СП: Амери на крају седми!

Американци окончали Мундобаскет "за заборав" победом над Пољском.  Кошаркаши САД победили су Пољску резултатом 87:74 и заузели седмо место на Светском првенству у Кини.  Победа као тачка на неславно издање: Американци седми на свету.  САД боља од Пољске на крају Светског првенства - 87:74.  Амери победили Пољску, али већ се знало: Ово им је најгори пласман икада! Репрезентација САД, под вођством легендарног Грега Поповича, заузела је седмо место на Светском купу у Кини.

Кошарка 14.09.2019 | 13:23
СП: Амери на крају седми!
Једна од најгорих селекција САД од када та земља шаље НБА кошаркаше на Мундобаскет првенство је забележила Пировом победом.

Пољска је остала без још једног изненађења, али није покварила феноменалан утисак који је оставила у Кини.

Подсетимо, САД су раније обезбедиле учешће на Олимпијским играма у Токију као једна од две најбољепласиране екипе из Америка, док ће Пољска, као и Србија, тражити шансу путем квалификација.

Американци су били знатно бољи у првом полувремену и доминирали у првих 20 минута. Шут их је ишао, погађали су тројке, а поене су тимски "поделили".

Прво полувреме није било претерано квалитетео. Иако су погођени неки тешки шутеви, није било превише тимских акција, поготово са стране САД, али је њихов индивидуални квалитет дошао до изражаја.

Понитка је био најбољи код Пољака а помало се "угасио" Слотер. Американци су додали гас у завршници друге четвртине, иако су у првој направили највећу разлику, па на паузу отишли са +17 (47:30).

У другом полувремену Пољаци су заиграли много боље. Користили су хаотичну игру Американаца и долазили до поена, а средином треће деонице направили серију од 10:0 и пришли на само осам поена минуса предвођеним Слотером и Вачинским.

Грег Попович је тада позвао први тајм-аут, који је, према очекивањима, уродио плодом. Мидлтон и Мичел су се пробудили, погодили пар шутева и убрзо је поново било +12 за САД.

Пољаци су решили да се не предају и да дају све од себе у последњем мечу на турниру и то се видело. Крајем треће и почетком последње деонице успевали су да дођу до једноцифреног резултатског минуса, али ништа више од тога.

У неколико наврата имали су шансу да приђу потенцијално и на један посед заостатка, али су промашивали све што су могли када су могли да направе највећи прикључак.

Слотер је покушао све сам на крају, али пошто помоћи није било, није било ни значајније серије. Американци су одиграли колико су морали до краја меча и заслужено победили и освојили 7. место Мундобаскета.

Сједињене Америчке Државе ипак нису дозволиле брукање на крају Мундубаскета. Изабраници Грега Поповича савладали су Пољску у борби за осмо место и тако заоркужили прилично неславан наступ на овогодишњем Светском првенству, иако су пре турнира словили за главног фаворита, без обзира на то што су у Кину дошли без великог броја звезда - 87:74.

Пољаци су као и током читавог турнира дали све од себе, али то је у овом мечу било довољно само да се разлика током последње деонице спусти на минималних седам поена (63:70), што је чињеница којом може да се похвали овај борбени тим.

Американци су довољну залиху стекли током друге четвртине, коју су окончали са 17 поена предности (47:30), после чега је уследио пад захваљујући доброј одбрани противника, али и огромној жељи Пољака да се врате у меч. У томе су умало успели током треће деонице коју су решили у своју корист резултатом 25:16. Ипак, Поповичев тим је на сваки од тих налета успео успешно да одговори и обезбеди рутинско славље.

Најбољи актер утакмице је Донован Мичел, који је остварио дабл-дабл учинак од 16 поена и 10 асистенција. Џо Херис је постигао 14, а Мидлтон 13 поена. Са друге стране Понитка је био најефикасинији са 18 поена, Вачински је постигао 17, а Слотер 15.

Дошли су више него некомплетни, две групне фазе прошли су без пораза, али су слабости испливале на површину у четвртфиналу, где је Француска, за разлику од Турске у првој групи, то знала да искористи.

На 79:89 против "триколора" надовезао се следећег дана и пораз од Србије 89:94, тако да су Американци морали у борбу за седмо место.

У суботу су очекивано савладали Пољску 87:74 (47:30), али су већ били "осуђени" на најлошији пласман свих времена, што се тиче светских првенстава и Олимпијских игара.

До сада најслабији резултат САД су оствариле на СП у Индијанаполису 2002. године - била је то шеста позиција.

Пре тога су на Мундобаскету константно освајали медаље од 1982. На ОИ, које традиционално схватају много озбиљније, сваки пут су били међу прва три, осим када су бојкотовали Игре у Москви 1980.

На 18 наступа освојили су 15 злата, једно сребро и две бронзе, а нема сумње да ће на ОИ у Токију 2020. послати далеко јачи и уравнотеженији састав од актуелног.

Пољаци су се пласирали у четвртфинале у великој мери због повољног жреба, али су у четвртфиналу пружили солидан отпор Шпанији, као и данас Американцима.

Са 17 разлике у 25. минуту (54:37) два пута су пришли на само "минус седам" (65:58, 70:63), али у последњих пет минута нису имали снаге да угрозе победу фаворита, који је тројке шутирао 12/25.

Светско првенство, меч за седмо место:

САД – Пољска 87:74 (28:14, 19:16, 16:25, 24:19)
Дворана: Вукесонг Арена, Пекинг
Судије: Глишић (Србија), Ју (Кина), Като (Јапан

САД: Барнс 10, Браун 8, Херис 14, Лопез 3, Мидлтон 13, Мичел 16 (10ас), Пламли 4, Тарнер 7, Вајт 12

Пољска: Балчеровски 2, Сел 0, Грусецки 0, Хрчаниук 4, Кошарек 0, Кулиг 9, Лачински 0, Олејничак 2, Понитка 7, Слотер 15, Соколовски 7, ВАчински 17

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Фото: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар