Модрича је прије 40 година била првак Југославије!

Одбојкашки клуб из Модриче у суботу прославља вриједан јубилеј, четири деценије од највећег клупског успјеха, турниром на коме ће, поред домаћина, учествовати још београдска Црвена звезда, Ријека и Какањ 78.

Остали спортови 14.09.2019 | 10:51
Модрича је прије 40 година била првак Југославије!
Одбојкашки клуб Модрича у суботу ће обиљежити вриједан јубилеј - 40 година од освајања титуле шампиона Југославије.

У дворани Културно-спортског центра у Модричи тим поводом биће организован турнир, на ком ће поред домаћина учествовати Ријека, управо екипа против које су Модричани стигли до шампионског славља 1979. године, те београдска Црвена звезда и Какањ 78.

Истог дана у Српском културном центру у Модричи биће уприличена свечана академија, на којој ће бити уручене специјалне плакете шампионској екипи.

Само дванаест година након формирања клуба (основан 8. марта 1967. године), одбојкаши Модриче донијели су велику титулу у свој град, што је био први шампионски пехар у бившој Југославији за једну екипу из БиХ.

Предсједник Скупштине клуба Вид Благојевић присјетио се највећих успјеха модричког клуба.

"До 1992. године, Модрича је шеснаест пута играла у Првој савезној лиги Југославије, у највишем рангу тадашње државе. Освајањем шампионске титуле 1979. године постала је центар одбојке на овим просторима. Осим ОК Модрича, из БиХ је касније још само сарајевска Босна освојила шампионску титулу", нагласио је Благојевић.

ТИТУЛЕ

Осим титуле у сениорској, Модрича је четири пута била јуниорски првак Југославије (1976, 1979, 1985. и 1991. године), те три пута пионирски првак (1981, 1983. и 1985. године).

Као прваци Југославије, Модричани су 1980. године учествовали у Купу шампиона, гдје су заузели високо пето мјесто.

Само сет недостајао је Модричанима да се пласирају у полуфинале најјачег европског такмичења, с обзиром да су, након што су елиминисали њемачки ТУС 04 Леверкузен, у четвртфиналу испали од турског Ежачибашија (0:3, 3:1).

Модрича је, осим клупског успјеха, дала и велики број репрезентативаца Југославије, између осталих Перу Божића, Бору Јовића, Радивоја Милошевића, Велибора Ивановића, Дарија Ђукића и Перу Станића, те бројне јуниорске репрезентативце.

Вриједи истаћи да је Боро Јовић једини олимпијац из Модриче, који је чак 106 пута носио дрес бивше државе. Наступио је на Олимпијским играма у Москви, када је Југославија заузела шесто мјесто.

Успјеси мушког одбојкашког клуба довели су до идеје да се формира и женска екипа, а десило се то 1981. године. Већ у сезони 1991/92, Модричанке су освојиле високо друго мјесто у првенству Југославије.

Послије 1992. године, и рад женског одбојкашког клуба је оживљен, па су и оне освојиле три шампионата РС и биле два пута побједнице Купа РС. Из женског клуба за репрезентацију Југославије играле су Алмира Ћарић и Свјетлана Илић, а за јуниорску репрезентацију Мирела Марић, Слободанка Цвејанавић и Сњежана Мијић.

Распадом бивше државе, ОК Модрича наставио је са успјесима на територији Републике Српске, а касније и у заједничким такмичењима БиХ.

"Клуб се није угасио ни у најтежим временима на овим просторима. Неке нове генерација су наставиле тамо гдје су њихови претходници стали. Послије 1992. године, знало се десити да цијела прва постава репрезентације Републике Српске буде из Модриче, у обје конкуренције", додао је Благојевић.

Осам пута Модричани су били шампиони РС, док су у девет наврата освајали Куп РС.

Формирањем јединствене лиге на нивоу цијеле БиХ, ОК Модрича 2006. године постао је први шампион БиХ, док је наредне сезоне освојен и Куп БиХ.

ДОДИКОВА ЧЕСТИТКА

На великом јубилеју, Модричанима је честитао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик: "Прије 40 година, ОК Модрича направио је резултат који и данас представља велики понос Вашег клуба и свих нас који га подржавамо. Ваш одбојкашки клуб већ деценијама промовише Модричу као град одбојке. Надам се да ћете и у будућности наставити квалитетно радити на стварању младих спортиста, којима ће Република Српска бити поносна у времену које је пред нама", поручио је Додик.

"Модрича је евидентно била, јесте и биће град одбојке у који долазе представници великих клубова и одводе таленте. Последњи који је отишао из нашег клуба је Александар Околић, који тренутно наступа за репрезентацију Србије, а недавно је отишла и Милана Божић, репрезентативка БиХ. У Модричи су стасали бројни репрезентативци БиХ попут Милан Пепића, Срђана Цвијановића, Драгана Благојевића, Александре Видовић, Јоване Благојевић, Драгане Илић и других", са поносом истиче Благојевић.

Прије двије године, ОК Модрича обиљежио је пола вијека постојања, а сада ће бити обиљежен и највећи успјех у клупској историји.

Модрича је тренутно члан Премијер лиге БиХ.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

модрицанин

14.09.2019 16:37

Кога додик хвали и подрзава њему је близу крај.

ОДГОВОРИТЕ