Budalaština "viralnog doba"!

Van Dajk je strašan, ali bolji od Vidića?! Nema to veze sa tim što je naš, samo sa zdravim razumom. Kako porediti Vidića koji je osam godina dominirao u dresu Junajteda, i osvojio pet titula, sa Van Dajkom koji je na njegovom nivou tek godinu i po dana. "Kriv" je Internet!

Fudbal 14.09.2019 | 19:25
Budalaština "viralnog doba"!
"Ko je trenutno najbolji štoper na svetu?"

Bez ikakve sumnje ovo je najlakše fudbalsko pitanje u 2019. godini, za koje vam nije potrebno duže od jedne sekunde za razmišljanje, pošto će se bar 95 od 100 anketiranih izjasniti da je to Virdžil van Dajk. Takve procente sigurno ne biste dobili da je razgovor o najboljem golmanu, desnom beku, zadnjem veznom, pa i napadaču...

Snažni holandski štoper iz Liverpula imao je sezonu za pamćenje i mnogi mu daju prednost u odnosu na Lea Mesija i Kristijana Ronalda u izboru za "Zlatnu loptu", a ne viđa se svaki dan da igrač na toj poziciji ugrozi dvojicu najdominantnijih igrača 21. veka.

Dobio je ili ne - Van Dajk je već prepoznat kao lider Liverpula od dolaska u januaru 2018. godine za rekordnu sumu za defanzivca.

Suma od 75 miliona funti u to vreme činila se kao ogroman izdatak za jednog štopera, međutim uticaj koji je Van Dajk, i to vrlo brzo, imao na poboljašnje igre Liverpula bio je dovoljan da za njega kažemo da je jedan od najboljih poteza kluba u skorijoj istoriji...

Ipak, podjednako važni za Liverpul su i golman Alison, bekovi Aleksander-Arnold i Robertson, napadači Mane, Salah i Firmino, pa da li se u javnosti pomalo i precenjuje savršenost Virdžila van Dajka, delom i zbog uticaja društvenih mreža i pomalo nebitnih statističkih podataka, koji navodno otkrivaju i "forsiraju priču" da od Holanđanina ne postoji niko bolji?

Već mesecima se pričalo o tome da Van Dajka niko ne može da predribla, mada je sporan način na koji se ta kategorija izračunava, ali je savremenim rečnikom - "klikabilna".

Društvene mreže posebno su koristan poligon za podatke koji ne otkrivaju mnogo, ali zvuče sjajno, tako da su "šerovi", "lajkovi" i "ritviti" zagarantovani među navijačima, tako da se sve manje obraća pažnja na smisao koji zaista nose...

Nije tajna i da su mediji, posebno britanski, iskoristili pomenuti "hajp" oko Virdžila van Dajka, pa su diskusiju sa društvenih mreža preneli u javni diskurs.

Tako se iznenada na Ostrvu povela i rasprava o tome ko je najbolji štoper u istoriji Premijer lige, a Virdžil van Dajk je u okviru konkursa organizovanog od strane prestižnog "Skaj Sportsa" - bio čak "finalista".

Navijači su izglasali Van Dajka ispred Vensana Kompanija, Džona Terija, Sola Kempbela, Džejmija Karagera ili Rija Ferdinanda, ali jedan čovek je uspeo da ga "pobedi".

Za najboljeg štopera Premijer lige, naravno u ovoj navijačkoj anketi, izglasan je Nemanja Vidić koji je pobedio neubedljivo. Od ukupno 51.394 glasa - dobio je 55%, što su procenti koji i nisu za neku pohvalu posle svega što je "Terminator" uradio u Premijer ligi.

Ferguson o Vidiću

"Koliko štopera možete da nabrojite, a da zapravo vole da igraju odbranu? Vidić je to voleo. Voleo je da stavi glavu tamo gde drugi ne bi mogu... Videli ste na njemu da uživa u tome da se bori za lopte koje su 50-50!".

Za Mančester junajted je odigrao čak osam i po sezona u kojima je bio šampion pet puta, uz kapitensku traku oko ruke, dok je čak dva puta bio proglašavan i za igrača godine u Engleskoj. 

Nastupio je na tačno 300 utakmica za klub, uprkos svim povredama koje su ga mučile tokom karijere, a bio je strelac i mnoštva važnih golova (21), uz formiranje fantastičnog štoperskog tandema sa Rijom Ferdinandom, možda najboljim i u istoriji fudbala.

S druge strane, Virdžil van Dajk tek godinu i po dana nosi dres Liverpula.

Njegov period iz Sautemptona sigurno se ne može uzeti u ozbiljno razmatranje kada se govori o najboljem igraču Premijer lige, dok smo o majstorskom periodu na "Enfildu" već rekli dovoljno, tako da čak ni oni najveći protivnici Holanđanina bi teško mogli da se sete neke njegove greške na meču Premijer lige (što ne znači da ih nije bilo, naravno).

Na terenu deluje poput gospodara, utisak je da može da dobije duel sa svakim na svetu, dok posebno poverenje uliva njegova liderska crta.

Navijači na društvenim mrežama "iskopali" su podatke koji porede njegovu prethodnu sezonu i najbolju godinu Nemanje Vidića u dresu Junajteda, gde su praktično sve brojke na strani Srbina, ali ni to ne može da pruži pravo poređenje dvojice sjajnih igrača.

Vidić i Van Dajk su potpuno drugačiji tip štopera, koji igraju u potpuno drugačijem fudbalskom svetu, gde su različite stvari na ceni.

Priča o Virdžilu van Dajku kao najboljem štoperu u istoriji Premijer lige je neutemeljena koliko i o Nikoli Jokiću kao najboljem srpskom košarkašu svih vremena. Potrebno je vreme.

Holanđanin ima i ogroman zadatak u izgradnji napada Liverpula zbog odličnog pasa, dok je često suočen i sa pokrivanjem velikog dela terena i "trkom" sa napadačima, što odgovara njegovim fizičkim karakteristikama, dok je Srbin imao drugačiju ulogu u Junajtedu.

Od Vidića se više očekivalo da dobija fizičke duele, u vazduhu i na zemlji, moramo reći i u eri kvalitetnijeg fudbala u Premijer ligi sa boljim napadačima.

O požrtvovanosti i "krvavim" dresovima ne bi trebalo ni trošiti reči.  

I Vidić i Van Dajk su na svoj način obeležili svoje ere Premijer lige, ali razlika je u dužini trajanja, zbog čega je i dalje neozbiljno porediti najbolje štopere svoje generacije, pošto su Srbinu i dalje najveći konkurenti za titulu "najboljeg štopera ikada na Ostrvu" i dalje Teri i Rio.

Svaka čast Virdžilu van Dajku, ali tek ako bude na istom nivou do kraja karijere u Engleskoj - tada će možda biti rame uz rame Nemanji Vidiću.

A do toga je dug put, bar još šest godina - sve ostalo je "laka diskusija" za lajkove.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar