Đorđević: Odlazim!

Sale Đorđević saopštio - neće više biti selektor Srbije! Legendo, hvala ti! Utakmica protiv Češke definitivno je bila poslednja na klupi "orlova" za legendarnog asa, koji je predvodio nacionalni tim do srebra na SP, OI i EP. Odluku je doneo još pre Mundobasketa.  "Odlučio sam da odem još pre Svetskog prvenstva, ide život u drugom smeru", kaže selektor Srbije.

Košarka 14.09.2019 | 19:15
Đorđević: Odlazim!
Aleksandar Đorđević (52) završio je svoj mandat u nacionalnom timu!

Njemu je utakmicom protiv Češke, za peto mesto na Mundobasketu, istekao ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije, a on je na pitanje ruskog novinara, da li je istina ono što su pojedini mediji objavili, da odlazi sa klupe "orlova", dao jasan odgovor:

"Da, odlazim", rekao je trener koji će se po povratku iz Kine posvetiti isključivo Virtusu iz Bolonje.

Đorđević je preuzeo srpsku selekciju novembra 2013. i predvodio je na pet velikih takmičenja. Ima "het-trik" srebrnih medalja, sa Svetskog prvenstva 2014, Olimpijskih igara 2016. i Evropskog prvenstva 2017.

Sa njim na klupi ostali smo bez odličja samo na Eurobasketu 2015, pa sada na Svetskom kupu, u situaciji kada nas je ceo svet smatrao favoritima za zlato.

Moglo je i trebalo više od pete pozicije, ovog puta nismo bili pravi kada je bilo najpotrebnije, ali to nije razlog da se ukupnom Đorđevićevom učinku ne da više nego pozitivna ocena.

Potom je u odvojenom razgovoru sa srpskim novinarima proširio priču na ovu temu...

"Da, rekao sam već igračima, mislim da je red i vreme (da odem - prim. aut) i to je to. Nije bilo razgovora o mom nastavku, da li da ostanem ili ne. Na meni je da se povučem i da ni ne očekujem razgovor. Za tim nema ni potrebe. Znam kada čovek i trener treba da napravi prvi korak. Osećam obavezu da to uradim", rekao je Đorđević i poručio da mu je žao što se nije oprostio na lepši način.

"Odlazim u trenutku kada nažalost nismo došli do zacrtanog cilja i to je to".

Upitan da li je odluku doneo još pre Mundobasketa, nasmešio se i odgovorio potvrdno.

"Jesam, ali nije bilo u redu da se priča. Život ide u drugom pravcu, želim da leto posvetim porodici, kojoj dugujem puno".

"Sve ovo što smo prošli zajedno nije bilo lako. Nisu bile lake ni kvalifikacije, ni takmičenje... I povrede i sistem takmičenja, sve to je bilo jako zahtevno".

Dakle, KSS će se ubrzo okrenuti potrazi za Saletovim naslednikom, koji će debitovati u februaru 2020, kada mečevima protiv Finske i Gruzije počinju kvalifikacije za Eurobasket 2021.

Narednog leta na programu su kvalifikacije za Olimpijske igre. Rivali su još nepoznati, ali biće to turnir sa šest učesnika, sa koga će samo prvoplasirani dobiti "vizu" za Tokio.

Kao moguća rešenja pominju se Igor Kokoškov, pomoćni trener Sakramento Kingsa i osvajač Eurobasketa 2017. sa reprezentacijom Slovenije, odnosno Saša Obradović, aktuelni šef struke francuskog Monaka.

Đorđević je nakon meča u Pekingu iskoristio priliku da se zahvali na saradnji predsednicima Saveza, Predragu Daniloviću i Draganu Đilasu, kao i Dejanu Bodirogi, koji je u vreme njegovog dolaska na poziciju selektora bio direktor muških reprezentativnih selekcija.

"Hvala i saradnicima koji su bili tu svih ovih godina. Mislim da smo uradili sjajan posao, napravili jako dobru radnu sredinu - iskrenu, profesionalnu... Napravili smo dobru priču. Želim da se zahvalim svim igračima koji su bili ovde. Zajedno smo se digli, zajedno su me digli. Dugujem mnogo njima i neizmerno ću biti zahvalan svima".

Svojih "pet minuta" dobili su i mediji.

"Zahvaljujem se svima vama, hvala na podršci koju smo imali svih ovih godina. Mislim da je bilo ekstra".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar