Шта је Урсула фон дер Лејен поручила Балкану

Одабиром кандидата за комесаре, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен најавила је своју визију Европе у наредних пет година.

Свијет 12.09.2019 | 22:29
Шта је Урсула фон дер Лејен поручила Балкану
На тај начин она је упутила поруке Вашингтону, Лондону, Риму, Даблину, Загребу, али и Западном Балкану, пише хрватски Евроактив.

Највише реакција изазвало је кадровско рјешење за портфељ сусједске политике и проширење, а Евроактив оцјењује да је одабиром Ласла Трочањија, бившег министра правосуђа у влади Виктора Орбана, за тај ресор, Фон дер Лејенова поручила државама Западног Балкана да до проширења неће тако скоро доћи.

Како објашњава, осим што је Орбанова влада критикована због давања азила политичким бкегунцима из региона (случај бившег сјеверномакедонског премијера Груевског, којем је Орбан понудио уточиште од криминалних оптужби), Мађарска се и сама бори с Украјином по питању односа према мањинама.

Евроактив наводи да је Орбан у неколико прилика блокирао састанак НАТО-а и представника Украјине, управо због питања мађарске мањине у Украјини (споран је био украјински закон о језику).

Када је ријеч о Хрватској, како додаје, одабравши Дубравку Шуицу за једну од потпредсједница ЕК, Урсула фон дер Лајен је влади хрватског премијера Андреја Пленковића дала до знања да је свјесна улоге коју су он и Шуица имали у њеном одабиру за предсједницу Комисије.

Иако је, како оцјењује, портфељ сам по себи врло нејасан и даље се не зна коликим ће буџетом располагати, као ни које ће бити њене обавезе, Фон дер Лајенова је Хрватској пружила прилику да пронађе рјешење за горући проблем демографских промена.

Председница ЕК је од знатижељне јавности успешно сакрила додељене портфеље до самог краја, али су, оцењује Евроактив, нека кадровска решења била очекивана још пре избора за Европски парламент у мају.

Како додаје, номинацијом Фила Хогана, досадашњег комесара за пољопривреду, да преузме трговину ЕУ, Фон дер Лејенова је Лондону послала прилично јасну и недвосмислену поруку: "Стојимо уз Даблин!"

Премијер Лео Варадкар неколико тренутака након објаве кадровских рјешења на Тwиттеру је објавио да је 'јако задовољан' добијеним портфељем, зато што је Ирска добила предност у будућим преговорима са Лондоном.

Фон дер Лејенова је стрпљиво чекала Италију да посљедња, са великим закашњењем, номинује свог повјереника, којем је додијелила један од најпрофилиранијих портфеља - економију, а Евроактив наводи да је том одлуком поручила новој италијанској влади да јој је захвална на реконструкцији којом се умањила моћ Матеу Салвинију и да у будућности очекује успјешнију сарадњу с Римом.

Одабиром Силвије Гулард за повјереницу унутрашњег тржишта и индустрије одбране, Фон дер Лејенова је послала прилично јасну поруку Вашингтону.

Силвија Гулард ће имати задатак да обједини набавку војне опреме држава чланица, чиме ће се заобићи америчка доминација у том сектору, али и ојачати безбједносна независност Европе.

Фон дер Лејенова је Франсу Тимермансу намијенила портфељ заштите животне средине и пројекат Европски зелени споразум.

Осим што је тиме "бацила коску" све снажнијој групацији Зелених у Европском парламенту, чију се подршку нада да ће добити наредних година, предсједница је потврдила своју преданост зеленој политици, оцјењује Евроактив.

Предсједница ЕК је енергетику, најпопуларнији портфељ ове године, додијелила Естонији.

Ријеч је о, оцјењује Евроактив, изузетно проевропској балтичкој држави, бившој чланици Совјетског савеза, која одлично познаје енергетску политику Москве, због чега је и била најлогичнији одабир за европску енергетику, посебно у контексту све већих покушаја да Европа постане енергетски независна, преноси Јутарњи.еу.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

израелац

12.09.2019 21:18

никог на Балкану не интересује ЕУ чак ни народ, него висок стандард живота интересује људе... шта кога брига за ЕУ идеологијама и национализмима, то политичари измишљају врсте људи и правила игре... играју се Богова а не знају ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2019 00:32

"Ста кога брига за национализмима"...па овде је то вирус којег је немогуце унистити.И кад се солидно зивјело,нацинализам је лагано буктао ! О цему ти писес

Name

мислим

13.09.2019 04:33

О цему ти то о балканском стандарду погодио си.

Name

рибар

12.09.2019 22:27

Не треба бити много паметан и прочитати између редова, значи, дама са седморо дјеце зна шта је најважније за дјецу и све нас заједно у Европи. Другим ријечима речено, императив свих нас овдје је дати подршку ЗЕЛЕНИМ у Српској и Федерацији, тиме отворити врата програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА- зеленој економији, посљедично огромним фондовима за екологију, пољопривреду и туризам, фондовима које у ЕУ држе моћни ЗЕЛЕНИ, фондовима који се могу повући на основу ССП- и агенде, искључиво ако се овдје по тим питањима буду питали ЗЕЛЕНИ. Није то услов само за БиХ, те фондове обилато користе чланице ЕУ, државе са статусом кандидата и државе са потписаним ССП, као што је то случај са БиХ. Другим партијама моћни зелени Европе, све због лоших искустава у прошлим деценијама не вјерују и не треба да вјерују, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкунско робљее

13.09.2019 06:17

Бог те мазо сто се налупа. Овај простор се у ЕУ посматра као канцер, и мозе бити само насељен афро-азијским олосем којег европа висе неце примати а политицри су узели паре да их овде настане.

Name

Занимљиво

13.09.2019 09:03

А хрвати да се баве денографским проблемима! Није никакво цудо, када знамо и како!

Name

Е

13.09.2019 04:22

Ја нисам сујевјеран, али за сваки случај чувајте се, данас је петак 13.

ОДГОВОРИТЕ