Kako je Sale Đorđević pisao istoriju...?

Hvala, bilo je baš ekstra! Odlaskom selektora, završena je veoma uspešan period naše reprezentacije, bez obzira na loš učinak u Kini. "Bilo je ekstra" rekao je Đorđević. Pročitajte kako je izgledao njegov boravak na klupi "orlova".

Košarka 15.09.2019 | 23:20
Kako je Sale Đorđević pisao istoriju...?
Čekao je da prođe Mundobasket i nekoliko minuta posle utakmice protiv Češke saopštio: "Odlazim".

Aleksandar Saša Đorđević (52), igračka i trenerska legenda srpske košarke, napustio je klupu reprezentacije Srbije i posle skoro šest godina završio svoju sjajnu epizodu na klupi "orlova".

Selektor koji je "prodrmao" reprezentaciju i doveo je do finala tri velika takmičenja, ostavio je za sobom tako dubok trag da njegovom nasledniku sigurno neće biti lako da tim putem nastavi.

Bez obzira na to šta se dogodilo u Kini.

S obzirom na to da je odluku o povlačenju doneo pre početka turnira, čini se da je Đorđević želeo da aktuelni Mundobasket bude vrhunac njegovog boravka u reprezentaciji. Okupio je najsnažniji tim u svom mandatu i pokušao da ode sa balkona, sa zlatnom ili nekom drugom medaljom.

Nažalost, završeno je kako niko nije hteo, ponajmanje Đorđević.

Najpre na engleskom, a potom na srpskom jeziku on je u Pekingu poručio da je vreme za kraj, čime je završena era koju ćemo pre svega pamtiti po uspesima, pobedama i velikim finalima protiv reprezentacije SAD. I to one mnogo jače od američke selekcije koja je bila u Kini.

Đorđević je prihvatio poziv KSS u jesen 2013. i preuzeo od Dušana "Dude" Ivkovića ekipu kvalifikovanu za Mundobasket.

Kada je stigao, malo ko je verovao u reči tadašnje navijačke himne reprezentacije, "da naša zemlja bude opet prvak sveta". Ipak, verovao je Sale i ubedio je igrače da takođe veruju. Doveo ih je do utakmice za zlato nakon što su u eliminacijama spektakularno eliminisali favorizovanu Grčku, Brazil, pa Francusku.

Prvi put od Indijanapolisa gledali smo svoj tim u finalu Svetskog prvenstva i osećaj je bio sjajan. Đorđevićeva era nije mogla da počne bolje.

Sastav Srbije na SP 2014: Teodosić, Simonović, Jović, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Birčević, Krstić, Raduljica, Katić, Štimac.

Narednog leta, "orlovi" su otišli u Nemačku i Francusku kao vicešampioni sveta i sa drastično većim ambicijama nego 2014. U Berlinu su pobedili Španiju, Nemačku, deklasirali Tursku i Italiju, ali te partije nisu uspeli da ponove u Lilu.

Naišli su na čvršće Litvance u polufinalu, pali u dramatičnom finišu i potom nisu stigli da se oporave za meč za bronzu. Bilo je to prvo Đorđevićevo leto bez medalje.

Sastav Srbije na EP 2015: Teodosić, Simonović, Kuzmić, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Nedović, Milosavljević, Raduljica, Erceg, Milutinov.

Narednog leta dogodio se još jedan veliki uspeh. "Orlovi" su se vratili na Olimpijske igre trijumfom na kvalifikacionom turniru u Beogradu, čime je naš tim prvi put izborio kartu za najveću smotru još od Atine 2004. godine.

A, onda se dogodio spektakl, zbog kojeg ćemo Rio pamtiti možda i duže od Španije.

Počelo je loše, skorom 2-3 u grupnoj fazi, zbog pobeda protiv Kine i Venecuele i poraza u duelima sa Australijom, Francuskom i Amerikom.

Ipak, naš tim je sa četvrtog mesta izbegao "Amere" do finala i potom u eliminacijama pobedio Hrvatsku, pa deklasirao Australiju, u jednoj od najboljih utakmica pod Đorđevićevim vođstvom.

Kao i u Španiji dve godine ranije, finale protiv SAD je bilo za uživanje.

Sastav Srbije na OI 2016: Teodosić, Simonović, Bogdanović, Marković, Kalinić, Nedović, Birčević, Raduljica, Jokić, Štimac, Jović, Mačvan.

Narednog leta, u Turskoj, "orlovi" su još jednom pokušali da osvoje Evropsko prvenstvo. Iako u timu nije bilo nekoliko važnih igrača (Teodosić, Bjelica, Jokić...), Bogdan Bogdanović i ekipa ipak su bili čvrsti, uspešni i došli do finala.

U grupi su savladali Letoniju, izgubili od Rusije, pa pobedili u duelima protiv Turske, Velike Britanije i Belgije. U eliminacijama su potom savladali Mađarsku, Italiju i Rusiju, čime je zakazan meč za zlato protiv Slovenije Igora Kokoškova.

Iako je ponovo osvojena medalja i iako je oslabljeni tim Srbije i na Eurobasketu 2017. završio na podijumu, ipak je ostala žal zbog propuštene šanse u finalu. Zbog povrede, Luka Dončić igrao je za Slovence do poluvremena, a Srbija je na tri i po minuta pre kraja imala prednost 82:80...

Sastav Srbije na EP 2017: Mačvan, Bogdanović, Lučić, Milosavljević, Birčević, Štimac, Lazić, Micić, Gudurić, Jović, Kuzmić, Marjanović.

Narednog leta nije bilo velikog takmičenja, ali su počele kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kini, odigrane po "fudbalskom" principu, sa utakmicama nacionalnih timova usred sezone.

"Orlovi" su tim, komplikovanim putem izborili kartu za Mundobasket, prošli turbulentan period i u završnoj borbi protiv Gruzije i Izraela našli put ka Kini i Svetskom prvenstvu, od kojeg su svi očekivali mnogo.

Nikola Jokić se prvi put od Rija vratio u tim, tu su bili i ostali projektovani lideri, a Đorđević je na kraju mandata dobio najjači sastav koji je želeo i u kojem nije video Nikolu Kalinića i Nemanju Nedovića.

Nažalost, to nije bilo dovoljno za uspeh.

Tokom priprema povredili su se Miloš Teodosić i Dragan Milosavljević i pitanje je da li bi kineska epizoda bila drugačija i da li bi ekipa drugačije reagovala i na terenu i van njega da su tu bili kapiten i borbeni bek.

Porazom protiv Španije, Srbija je sebi zakomplikovala put ka završnici, a potom ga je potpuno izgubila neuspehom protiv Argentine, pa su pobede protiv SAD i Češke samo popravile utisak pre rastanka sa selektorom.

Sastav Srbije na SP 2019: Simonović, Bogdanović, Bjelica, Lučić, Raduljica, Birčević, Jokić, Milutinov, Micić, Gudurić, Jović, Marjanović.

Na taj način, završena je duga, uspešna epoha srpske reprezentacije, koju je "Sale Nacionale" oživeo, ojačao i doveo do mesta na kojem se nadamo da će i ostati pod njegovim naslednikom.

Neće biti lako!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar