SP: Ameri na kraju sedmi!

Amerikanci okončali Mundobasket "za zaborav" pobedom nad Poljskom.  Košarkaši SAD pobedili su Poljsku rezultatom 87:74 i zauzeli sedmo mesto na Svetskom prvenstvu u Kini.  Pobeda kao tačka na neslavno izdanje: Amerikanci sedmi na svetu.  SAD bolja od Poljske na kraju Svetskog prvenstva - 87:74.  Ameri pobedili Poljsku, ali već se znalo: Ovo im je najgori plasman ikada! Reprezentacija SAD, pod vođstvom legendarnog Grega Popoviča, zauzela je sedmo mesto na Svetskom kupu u Kini.

Košarka 14.09.2019 | 13:23
SP: Ameri na kraju sedmi!
Jedna od najgorih selekcija SAD od kada ta zemlja šalje NBA košarkaše na Mundobasket prvenstvo je zabeležila Pirovom pobedom.

Poljska je ostala bez još jednog iznenađenja, ali nije pokvarila fenomenalan utisak koji je ostavila u Kini.

Podsetimo, SAD su ranije obezbedile učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju kao jedna od dve najboljeplasirane ekipe iz Amerika, dok će Poljska, kao i Srbija, tražiti šansu putem kvalifikacija.

Amerikanci su bili znatno bolji u prvom poluvremenu i dominirali u prvih 20 minuta. Šut ih je išao, pogađali su trojke, a poene su timski "podelili".

Prvo poluvreme nije bilo preterano kvaliteteo. Iako su pogođeni neki teški šutevi, nije bilo previše timskih akcija, pogotovo sa strane SAD, ali je njihov individualni kvalitet došao do izražaja.

Ponitka je bio najbolji kod Poljaka a pomalo se "ugasio" Sloter. Amerikanci su dodali gas u završnici druge četvrtine, iako su u prvoj napravili najveću razliku, pa na pauzu otišli sa +17 (47:30).

U drugom poluvremenu Poljaci su zaigrali mnogo bolje. Koristili su haotičnu igru Amerikanaca i dolazili do poena, a sredinom treće deonice napravili seriju od 10:0 i prišli na samo osam poena minusa predvođenim Sloterom i Vačinskim.

Greg Popovič je tada pozvao prvi tajm-aut, koji je, prema očekivanjima, urodio plodom. Midlton i Mičel su se probudili, pogodili par šuteva i ubrzo je ponovo bilo +12 za SAD.

Poljaci su rešili da se ne predaju i da daju sve od sebe u poslednjem meču na turniru i to se videlo. Krajem treće i početkom poslednje deonice uspevali su da dođu do jednocifrenog rezultatskog minusa, ali ništa više od toga.

U nekoliko navrata imali su šansu da priđu potencijalno i na jedan posed zaostatka, ali su promašivali sve što su mogli kada su mogli da naprave najveći priključak.

Sloter je pokušao sve sam na kraju, ali pošto pomoći nije bilo, nije bilo ni značajnije serije. Amerikanci su odigrali koliko su morali do kraja meča i zasluženo pobedili i osvojili 7. mesto Mundobasketa.

Sjedinjene Američke Države ipak nisu dozvolile brukanje na kraju Mundubasketa. Izabranici Grega Popoviča savladali su Poljsku u borbi za osmo mesto i tako zaorkužili prilično neslavan nastup na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, iako su pre turnira slovili za glavnog favorita, bez obzira na to što su u Kinu došli bez velikog broja zvezda - 87:74.

Poljaci su kao i tokom čitavog turnira dali sve od sebe, ali to je u ovom meču bilo dovoljno samo da se razlika tokom poslednje deonice spusti na minimalnih sedam poena (63:70), što je činjenica kojom može da se pohvali ovaj borbeni tim.

Amerikanci su dovoljnu zalihu stekli tokom druge četvrtine, koju su okončali sa 17 poena prednosti (47:30), posle čega je usledio pad zahvaljujući dobroj odbrani protivnika, ali i ogromnoj želji Poljaka da se vrate u meč. U tome su umalo uspeli tokom treće deonice koju su rešili u svoju korist rezultatom 25:16. Ipak, Popovičev tim je na svaki od tih naleta uspeo uspešno da odgovori i obezbedi rutinsko slavlje.

Najbolji akter utakmice je Donovan Mičel, koji je ostvario dabl-dabl učinak od 16 poena i 10 asistencija. Džo Heris je postigao 14, a Midlton 13 poena. Sa druge strane Ponitka je bio najefikasiniji sa 18 poena, Vačinski je postigao 17, a Sloter 15.

Došli su više nego nekompletni, dve grupne faze prošli su bez poraza, ali su slabosti isplivale na površinu u četvrtfinalu, gde je Francuska, za razliku od Turske u prvoj grupi, to znala da iskoristi.

Na 79:89 protiv "trikolora" nadovezao se sledećeg dana i poraz od Srbije 89:94, tako da su Amerikanci morali u borbu za sedmo mesto.

U subotu su očekivano savladali Poljsku 87:74 (47:30), ali su već bili "osuđeni" na najlošiji plasman svih vremena, što se tiče svetskih prvenstava i Olimpijskih igara.

Do sada najslabiji rezultat SAD su ostvarile na SP u Indijanapolisu 2002. godine - bila je to šesta pozicija.

Pre toga su na Mundobasketu konstantno osvajali medalje od 1982. Na OI, koje tradicionalno shvataju mnogo ozbiljnije, svaki put su bili među prva tri, osim kada su bojkotovali Igre u Moskvi 1980.

Na 18 nastupa osvojili su 15 zlata, jedno srebro i dve bronze, a nema sumnje da će na OI u Tokiju 2020. poslati daleko jači i uravnoteženiji sastav od aktuelnog.

Poljaci su se plasirali u četvrtfinale u velikoj meri zbog povoljnog žreba, ali su u četvrtfinalu pružili solidan otpor Španiji, kao i danas Amerikancima.

Sa 17 razlike u 25. minutu (54:37) dva puta su prišli na samo "minus sedam" (65:58, 70:63), ali u poslednjih pet minuta nisu imali snage da ugroze pobedu favorita, koji je trojke šutirao 12/25.

Svetsko prvenstvo, meč za sedmo mesto:

SAD – Poljska 87:74 (28:14, 19:16, 16:25, 24:19)
Dvorana: Vukesong Arena, Peking
Sudije: Glišić (Srbija), Ju (Kina), Kato (Japan

SAD: Barns 10, Braun 8, Heris 14, Lopez 3, Midlton 13, Mičel 16 (10as), Plamli 4, Tarner 7, Vajt 12

Poljska: Balčerovski 2, Sel 0, Grusecki 0, Hrčaniuk 4, Košarek 0, Kulig 9, Lačinski 0, Olejničak 2, Ponitka 7, Sloter 15, Sokolovski 7, VAčinski 17

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Foto: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar