Moguć novi skok cijena: Hoće li poskupjeti hljeb?

Ako Ministarstvo ne dodijeli podsticaje, poljoprivrednici upozoravaju da će doći do rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Bosna i Hercegovina 14.09.2019 | 19:41
Moguć novi skok cijena: Hoće li poskupjeti hljeb?
Poljoprivrednici u Republici Srpskoj upozoravaju nadležno ministarstvo da ne ukida podršku za proizvedenu pšenicu od pet feninga po kilogramu, jer bi to moglo imati nesagledive posljedice.

Troškovi zaštite

Kako su nam rekli proizvođači, ranije su imali 200 maraka premije po hektaru i pet feninga podsticaji po kilogramu pšenice. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da su u brojnim razgovorima s nadležnima insistirali da ti poticaji budu isplaćeni za ovu godinu.

Ako Ministarstvo ne dodijeli poticaje, poljoprivrednici upozoravaju da će doći do rasta cijena osnovnih životnih namirnica te da će vreća brašna od 25 kilograma poskupjeti za marku do marku i po.

- Ovogodišnja cijena pšenice od oko 30 feninga za kilogram je niska, jer su proizvođači imali izuzetno visoke troškove, naročito kada je riječ o zaštiti klasa. Znatni troškovi zaštite doveli su do poskupljenja pšenice kao sirovine i cijena od oko 30 feninga po kilogramu nije adekvatna - rekao je Marinković.

S druge strane, Jozo Bojanić, vlasnik jednog od najvećih mlinova u BiH “Mlinpek-Žitara” iz Jajca, kazao je da još nema osnova za poskupljenje, jer sjetva još nije gotova.

Uvoz skuplji

- Naša cijena je oko 30 feninga, uvezena nas dođe oko 36 feninga i zavisi od kvaliteta. Ne vjerujem da će doći do poskupljenja, barem ne narednih mjesec dana - rekao je Bojanić.

(Avaz)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Joja

14.09.2019 20:00

leb je poskupio na 1.5 km pre oko dva meseca ....

ODGOVORITE
Name

Tezak

14.09.2019 22:05

Nema razloga da brasno poskupi,sve zitarice na svjetskim berzama su mjesecima u minusu.Ocekuje se veliki rod kukuruza koji ce dodatno oboriti cijenu psenice.Kvalitet nase psenice,zbog bolesti,je upitan i kao takva ne izvozi se nigdje.Podsticaj treba vratiti po cijenu blokade granica.

ODGOVORITE
Name

Gile

14.09.2019 22:15

Treba podrzati poljoprivrednike. Trebalo bi da bude cilj da taj narod opstane. Samo domaci poljoprivrednici nemaji nikakvog uticaja na cijenu. Losa sezona, nedostatak podsticaja u Republici Srpskoj i BiH ne uticu na cijenu brasna. Cijenu brasna diktiraju uvozni lobi, monopolisti i cijena psenice u Madjarskoj i Vojvodini. Prije neki dan je izasao podatak da se u BiH uvozi 80% hrane. Time je jasno receno ko diktira cijene. U svakom slucaju treba podsticati poljoprivrednike na sve moguce nacine ne samo da prezive nego da i povecaju proizvodnju i ostanu u ovoj zemlji, bas zato da ne bi vjecno uvozili 80% hrane.

ODGOVORITE
Name

Sale

15.09.2019 08:04

sredice baja nedostatke

Name

Direkt

15.09.2019 00:35

Hljeb je vec poskupio i to debelo. Neke pekare vec sad nude veknu hljeba od 300 grama. Poskupljenje struje cini svoje.

ODGOVORITE
Name

Zeljko

15.09.2019 00:46

Eto trivicu jos u kasu,on ih najvise voli,imamo najlosi hljeb i najskuplji

ODGOVORITE
Name

Ni

15.09.2019 11:27

Orao ni kopao platis minimalno a prodas maksimalno!

ODGOVORITE