ЦИА: Голубове користили за шпијунске мисије

ЦИА је скинула ознаку тајности са досијеа који откривају како су голубови коришћени у тајним шпијунским мисијама током Хладног рата.

Свијет 14.09.2019 | 17:06
ЦИА: Голубове користили за шпијунске мисије
У документима је описано како су голубови тренирани да фотографишу осјетљиве локације у Совјетском Савезу, али и како су гавранови коришћени да испуштају прислушне уређаје на прагове прозора, а делфини за подводне мисије.

Операција из 70-их година прошлог вијека са кодним именом "Такана" истраживала је употребу голубова са минијатурним камерама које аутоматски снимају фотографије, наводи се у објављеним досијеима.

ЦИА је искористила чињеницу да голуб има невјероватну способност, скоро супермоћ, да може да буде остављен негдје гдје никада није био и да пронађе пут кући стотинама километара, преноси ББЦ.

У оквиру операције "Такана" истражено је коришћење других животиња за потребе обавјештајне службе, па је ЦИА тренирала гавранове да испуштају и поново узимају мале објекте тежине до 40 грама на прагове прозора неприступачних зграда.

ЦИА је такође истраживала да ли птице селице могу да се користе да поставе сензоре којим би било утврђено да ли Совјетски Савез тестира хемијско оружје.

Изгледа да је било и тестова са неком врстом електричне стимулације мозга како би пси били даљински навођени, али многи детаљи су још под ознаком тајности.

Претходно су у операцији "Акустична маца" прислушни уређаји стављани у мачке.

Досијеи откривају да је ЦИА током 1960-их покушавала да користи делфине за “пробој у луку”, са или без човјека.

Проблем је био у томе што агент на терену није могао да преузме контролу над делфином од тренера који је са њим радио.

Испоставило се да су голубови најефикаснији и средином 1970-их ЦИА је почела да спроводи серију пробних мисија.

Коришћена је камера вриједна 2.000 долара, тешка само 35 грама, а фотографије снимљене изнад кварта Нејви Јард у Вашингтону биле су изузетно квалитетне.

Експерти су оцијенили да је квалитет фотографија, на којима се јасно виде детаљи на људима који шетају и аутомобилима, виши од оних које су у то вријеме снимали сателити.

Из дописа из септембра 1976. године се види да је била изабрана мета за мисију голубова, бродоградилиште у Лењинграду, у којем је изграђена већина совјетских напредних подморница.

У том тренутку је одлучено да је мисија изводљива, али ту се прича у декласификованом досијеу завршава, тако да ће остати тајна у колико су шпијунских мисија голубови учествовали и које податке су прикупили.

Употреба голубова за комуникацију позната је хиљадама година, али су те птице у Првом свјетском рату почеле да се користе за прикупљање обавјештајних података.

Током Другог свјетског рата, мало познати огранак британске обавјештајне службе, МИ-14 спуштао је голубове у контејнерима са падобраном у окупирану Европу.

Више од 1.000 голубова вратило се са порукама, укључујући детаље о локацијама за лансирање ракета В1 и њемачким радарским станицама.

Порука групе Покрета отпора Леополд Осветник садржала је обавјештајни извјештај на 12 страна, који је послат директно Винстону Черчилу.

Послије рата специјални Пододбор за голубове британске обавештајне службе разматрао је могућности за Хладни рат.

Међутим, док су британске операције у великој мјери угашене, ЦИА је преузела коришћење моћи голубова.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

велико постење

14.09.2019 19:30

сваста има данас у овом бозијем вилајету [дуњалуку]

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ста

15.09.2019 19:08

Им је помогло ???

ОДГОВОРИТЕ