Како је Сале Ђорђевић писао историју...?

Хвала, било је баш екстра! Одласком селектора, завршена је веома успешан период наше репрезентације, без обзира на лош учинак у Кини. "Било је екстра" рекао је Ђорђевић. Прочитајте како је изгледао његов боравак на клупи "орлова".

Кошарка 15.09.2019 | 23:20
Како је Сале Ђорђевић писао историју...?
Чекао је да прође Мундобаскет и неколико минута после утакмице против Чешке саопштио: "Одлазим".

Александар Саша Ђорђевић (52), играчка и тренерска легенда српске кошарке, напустио је клупу репрезентације Србије и после скоро шест година завршио своју сјајну епизоду на клупи "орлова".

Селектор који је "продрмао" репрезентацију и довео је до финала три велика такмичења, оставио је за собом тако дубок траг да његовом наследнику сигурно неће бити лако да тим путем настави.

Без обзира на то шта се догодило у Кини.

С обзиром на то да је одлуку о повлачењу донео пре почетка турнира, чини се да је Ђорђевић желео да актуелни Мундобаскет буде врхунац његовог боравка у репрезентацији. Окупио је најснажнији тим у свом мандату и покушао да оде са балкона, са златном или неком другом медаљом.

Нажалост, завршено је како нико није хтео, понајмање Ђорђевић.

Најпре на енглеском, а потом на српском језику он је у Пекингу поручио да је време за крај, чиме је завршена ера коју ћемо пре свега памтити по успесима, победама и великим финалима против репрезентације САД. И то оне много јаче од америчке селекције која је била у Кини.

Ђорђевић је прихватио позив КСС у јесен 2013. и преузео од Душана "Дуде" Ивковића екипу квалификовану за Мундобаскет.

Када је стигао, мало ко је веровао у речи тадашње навијачке химне репрезентације, "да наша земља буде опет првак света". Ипак, веровао је Сале и убедио је играче да такође верују. Довео их је до утакмице за злато након што су у елиминацијама спектакуларно елиминисали фаворизовану Грчку, Бразил, па Француску.

Први пут од Индијанаполиса гледали смо свој тим у финалу Светског првенства и осећај је био сјајан. Ђорђевићева ера није могла да почне боље.

Састав Србије на СП 2014: Теодосић, Симоновић, Јовић, Богдановић, Бјелица, Марковић, Калинић, Бирчевић, Крстић, Радуљица, Катић, Штимац.

Наредног лета, "орлови" су отишли у Немачку и Француску као вицешампиони света и са драстично већим амбицијама него 2014. У Берлину су победили Шпанију, Немачку, декласирали Турску и Италију, али те партије нису успели да понове у Лилу.

Наишли су на чвршће Литванце у полуфиналу, пали у драматичном финишу и потом нису стигли да се опораве за меч за бронзу. Било је то прво Ђорђевићево лето без медаље.

Састав Србије на ЕП 2015: Теодосић, Симоновић, Кузмић, Богдановић, Бјелица, Марковић, Калинић, Недовић, Милосављевић, Радуљица, Ерцег, Милутинов.

Наредног лета догодио се још један велики успех. "Орлови" су се вратили на Олимпијске игре тријумфом на квалификационом турниру у Београду, чиме је наш тим први пут изборио карту за највећу смотру још од Атине 2004. године.

А, онда се догодио спектакл, због којег ћемо Рио памтити можда и дуже од Шпаније.

Почело је лоше, скором 2-3 у групној фази, због победа против Кине и Венецуеле и пораза у дуелима са Аустралијом, Француском и Америком.

Ипак, наш тим је са четвртог места избегао "Амере" до финала и потом у елиминацијама победио Хрватску, па декласирао Аустралију, у једној од најбољих утакмица под Ђорђевићевим вођством.

Као и у Шпанији две године раније, финале против САД је било за уживање.

Састав Србије на ОИ 2016: Теодосић, Симоновић, Богдановић, Марковић, Калинић, Недовић, Бирчевић, Радуљица, Јокић, Штимац, Јовић, Мачван.

Наредног лета, у Турској, "орлови" су још једном покушали да освоје Европско првенство. Иако у тиму није било неколико важних играча (Теодосић, Бјелица, Јокић...), Богдан Богдановић и екипа ипак су били чврсти, успешни и дошли до финала.

У групи су савладали Летонију, изгубили од Русије, па победили у дуелима против Турске, Велике Британије и Белгије. У елиминацијама су потом савладали Мађарску, Италију и Русију, чиме је заказан меч за злато против Словеније Игора Кокошкова.

Иако је поново освојена медаља и иако је ослабљени тим Србије и на Еуробаскету 2017. завршио на подијуму, ипак је остала жал због пропуштене шансе у финалу. Због повреде, Лука Дончић играо је за Словенце до полувремена, а Србија је на три и по минута пре краја имала предност 82:80...

Састав Србије на ЕП 2017: Мачван, Богдановић, Лучић, Милосављевић, Бирчевић, Штимац, Лазић, Мицић, Гудурић, Јовић, Кузмић, Марјановић.

Наредног лета није било великог такмичења, али су почеле квалификације за Светско првенство у Кини, одигране по "фудбалском" принципу, са утакмицама националних тимова усред сезоне.

"Орлови" су тим, компликованим путем изборили карту за Мундобаскет, прошли турбулентан период и у завршној борби против Грузије и Израела нашли пут ка Кини и Светском првенству, од којег су сви очекивали много.

Никола Јокић се први пут од Рија вратио у тим, ту су били и остали пројектовани лидери, а Ђорђевић је на крају мандата добио најјачи састав који је желео и у којем није видео Николу Калинића и Немању Недовића.

Нажалост, то није било довољно за успех.

Током припрема повредили су се Милош Теодосић и Драган Милосављевић и питање је да ли би кинеска епизода била другачија и да ли би екипа другачије реаговала и на терену и ван њега да су ту били капитен и борбени бек.

Поразом против Шпаније, Србија је себи закомпликовала пут ка завршници, а потом га је потпуно изгубила неуспехом против Аргентине, па су победе против САД и Чешке само поправиле утисак пре растанка са селектором.

Састав Србије на СП 2019: Симоновић, Богдановић, Бјелица, Лучић, Радуљица, Бирчевић, Јокић, Милутинов, Мицић, Гудурић, Јовић, Марјановић.

На тај начин, завршена је дуга, успешна епоха српске репрезентације, коју је "Сале Национале" оживео, ојачао и довео до места на којем се надамо да ће и остати под његовим наследником.

Неће бити лако!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар