Будалаштина "виралног доба"!

Ван Дајк је страшан, али бољи од Видића?! Нема то везе са тим што је наш, само са здравим разумом. Како поредити Видића који је осам година доминирао у дресу Јунајтеда, и освојио пет титула, са Ван Дајком који је на његовом нивоу тек годину и по дана. "Крив" је Интернет!

Фудбал 14.09.2019 | 19:25
Будалаштина "виралног доба"!
"Ко је тренутно најбољи штопер на свету?"

Без икакве сумње ово је најлакше фудбалско питање у 2019. години, за које вам није потребно дуже од једне секунде за размишљање, пошто ће се бар 95 од 100 анкетираних изјаснити да је то Вирџил ван Дајк. Такве проценте сигурно не бисте добили да је разговор о најбољем голману, десном беку, задњем везном, па и нападачу...

Снажни холандски штопер из Ливерпула имао је сезону за памћење и многи му дају предност у односу на Леа Месија и Кристијана Роналда у избору за "Златну лопту", а не виђа се сваки дан да играч на тој позицији угрози двојицу најдоминантнијих играча 21. века.

Добио је или не - Ван Дајк је већ препознат као лидер Ливерпула од доласка у јануару 2018. године за рекордну суму за дефанзивца.

Сума од 75 милиона фунти у то време чинила се као огроман издатак за једног штопера, међутим утицај који је Ван Дајк, и то врло брзо, имао на побољашње игре Ливерпула био је довољан да за њега кажемо да је један од најбољих потеза клуба у скоријој историји...

Ипак, подједнако важни за Ливерпул су и голман Алисон, бекови Александер-Арнолд и Робертсон, нападачи Мане, Салах и Фирмино, па да ли се у јавности помало и прецењује савршеност Вирџила ван Дајка, делом и због утицаја друштвених мрежа и помало небитних статистичких података, који наводно откривају и "форсирају причу" да од Холанђанина не постоји нико бољи?

Већ месецима се причало о томе да Ван Дајка нико не може да предрибла, мада је споран начин на који се та категорија израчунава, али је савременим речником - "кликабилна".

Друштвене мреже посебно су користан полигон за податке који не откривају много, али звуче сјајно, тако да су "шерови", "лајкови" и "ритвити" загарантовани међу навијачима, тако да се све мање обраћа пажња на смисао који заиста носе...

Није тајна и да су медији, посебно британски, искористили поменути "хајп" око Вирџила ван Дајка, па су дискусију са друштвених мрежа пренели у јавни дискурс.

Тако се изненада на Острву повела и расправа о томе ко је најбољи штопер у историји Премијер лиге, а Вирџил ван Дајк је у оквиру конкурса организованог од стране престижног "Скај Спортса" - био чак "финалиста".

Навијачи су изгласали Ван Дајка испред Венсана Компанија, Џона Терија, Сола Кемпбела, Џејмија Карагера или Рија Фердинанда, али један човек је успео да га "победи".

За најбољег штопера Премијер лиге, наравно у овој навијачкој анкети, изгласан је Немања Видић који је победио неубедљиво. Од укупно 51.394 гласа - добио је 55%, што су проценти који и нису за неку похвалу после свега што је "Терминатор" урадио у Премијер лиги.

Фергусон о Видићу

"Колико штопера можете да набројите, а да заправо воле да играју одбрану? Видић је то волео. Волео је да стави главу тамо где други не би могу... Видели сте на њему да ужива у томе да се бори за лопте које су 50-50!".

За Манчестер јунајтед је одиграо чак осам и по сезона у којима је био шампион пет пута, уз капитенску траку око руке, док је чак два пута био проглашаван и за играча године у Енглеској. 

Наступио је на тачно 300 утакмица за клуб, упркос свим повредама које су га мучиле током каријере, а био је стрелац и мноштва важних голова (21), уз формирање фантастичног штоперског тандема са Ријом Фердинандом, можда најбољим и у историји фудбала.

С друге стране, Вирџил ван Дајк тек годину и по дана носи дрес Ливерпула.

Његов период из Саутемптона сигурно се не може узети у озбиљно разматрање када се говори о најбољем играчу Премијер лиге, док смо о мајсторском периоду на "Енфилду" већ рекли довољно, тако да чак ни они највећи противници Холанђанина би тешко могли да се сете неке његове грешке на мечу Премијер лиге (што не значи да их није било, наравно).

На терену делује попут господара, утисак је да може да добије дуел са сваким на свету, док посебно поверење улива његова лидерска црта.

Навијачи на друштвеним мрежама "ископали" су податке који пореде његову претходну сезону и најбољу годину Немање Видића у дресу Јунајтеда, где су практично све бројке на страни Србина, али ни то не може да пружи право поређење двојице сјајних играча.

Видић и Ван Дајк су потпуно другачији тип штопера, који играју у потпуно другачијем фудбалском свету, где су различите ствари на цени.

Прича о Вирџилу ван Дајку као најбољем штоперу у историји Премијер лиге је неутемељена колико и о Николи Јокићу као најбољем српском кошаркашу свих времена. Потребно је време.

Холанђанин има и огроман задатак у изградњи напада Ливерпула због одличног паса, док је често суочен и са покривањем великог дела терена и "трком" са нападачима, што одговара његовим физичким карактеристикама, док је Србин имао другачију улогу у Јунајтеду.

Од Видића се више очекивало да добија физичке дуеле, у ваздуху и на земљи, морамо рећи и у ери квалитетнијег фудбала у Премијер лиги са бољим нападачима.

О пожртвованости и "крвавим" дресовима не би требало ни трошити речи.  

И Видић и Ван Дајк су на свој начин обележили своје ере Премијер лиге, али разлика је у дужини трајања, због чега је и даље неозбиљно поредити најбоље штопере своје генерације, пошто су Србину и даље највећи конкуренти за титулу "најбољег штопера икада на Острву" и даље Тери и Рио.

Свака част Вирџилу ван Дајку, али тек ако буде на истом нивоу до краја каријере у Енглеској - тада ће можда бити раме уз раме Немањи Видићу.

А до тога је дуг пут, бар још шест година - све остало је "лака дискусија" за лајкове.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар