EP: Orlovi na startu protiv Nijemaca i tradicije!

Na startu Evropskog prvenstva najteže iskušenje za Srbiju u grupnoj fazi, repriza polufinala od pre dve godine iz Vroclava. Na klupi rivala legendarni Italijan Andrea Đani.

Ostali sportovi 13.09.2019 | 11:48
EP: Orlovi na startu protiv Nijemaca i tradicije!
Odbojkaši Srbije sa novim selektorom Slobodanom Kovačem, ali starim željama, napad na medalju, startuju na Evropskom prvenstvu. Odmah na startu najteže iskušenje u grupnoj fazi, duel sa Nemačkom u Briselu u derbiju Grupe B (15.00).

Biće do duel vicešampiona i bronzane selekcije sa prošlog Evropskog prvenstva u Poljskoj. U tom bolnom polufinalu iz Vroclava pre dve godine, Orlovi predvođeni selektorom Nikolom Grbićem vodili su 2:0 u setovima, svi su ih videli u finalu protiv Rusije, ali je onda usledio preokret Nemačke. Četa čuvenog Italijana Andrea Đanija tada je poklekla u borbi za zlato, dok je Srbiji pripala utešna bronza.

„Mnogo je važno kako ćemo otvoriti turnir. Od Nemačke smo izgubili u polufinalu na prošlom Evropskom prvenstvu i to treba da nam bude dodatna motivacija", istakao je primač servisa naše selekcija Marko Ivović.

Tradicija je protiv naših odbojkaša. Poslednjih šest duela, Srbija je dobila samo jednom Nemačku, i to prošle godine u Ligi nacija kada je bilo 3:1. Ove godine u istom takmičenju Panceri su bili bolji posle dramatičnih pet setova. Bolan je bio poraz pre više od tri i po godine, kada nas je Nemačka pobedila na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre i izbacila nas iz igre za Rio de Žaneiro 2016. godine.

Srbija je na ovo Evropsko prvenstvo došla uzdrmana posle fijaska na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Tokiju kada su u ključnom meču Orlovi razbijeni od Italije u Bariju. Došlo je do promene na klupi naše selekcije i odlazak sa kormila Nikole Grbića.

Na papiru, Srbija je kvalitetnija i ima ulogu favorita. Nisu Nemci briljirali poslednjih godina. Prošle godine nisu ni učestvovali na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj. Prva zvezda Nemaca je korektor Zenita iz Sankt Peterburga Đerđ Grozer. Opasnost nam preti i od primača servisa italijanske Modene Denisa Kaliberde.

Glavna uzdanica Srbije na ovom šampionatu trebalo bi da bude korektor Peruđe Aleksandar Atanasijević. Od popularnog Bate se očekuje poeni u serijama.

„Dobra stvar je što je prva utakmica i najvažnija. Moramo da budemo svesni da u njoj možda i prolazimo dalje kao prvi u grupi. Biće teško jer je Nemačka dobra reprezentacija. Dobro smo se pripremili, želimo da budemo bolji nego u Bariju", rekao je Atanasijević.

U Grupi B najveći rival ovim dvema selekcijama trebalo bi da bude domaćin Belgija, četvrtopalasirana selekcija sa prošlog EP u Poljskoj.

U ostalim susretima drugog dana šampionata Starog kontinenta favoriti za visok plasman imaće lak posao. Slično kao i kod dama, prave borbe se očekuju krajem sledeće nedelje kada počinje nokaut faza.

U Grupi A Italija i Bugarska bi trebalo da ostvare maksimalne pobede protiv Rumnije, odnosno Grčke. Belgija je favorit na svom terenu protiv Austrije u Grupi B, dok se u Roterdamu u Grupi D očekuju ubedljivi trijumfi favorita Poljske protiv Estonije i domaćina Holandije protiv debitanta na prvenstvu Crne Gore.

Verujete li u ''Orlove'' da mogu trijumfalno da krenu na prvenstvu? Kladionica Mozzart pobedu Srbije plaća trenutnom kvotom 1,40.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar