Umjetnost je šuma na fudbalskom stadionu!

Umjetnik iz Bazela Klaus Litman transformisao je fudbalski stadion u Austriji u šumu kao dio eksponata koji odaju počast prirodi.

Fudbal 15.09.2019 | 14:58
Umjetnost je šuma na fudbalskom stadionu!
Stadion u Klagenfurtu, kapaciteta 30.000 mjesta, postao je najveća javna umjetnička instalacija u Austriji.

Izložba, "Za šumu: neprekidna privlačnost prirode", otvorena je nedavno na stadionu "Vertherse" u Klagenfurtu pored granice sa Slovenijom i Italijom.

Izložba uključuje postavljanje na teren 300 stabala, od kojih su neka težila i do šest tona, koja su pažljivo presađena na fudbalsko igralište, prenijeli su švajcarski mediji.

Litman je inspiraciju za izložbu dobio od istoimenog distopijskog crteža austrijskog umjetnika i arhitekta Maksa Peintnera, koju je Švajcarac otkrio prije blizu 30 godina.

Sam umjetnik je priznao da je izložbom želio da "izazove našu percepciju prirode i dovede u pitanje njenu budućnost".

Cilj izložbe je provokacija i tjeranje na razmišljanje da li će priroda jednog dana biti moguća samo u određenim prostorima, poput nekih životinja koje se mogu vidjeti jedino u zoološkim vrtovima.

"Mnogima, zbog trenutne situacije, izložba predstavlja dio rasprave o klimatskim promjenama", rekao je Litman agenciji "Rojters".

Po okončanju izložbe, drveće će biti opet posađeno na javnom mjestu u blizini stadiona i predstavljaće "živu šumu skulptura".

Litman je bio glavni pokretač mnogih inovativnih umjetničkih instalacija u Švajcarskoj i širom svijeta koji okupljaju domaće i međunarodne umjetnike koji svoje radove prikazuju u javnim prostorima - izvan okvira muzeja i studija.Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar