Modriča je prije 40 godina bila prvak Jugoslavije!

Odbojkaški klub iz Modriče u subotu proslavlja vrijedan jubilej, četiri decenije od najvećeg klupskog uspjeha, turnirom na kome će, pored domaćina, učestvovati još beogradska Crvena zvezda, Rijeka i Kakanj 78.

Ostali sportovi 14.09.2019 | 10:51
Modriča je prije 40 godina bila prvak Jugoslavije!
Odbojkaški klub Modriča u subotu će obilježiti vrijedan jubilej - 40 godina od osvajanja titule šampiona Jugoslavije.

U dvorani Kulturno-sportskog centra u Modriči tim povodom biće organizovan turnir, na kom će pored domaćina učestvovati Rijeka, upravo ekipa protiv koje su Modričani stigli do šampionskog slavlja 1979. godine, te beogradska Crvena zvezda i Kakanj 78.

Istog dana u Srpskom kulturnom centru u Modriči biće upriličena svečana akademija, na kojoj će biti uručene specijalne plakete šampionskoj ekipi.

Samo dvanaest godina nakon formiranja kluba (osnovan 8. marta 1967. godine), odbojkaši Modriče donijeli su veliku titulu u svoj grad, što je bio prvi šampionski pehar u bivšoj Jugoslaviji za jednu ekipu iz BiH.

Predsjednik Skupštine kluba Vid Blagojević prisjetio se najvećih uspjeha modričkog kluba.

"Do 1992. godine, Modriča je šesnaest puta igrala u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, u najvišem rangu tadašnje države. Osvajanjem šampionske titule 1979. godine postala je centar odbojke na ovim prostorima. Osim OK Modriča, iz BiH je kasnije još samo sarajevska Bosna osvojila šampionsku titulu", naglasio je Blagojević.

TITULE

Osim titule u seniorskoj, Modriča je četiri puta bila juniorski prvak Jugoslavije (1976, 1979, 1985. i 1991. godine), te tri puta pionirski prvak (1981, 1983. i 1985. godine).

Kao prvaci Jugoslavije, Modričani su 1980. godine učestvovali u Kupu šampiona, gdje su zauzeli visoko peto mjesto.

Samo set nedostajao je Modričanima da se plasiraju u polufinale najjačeg evropskog takmičenja, s obzirom da su, nakon što su eliminisali njemački TUS 04 Leverkuzen, u četvrtfinalu ispali od turskog Ežačibašija (0:3, 3:1).

Modriča je, osim klupskog uspjeha, dala i veliki broj reprezentativaca Jugoslavije, između ostalih Peru Božića, Boru Jovića, Radivoja Miloševića, Velibora Ivanovića, Darija Đukića i Peru Stanića, te brojne juniorske reprezentativce.

Vrijedi istaći da je Boro Jović jedini olimpijac iz Modriče, koji je čak 106 puta nosio dres bivše države. Nastupio je na Olimpijskim igrama u Moskvi, kada je Jugoslavija zauzela šesto mjesto.

Uspjesi muškog odbojkaškog kluba doveli su do ideje da se formira i ženska ekipa, a desilo se to 1981. godine. Već u sezoni 1991/92, Modričanke su osvojile visoko drugo mjesto u prvenstvu Jugoslavije.

Poslije 1992. godine, i rad ženskog odbojkaškog kluba je oživljen, pa su i one osvojile tri šampionata RS i bile dva puta pobjednice Kupa RS. Iz ženskog kluba za reprezentaciju Jugoslavije igrale su Almira Ćarić i Svjetlana Ilić, a za juniorsku reprezentaciju Mirela Marić, Slobodanka Cvejanavić i Snježana Mijić.

Raspadom bivše države, OK Modriča nastavio je sa uspjesima na teritoriji Republike Srpske, a kasnije i u zajedničkim takmičenjima BiH.

"Klub se nije ugasio ni u najtežim vremenima na ovim prostorima. Neke nove generacija su nastavile tamo gdje su njihovi prethodnici stali. Poslije 1992. godine, znalo se desiti da cijela prva postava reprezentacije Republike Srpske bude iz Modriče, u obje konkurencije", dodao je Blagojević.

Osam puta Modričani su bili šampioni RS, dok su u devet navrata osvajali Kup RS.

Formiranjem jedinstvene lige na nivou cijele BiH, OK Modriča 2006. godine postao je prvi šampion BiH, dok je naredne sezone osvojen i Kup BiH.

DODIKOVA ČESTITKA

Na velikom jubileju, Modričanima je čestitao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik: "Prije 40 godina, OK Modriča napravio je rezultat koji i danas predstavlja veliki ponos Vašeg kluba i svih nas koji ga podržavamo. Vaš odbojkaški klub već decenijama promoviše Modriču kao grad odbojke. Nadam se da ćete i u budućnosti nastaviti kvalitetno raditi na stvaranju mladih sportista, kojima će Republika Srpska biti ponosna u vremenu koje je pred nama", poručio je Dodik.

"Modriča je evidentno bila, jeste i biće grad odbojke u koji dolaze predstavnici velikih klubova i odvode talente. Poslednji koji je otišao iz našeg kluba je Aleksandar Okolić, koji trenutno nastupa za reprezentaciju Srbije, a nedavno je otišla i Milana Božić, reprezentativka BiH. U Modriči su stasali brojni reprezentativci BiH poput Milan Pepića, Srđana Cvijanovića, Dragana Blagojevića, Aleksandre Vidović, Jovane Blagojević, Dragane Ilić i drugih", sa ponosom ističe Blagojević.

Prije dvije godine, OK Modriča obilježio je pola vijeka postojanja, a sada će biti obilježen i najveći uspjeh u klupskoj istoriji.

Modriča je trenutno član Premijer lige BiH.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

modricanin

14.09.2019 18:37

Koga dodik hvali i podrzava njemu je blizu kraj.

ODGOVORITE