Демонстранти желе да Лондон изврши притисак на Кину

Учесници протеста у Хонгконгу окупили су се данас испред британског конзулата где су затражили од бившег колонијалног владара да изврши притисак на Кину да поштује своје преузете обавезе према загарантованим слободама те кинеске територије.

Свијет 15.09.2019 | 11:06
Демонстранти желе да Лондон изврши притисак на Кину
Демонстранти траже да Велика Британија предузме мере због тога што Кина не поштује кинеско-британску декларацију.

Кинеско-британска декларација потписана је 1984. и дефинише будућност Хонгконга након повратка под кинеску власт 1997. по формули "једна земља, два система" која гарантује слободе које немају грађани Кине.

Кина тврди да је Хонгконг сада њено унутрашње питање, да поштује начело "једна земља, два система" и да се не меша у његова унутрашња питања.

Кинески званичници оптужили су стране силе, посебно Сједињене Америчке Државе и Велику Британију, да су подстицале немире и упозориле их да се не мешају у унутрасње послове Кине.

Британија, пак, сматра да као супотписница има правну одговорност да осигура да се Кина придржава декларације из 1984.

Није, међутим, јасно шта Велика Британија може да учини с обзиром да се након изласка из Европске уније нада јачој трговинској сарадњи с Кином која је 1997. постала друга светска економија, преноси Хина.

Протести у Хонгконгу почели су у јуну због спорног законског нацрта о изручењу осумњичених Кини ради суђења, а где, како смтрају противници тог закона, не би имали правично суђење.

Предлог закона је у међувремену повучен, али су се протести наставили и проширени захтевима за већом демократијом.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тиранин

15.09.2019 09:15

Тенковима тражити све, населити други народ и ето. Која црна демократија, треба увести право јачег и да се зна ко је ко. Па Британија нека зарадује ако мисли да је јача!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.09.2019 09:54

Само да продје ова демократија,па да зивимо ко људи.