Demonstranti žele da London izvrši pritisak na Kinu

Učesnici protesta u Hongkongu okupili su se danas ispred britanskog konzulata gde su zatražili od bivšeg kolonijalnog vladara da izvrši pritisak na Kinu da poštuje svoje preuzete obaveze prema zagarantovanim slobodama te kineske teritorije.

Svijet 15.09.2019 | 11:06
Demonstranti žele da London izvrši pritisak na Kinu
Demonstranti traže da Velika Britanija preduzme mere zbog toga što Kina ne poštuje kinesko-britansku deklaraciju.

Kinesko-britanska deklaracija potpisana je 1984. i definiše budućnost Hongkonga nakon povratka pod kinesku vlast 1997. po formuli "jedna zemlja, dva sistema" koja garantuje slobode koje nemaju građani Kine.

Kina tvrdi da je Hongkong sada njeno unutrašnje pitanje, da poštuje načelo "jedna zemlja, dva sistema" i da se ne meša u njegova unutrašnja pitanja.

Kineski zvaničnici optužili su strane sile, posebno Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, da su podsticale nemire i upozorile ih da se ne mešaju u unutrasnje poslove Kine.

Britanija, pak, smatra da kao supotpisnica ima pravnu odgovornost da osigura da se Kina pridržava deklaracije iz 1984.

Nije, međutim, jasno šta Velika Britanija može da učini s obzirom da se nakon izlaska iz Evropske unije nada jačoj trgovinskoj saradnji s Kinom koja je 1997. postala druga svetska ekonomija, prenosi Hina.

Protesti u Hongkongu počeli su u junu zbog spornog zakonskog nacrta o izručenju osumnjičenih Kini radi suđenja, a gde, kako smtraju protivnici tog zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Predlog zakona je u međuvremenu povučen, ali su se protesti nastavili i prošireni zahtevima za većom demokratijom.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tiranin

15.09.2019 09:15

Tenkovima tražiti sve, naseliti drugi narod i eto. Koja crna demokratija, treba uvesti pravo jačeg i da se zna ko je ko. Pa Britanija neka zaraduje ako misli da je jača!

ODGOVORITE
Name

re

15.09.2019 09:54

Samo da prodje ova demokratija,pa da zivimo ko ljudi.