otklonio Huančo Ernangomez hicem s distance za 76:59, čime je dao znak brojnim španskim pristalicama da započnu fijestu na tribinama! 

Najefikasniji igrač Crvene furije bio je Rubio s 20 poena i sedam uhvaćenih lopti. Ljulj je imao 15, a Mark Gasol 14 poena, uz po sedam podeljenih lopti i skokova. Mnogo su značili poeni iskusnog i namazanog Rudija Fernandeza koji je na kraju imao dabl-dabl s 11 poena i 10 skokova, a isti broj poena ubeležio je i Huančo.

Što se Argentine tiče, nije se moglo 2002. protiv moćne Jugoslavije, nije se dalo ni danas sa Furijom! Luis Skola će moći da se pohvali da je jedan od najstarijih osvajača svetske medalje u istoriji košarke, što može da bude i lep način da se oprosti od reprezentativne karijere. Zlato nije bilo suđeno... Na kraju njegovih ?? poena. 

Španija je zasluženo tu gde jeste!

Izvor: mozzartsport

Foto: FIBA BAsketball

Komentari / 0

Ostavite komentar