Пакују кофере: Одлазе и они који имају посао

Чак 56 одсто људи који су напустили Србију нису то учинили јер нису имали посао.  

Србија 13.09.2019 | 11:09
Пакују кофере: Одлазе и они који имају посао
Напротив, радили су било као предузетници или у приватном и државном сектору, али су због пет кључних разлога ипак одлучили да живот са породицом наставе у иностранству.

Према званичној европској статистици Србију годишње напусти 51.000 људи, а истраживања показују да више од половине њих није отишло из земље јер нису имали посао или због тога што нису могли да пронађу радно мјесто у струци.

На списку разлога које су навели у најновијем истраживању Мреже за пословну подршку које су радили у сарадњи са компанијама у земљи и иностранству, поред ниске зараде навели су још четири “бољке” – незадовољство условима рада и живота, превише обавеза и одговорности за које нису довољно награђени, жељу да себи осигурају већу пензију и удобнију старост, и на крају, веће могућности за усавршавањем и напредовањем.

Услови рада

Истраживање, наиме, показује да је 56 одсто оних који су отишли из Србије имали посао, као и да су то најчешће били добри мајстори и занатлије, као и да је сваки други човјек који је напустио Србију имао менаџерске способности и вештине.

Такође, око 65 одсто испитаника навело је у анекти да одлазе због жеље за већом зарадом и бољим условима живота, а 17 одсто испитаника да је главни окидач за одлазак заправо пензија која би им обезбједила угодну старост.

– Плата најчешче није била разлог за одлазак из фирме, јер су многи који су отишли зарађивали далеко више од просјека. Било је ту више питање задовољства оним што раде, као и начином поступања надређених, поштовања прековременог рада, правом на коришћење одмора када то желе. Тако се дешава да послије неког времена многи радници једноставно не могу да издрже да раде у наметнутом, обично убрзаном ритму, као и у околностима у којима свакодневно наилазе на неочекиване проблеме. Ако им се притом у приватном животу намету нове околности које захтијевају додатна ангажовања, попут рођења дјетета, људи се једноставно одлучују за промјену – каже Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку за “Блиц Бизнис“, наводећи да је опште познато да се прековремени рад у Србији “слабо” плаћа или чак не плаћа, док у развијеним земљама радници имају избор да ли ће бити плаћени или ће добити одмор.

Већа пензија и удобнија старост

С друге стране, међу млађим генерацијама у посљедње вријеме се јавља још један мотив за одлазак у иностранство.

Људи су постали свјесни да ако дочекају пензију у Србији она неће бити велика, а ако у иностранству раде 10 или 15 година могу да очекују пензију довољну за пристојан живот.

Наиме, свака година уплаћеног радног стажа у иностранству је четири или пет пута већа него у Србији.

Прилика за бољу зараду

Рајић каже и да они који се одлуче да оду због веће зараде, у иностранство одлазе за плату већу и око четири пута од оне коју примају у Србији.

– Рецимо у Ирској је плата некога ко ради за машинама 2.200 до 2.400 фунти, а у Србији се за исту позицију може добити највише 800 или 900 евра у добрим комапнијама ако већ имају знање – додаје.

Већа зарада како каже, људима онда омогућава и да штеде, за разлику од Србије гдје се углавном труде да платом “поткрпе” све мјесечне трошкове. 

– Наши људи су навикли да живе скромно, па тако у иностранству врло лако могу да за неколико година уштеде и око 20.000 евра – каже Рајић.

И председник компаније “Галеб Груп” Радослав Веселиновић каже да су ниска пимања главни окидач за одлазак, а да је све остало само долило “уље на ватру”.

– Потребно је смањити намете предузећима, порезе и доприносе на плату како би послодавци могли да повећају зараде и да задрже раднике. Тешко је овако било шта промијенити, а још теже гледати како нам најквалитетнији радници одлази – каже Веселиновић за „Блиц Бизнис”.

Стрес на минимуму

У развијеним земљама се тачно зна радно вријеме, наши људи обично раде до четири поподне, а многи који имају дјецу раде пола радног времена.

Смјештај који плаћају најчешће је у близини школа и вртића, а често је и посао у близини куће.

 Све то смањује потребу за путовањима, могућност да губите вријеме због гужве и на крају да се нервирате.

Истовремено у иностранству се знатно мање комуницира са државним апаратима, много мање додира имају грађани и са пореском управом, судовима, царином. Комуникација је углавном електронска.

