ЕП: Орлови на старту против Нијемаца и традиције!

На старту Европског првенства најтеже искушење за Србију у групној фази, реприза полуфинала од пре две године из Вроцлава. На клупи ривала легендарни Италијан Андреа Ђани.

Остали спортови 13.09.2019 | 11:48
ЕП: Орлови на старту против Нијемаца и традиције!
Одбојкаши Србије са новим селектором Слободаном Ковачем, али старим жељама, напад на медаљу, стартују на Европском првенству. Одмах на старту најтеже искушење у групној фази, дуел са Немачком у Бриселу у дербију Групе Б (15.00).

Биће до дуел вицешампиона и бронзане селекције са прошлог Европског првенства у Пољској. У том болном полуфиналу из Вроцлава пре две године, Орлови предвођени селектором Николом Грбићем водили су 2:0 у сетовима, сви су их видели у финалу против Русије, али је онда уследио преокрет Немачке. Чета чувеног Италијана Андреа Ђанија тада је поклекла у борби за злато, док је Србији припала утешна бронза.

„Много је важно како ћемо отворити турнир. Од Немачке смо изгубили у полуфиналу на прошлом Европском првенству и то треба да нам буде додатна мотивација", истакао је примач сервиса наше селекција Марко Ивовић.

Традиција је против наших одбојкаша. Последњих шест дуела, Србија је добила само једном Немачку, и то прошле године у Лиги нација када је било 3:1. Ове године у истом такмичењу Панцери су били бољи после драматичних пет сетова. Болан је био пораз пре више од три и по године, када нас је Немачка победила на квалификационом турниру за Олимпијске игре и избацила нас из игре за Рио де Жанеиро 2016. године.

Србија је на ово Европско првенство дошла уздрмана после фијаска на квалификационом турниру за Олимпијске игре у Токију када су у кључном мечу Орлови разбијени од Италије у Барију. Дошло је до промене на клупи наше селекције и одлазак са кормила Николе Грбића.

На папиру, Србија је квалитетнија и има улогу фаворита. Нису Немци бриљирали последњих година. Прошле године нису ни учествовали на Светском првенству у Италији и Бугарској. Прва звезда Немаца је коректор Зенита из Санкт Петербурга Ђерђ Грозер. Опасност нам прети и од примача сервиса италијанске Модене Дениса Калиберде.

Главна узданица Србије на овом шампионату требало би да буде коректор Перуђе Александар Атанасијевић. Од популарног Бате се очекује поени у серијама.

„Добра ствар је што је прва утакмица и најважнија. Морамо да будемо свесни да у њој можда и пролазимо даље као први у групи. Биће тешко јер је Немачка добра репрезентација. Добро смо се припремили, желимо да будемо бољи него у Барију", рекао је Атанасијевић.

У Групи Б највећи ривал овим двема селекцијама требало би да буде домаћин Белгија, четвртопаласирана селекција са прошлог ЕП у Пољској.

У осталим сусретима другог дана шампионата Старог континента фаворити за висок пласман имаће лак посао. Слично као и код дама, праве борбе се очекују крајем следеће недеље када почиње нокаут фаза.

У Групи А Италија и Бугарска би требало да остваре максималне победе против Румније, односно Грчке. Белгија је фаворит на свом терену против Аустрије у Групи Б, док се у Ротердаму у Групи Д очекују убедљиви тријумфи фаворита Пољске против Естоније и домаћина Холандије против дебитанта на првенству Црне Горе.

Верујете ли у ''Орлове'' да могу тријумфално да крену на првенству? Кладионица Моззарт победу Србије плаћа тренутном квотом 1,40.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар