Могућ нови скок цијена: Хоће ли поскупјети хљеб?

Ако Министарство не додијели подстицаје, пољопривредници упозоравају да ће доћи до раста цијена основних животних намирница.

Босна и Херцеговина 14.09.2019 | 19:41
Могућ нови скок цијена: Хоће ли поскупјети хљеб?
Пољопривредници у Републици Српској упозоравају надлежно министарство да не укида подршку за произведену пшеницу од пет фенинга по килограму, јер би то могло имати несагледиве посљедице.

Трошкови заштите

Како су нам рекли произвођачи, раније су имали 200 марака премије по хектару и пет фенинга подстицаји по килограму пшенице. Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, рекао је да су у бројним разговорима с надлежнима инсистирали да ти потицаји буду исплаћени за ову годину.

Ако Министарство не додијели потицаје, пољопривредници упозоравају да ће доћи до раста цијена основних животних намирница те да ће врећа брашна од 25 килограма поскупјети за марку до марку и по.

- Овогодишња цијена пшенице од око 30 фенинга за килограм је ниска, јер су произвођачи имали изузетно високе трошкове, нарочито када је ријеч о заштити класа. Знатни трошкови заштите довели су до поскупљења пшенице као сировине и цијена од око 30 фенинга по килограму није адекватна - рекао је Маринковић.

С друге стране, Јозо Бојанић, власник једног од највећих млинова у БиХ “Млинпек-Житара” из Јајца, казао је да још нема основа за поскупљење, јер сјетва још није готова.

Увоз скупљи

- Наша цијена је око 30 фенинга, увезена нас дође око 36 фенинга и зависи од квалитета. Не вјерујем да ће доћи до поскупљења, барем не наредних мјесец дана - рекао је Бојанић.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јоја

14.09.2019 18:00

леб је поскупио на 1.5 км пре око два месеца ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тезак

14.09.2019 20:05

Нема разлога да брасно поскупи,све зитарице на свјетским берзама су мјесецима у минусу.Оцекује се велики род кукуруза који це додатно оборити цијену псенице.Квалитет насе псенице,због болести,је упитан и као таква не извози се нигдје.Подстицај треба вратити по цијену блокаде граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

14.09.2019 20:15

Треба подрзати пољопривреднике. Требало би да буде циљ да тај народ опстане. Само домаци пољопривредници немаји никаквог утицаја на цијену. Лоса сезона, недостатак подстицаја у Републици Српској и БиХ не утицу на цијену брасна. Цијену брасна диктирају увозни лоби, монополисти и цијена псенице у Мадјарској и Војводини. Прије неки дан је изасао податак да се у БиХ увози 80% хране. Тиме је јасно рецено ко диктира цијене. У сваком слуцају треба подстицати пољопривреднике на све могуце нацине не само да презиве него да и повецају производњу и остану у овој земљи, бас зато да не би вјецно увозили 80% хране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

15.09.2019 06:04

средице баја недостатке

Name

Директ

14.09.2019 22:35

Хљеб је вец поскупио и то дебело. Неке пекаре вец сад нуде векну хљеба од 300 грама. Поскупљење струје цини своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

14.09.2019 22:46

Ето тривицу јос у касу,он их највисе воли,имамо најлоси хљеб и најскупљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни

15.09.2019 09:27

Орао ни копао платис минимално а продас максимално!

ОДГОВОРИТЕ