Усавршавање и напредовање

Истраживање показује и да око 10 одсто запослених који иду иностранство то чине због бољих прилика за образовање и професионално усавршавање.

У развијенијим земљама врло често добију и могућност да раде на значајним пројектима као и да уче од познатих стручњака.

Упозорио и ММФ

Због значајног одлива радне снаге ММФ је недавно сугерисао Влади Србије да донесе пакет мера како би се зауставио “одлив мозгова”, односно спријечиле даље миграције. Том приликом су навели и посљедице.

– Значајан одлив радника, укључујући квалификовану радну снагу, смањује радну снагу и продуктивност у Србији, што негативно утиче на раст – упозорио је ММФ.

(Блиц)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Објавио

13.09.2019 09:27

Сви бјежимо у нама мрско Њемачку и у њихов терор који кошта 2500€ мјесечно за 168 х рада. Нико неће у мајцицу Русију за рубље претворене у 300 € да ради 260 х. Незнан зашто се кунемо у њих и њихову доброту а бјежимо швабама и ЕУ а још чланице нама мрског. НАТОа. Која лицемјерства и јад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

13.09.2019 10:41

Не мозе се новцем купити љубав. Бар код људи који имају морал. Наравно да људи иду у Њемачку јер су добри услови рада али да је и тамо бајно вјеруј да није. Опет зависи како се ко снадје и како се коме осмехне среца. Дај ти нама лову из Њемацке и нека драги Бог позиви Путина и Русију јер без њих би ми били опет робови као и сада само сто у том слуцају били бисмо много мање плацени.

Name

Твој

13.09.2019 10:50

коментар са полупитањем цитам свакодневно а одговор нико не даје , а одговор је врло једноставан балкански народи су на врло ниском нивоу свијести нису много одмаклиод каменог доба!

Name

брецало

13.09.2019 11:05

Просла су времена за мајцицом русијом и национализмом народ иде гдје има посла тразим бољу будуцност како неким није јасно да је људима доста понизења разних странака обецања све су покрали сада убијају народ мрзњом боље у њемацкој тунгузији него у бих само треба отици из овог пакла и овог национализма

Name

ре Влада

13.09.2019 11:41

Па јел мозе јос мање....

Name

Исток

13.09.2019 11:44

Ре Владо Па дје болан мање да нас плате. Па зар идје има веце разлике у примањима од ове код нас у РС. Неписмени подобни добијају добре плате за нерад а неподобни струцњаци понизење ,малтретирање и деградирање.

Name

ха -објавио

13.09.2019 12:50

Сто лазес за 164 сата нема нигде 2500е плате

Name

Ре Ха објавио

13.09.2019 14:29

То сто ти радиш на ископа и оплати па имаш до 1800€ ако уопште радиш вани је твој ниво ја немам тај проблем и зарадим више од ових 2500€ мјесечно мада у мојој компанији има 14 мјесеци у години. Хахаха ваљда ћеш спонтани несто паметно и поглед бацити у перспективу а не у Дубиозу национализма од којег невиних ни комшијно двориште него само тарабу

Name

просветитељ

13.09.2019 09:28

Све истина,ал је већ касно,људи одоше а запад добија радну снагу у коју није ништа уложио,треба нешта мјењати за будуће генерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре просветитељ

13.09.2019 11:28

Будуће генерације су Нијемци Аустријанци град ани Еу и НАТО земаља тамо се рад ају одрастају и тхе енд трећа генерација већ је заборавила шљивике у ливаде. Писано је о томе како се губи нација ето тако. Ал највећи парадокс је у томе што ће они бити град ани ЕУ и Ната држављани баш онога против чега су се њихови родитељи бунили а довели их баш тамо. То можемо само ми и нико више.

Name

Корисник

13.09.2019 09:31

По први пут један озбиљан текст о разлозима зашто се одлази у иностранство. Међутим, апсолутно први разлог је непостојање правне државе, које се огледа у многоструким злоупотребама положаја људи који су на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Годисте 72, децембар

13.09.2019 09:54

Нико одавде не одлази. Одавде се бјези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

13.09.2019 09:55

Само гас са Балкана...удбаши газдују, а ту среће нема! Они могу само неко вријеме да се примире, али право лице су показали небројено пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рука Црномањаста

13.09.2019 09:56

па задњих година сви прицају да се стандард треба повецати ал нико ниста коо цекају политицари пред изборе ал це свијецом тразити ко це им изац на изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

13.09.2019 10:14

Слусај Вуцица и Додига овде је благостање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ВРС

13.09.2019 12:23

ЊИХОВА БРУКА И СРАМОТА У ДРВАРУ. НЕМА ВИШЕ НА ТРГУ КРАЈИНЕ БОЈИ СЕ МИЛЕ СВОЈИХ ТАЈКУНА.

Name

Wигемарк

13.09.2019 14:00

(Наса Српска) "свјетла" на крају тунела! - лијепо писе на аутопуту....

Name

Ја

13.09.2019 10:18

Све је ово овако, мислим на ове повољне услове рада у западним земљама. Међутим, водите рачуна, та правила се примјењују на људе који су тамо већ годинама, који су се тамо школовали, одлично говоре њихов језик, имају сталне ''папире'' или држављанство. Ови који одлазе сад немају бас такве услове. Они ће морати да се помуче мало, али ће зато њихова дјеца у другој генерацији имати све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

13.09.2019 11:31

Мени је требало 3 године

Name

Искрено

15.09.2019 00:49

Мени је требало 10 год,за све!!

Name

Миле

13.09.2019 10:35

За две најдаље три године народ неце безати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај...

13.09.2019 12:31

Неће Миле неће , јер неће никог способног за бијег више бити...

Name

W

13.09.2019 10:41

Па ми пратимо Србију у њеној војној неутралности. Па тако пратимо и у одлазку млади породица и мозгова. Куд Србија ту и мали Мујо РС. И иста прича неће Србија у Еу ни у Нато тако и ми али Срби одлазе у земље ЕУ у које неће па тако и МИ.КОД НАС ЈЕ МАЈМУН РАДИ ШТО МАЈМУН ВИДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

13.09.2019 10:50

Ја радим у Кöлну у ДХЛ Беруфдиенст одјељењу. Радимо много сати прековремено али добијамо и БОНУС сваке године, па сви ти сати се броје, мнози се коефицијент (стаз, образовање, ангазованост) а на крају сефови рацунају ИСПУЊЕНЕ ЦИЉЕВЕ за прослу годину... Плата ми је моментално око 5700 € БРУТТО, ја сам Классе Дреи сто додје око 4500 ојра НЕТТО мјесецно и плус БОНУС буде преко 20.000€ годисњи исто БРУТТО, али ако не узмес одмах новац онда добијес 25% висе НЕТТО сљедеце год... угл пара има... никакву стелу нисам имао за посао, сасвим САМ сам исао на интервју итд... Лијеп позз из Кöлна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2019 12:00

Роттер Стерн - Келн 1-0, 2 пута! Ауф wиедерсехен.

Name

Еуропљнин интелектуалац

13.09.2019 10:55

У Њемачкој затвореници имају 600 еура плату у Швицарској 800 франанака

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкунско робље

13.09.2019 16:49

Има ли и пензионо?

Name

Ненад

13.09.2019 11:35

Кад слушам Вучића или Додика о благостању једва чекам да сване дан. А кад сване и окренем се око себе, уштинем се да видим дали сањам или је јава, одмах пакујем кофере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и код нас исто

13.09.2019 11:48

радио у дрзавној фирми и отисао. мора се вани знати њихов језик инаце пусиона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

То додје овако...

13.09.2019 11:50

Срби би да лижу дупе Путину а Запад да то плаћа ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

13.09.2019 12:48

То није истина мили нам ПРЕСЕДНИК НЕМИСЛИ ТАКО. РЕБУБЛИКУ СРПСКУ ненапуста становниство народ зиви у БЛАГИСТАЊУ тако казе МИЛИ НАМ ВОДЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

13.09.2019 13:00

НИЈЕ ВАЉДА..НЕ МОЖЕ ЦОВИЈЕК ВЈЕРОВАТИ. НА ПИНКУ СЕ ЧИТАВ ДАН ПРИЧА О ВУЧИЋУ И ЉЕПОТИ ЖИВЉЕЊА.УЖИВАЈТЕ У МЕДИСКОМ ПРОМОВИСАЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

13.09.2019 13:35

Плате у Аустрији 1100€---1400€.Стан 800€ пакло цигарета 5€.

Name

брзи греска

13.09.2019 14:24

мозда седмицно

Name

За Брзи

13.09.2019 15:18

Зато се сви вратисе из аустрије у домовину и од њих домаци немогу добити посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посланик

14.09.2019 07:30

Док је овако а потрајаце...не радити а примати плацу 4 500 км неби отисао нема сансе...нигдје није као у Босни...

ОДГОВОРИТЕ