Умјетност је шума на фудбалском стадиону!

Умјетник из Базела Клаус Литман трансформисао је фудбалски стадион у Аустрији у шуму као дио експоната који одају почаст природи.

Фудбал 15.09.2019 | 14:58
Умјетност је шума на фудбалском стадиону!
Стадион у Клагенфурту, капацитета 30.000 мјеста, постао је највећа јавна умјетничка инсталација у Аустрији.

Изложба, "За шуму: непрекидна привлачност природе", отворена је недавно на стадиону "Вертхерсе" у Клагенфурту поред границе са Словенијом и Италијом.

Изложба укључује постављање на терен 300 стабала, од којих су нека тежила и до шест тона, која су пажљиво пресађена на фудбалско игралиште, пренијели су швајцарски медији.

Литман је инспирацију за изложбу добио од истоименог дистопијског цртежа аустријског умјетника и архитекта Макса Пеинтнера, коју је Швајцарац открио прије близу 30 година.

Сам умјетник је признао да је изложбом желио да "изазове нашу перцепцију природе и доведе у питање њену будућност".

Циљ изложбе је провокација и тјерање на размишљање да ли ће природа једног дана бити могућа само у одређеним просторима, попут неких животиња које се могу видјети једино у зоолошким вртовима.

"Многима, због тренутне ситуације, изложба представља дио расправе о климатским промјенама", рекао је Литман агенцији "Ројтерс".

По окончању изложбе, дрвеће ће бити опет посађено на јавном мјесту у близини стадиона и представљаће "живу шуму скулптура".

Литман је био главни покретач многих иновативних умјетничких инсталација у Швајцарској и широм свијета који окупљају домаће и међународне умјетнике који своје радове приказују у јавним просторима - изван оквира музеја и студија.



Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар