Ђорђевић: Одлазим!

Сале Ђорђевић саопштио - неће више бити селектор Србије! Легендо, хвала ти! Утакмица против Чешке дефинитивно је била последња на клупи "орлова" за легендарног аса, који је предводио национални тим до сребра на СП, ОИ и ЕП. Одлуку је донео још пре Мундобаскета.  "Одлучио сам да одем још пре Светског првенства, иде живот у другом смеру", каже селектор Србије.

Кошарка 14.09.2019 | 19:15
Ђорђевић: Одлазим!
Александар Ђорђевић (52) завршио је свој мандат у националном тиму!

Њему је утакмицом против Чешке, за пето место на Мундобаскету, истекао уговор са Кошаркашким савезом Србије, а он је на питање руског новинара, да ли је истина оно што су поједини медији објавили, да одлази са клупе "орлова", дао јасан одговор:

"Да, одлазим", рекао је тренер који ће се по повратку из Кине посветити искључиво Виртусу из Болоње.

Ђорђевић је преузео српску селекцију новембра 2013. и предводио је на пет великих такмичења. Има "хет-трик" сребрних медаља, са Светског првенства 2014, Олимпијских игара 2016. и Европског првенства 2017.

Са њим на клупи остали смо без одличја само на Еуробаскету 2015, па сада на Светском купу, у ситуацији када нас је цео свет сматрао фаворитима за злато.

Могло је и требало више од пете позиције, овог пута нисмо били прави када је било најпотребније, али то није разлог да се укупном Ђорђевићевом учинку не да више него позитивна оцена.

Потом је у одвојеном разговору са српским новинарима проширио причу на ову тему...

"Да, рекао сам већ играчима, мислим да је ред и време (да одем - прим. аут) и то је то. Није било разговора о мом наставку, да ли да останем или не. На мени је да се повучем и да ни не очекујем разговор. За тим нема ни потребе. Знам када човек и тренер треба да направи први корак. Осећам обавезу да то урадим", рекао је Ђорђевић и поручио да му је жао што се није опростио на лепши начин.

"Одлазим у тренутку када нажалост нисмо дошли до зацртаног циља и то је то".

Упитан да ли је одлуку донео још пре Мундобаскета, насмешио се и одговорио потврдно.

"Јесам, али није било у реду да се прича. Живот иде у другом правцу, желим да лето посветим породици, којој дугујем пуно".

"Све ово што смо прошли заједно није било лако. Нису биле лаке ни квалификације, ни такмичење... И повреде и систем такмичења, све то је било јако захтевно".

Дакле, КСС ће се убрзо окренути потрази за Салетовим наследником, који ће дебитовати у фебруару 2020, када мечевима против Финске и Грузије почињу квалификације за Еуробаскет 2021.

Наредног лета на програму су квалификације за Олимпијске игре. Ривали су још непознати, али биће то турнир са шест учесника, са кога ће само првопласирани добити "визу" за Токио.

Као могућа решења помињу се Игор Кокошков, помоћни тренер Сакраменто Кингса и освајач Еуробаскета 2017. са репрезентацијом Словеније, односно Саша Обрадовић, актуелни шеф струке француског Монака.

Ђорђевић је након меча у Пекингу искористио прилику да се захвали на сарадњи председницима Савеза, Предрагу Даниловићу и Драгану Ђиласу, као и Дејану Бодироги, који је у време његовог доласка на позицију селектора био директор мушких репрезентативних селекција.

"Хвала и сарадницима који су били ту свих ових година. Мислим да смо урадили сјајан посао, направили јако добру радну средину - искрену, професионалну... Направили смо добру причу. Желим да се захвалим свим играчима који су били овде. Заједно смо се дигли, заједно су ме дигли. Дугујем много њима и неизмерно ћу бити захвалан свима".

Својих "пет минута" добили су и медији.

"Захваљујем се свима вама, хвала на подршци коју смо имали свих ових година. Мислим да је било екстра".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар