Šta je Ursula fon der Lejen poručila Balkanu

Odabirom kandidata za komesare, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen najavila je svoju viziju Evrope u narednih pet godina.

Svijet 12.09.2019 | 22:29
Šta je Ursula fon der Lejen poručila Balkanu
Na taj način ona je uputila poruke Vašingtonu, Londonu, Rimu, Dablinu, Zagrebu, ali i Zapadnom Balkanu, piše hrvatski Evroaktiv.

Najviše reakcija izazvalo je kadrovsko rješenje za portfelj susjedske politike i proširenje, a Evroaktiv ocjenjuje da je odabirom Lasla Tročanjija, bivšeg ministra pravosuđa u vladi Viktora Orbana, za taj resor, Fon der Lejenova poručila državama Zapadnog Balkana da do proširenja neće tako skoro doći.

Kako objašnjava, osim što je Orbanova vlada kritikovana zbog davanja azila političkim bkeguncima iz regiona (slučaj bivšeg sjevernomakedonskog premijera Gruevskog, kojem je Orban ponudio utočište od kriminalnih optužbi), Mađarska se i sama bori s Ukrajinom po pitanju odnosa prema manjinama.

Evroaktiv navodi da je Orban u nekoliko prilika blokirao sastanak NATO-a i predstavnika Ukrajine, upravo zbog pitanja mađarske manjine u Ukrajini (sporan je bio ukrajinski zakon o jeziku).

Kada je riječ o Hrvatskoj, kako dodaje, odabravši Dubravku Šuicu za jednu od potpredsjednica EK, Ursula fon der Lajen je vladi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića dala do znanja da je svjesna uloge koju su on i Šuica imali u njenom odabiru za predsjednicu Komisije.

Iako je, kako ocjenjuje, portfelj sam po sebi vrlo nejasan i dalje se ne zna kolikim će budžetom raspolagati, kao ni koje će biti njene obaveze, Fon der Lajenova je Hrvatskoj pružila priliku da pronađe rješenje za gorući problem demografskih promena.

Predsednica EK je od znatiželjne javnosti uspešno sakrila dodeljene portfelje do samog kraja, ali su, ocenjuje Evroaktiv, neka kadrovska rešenja bila očekivana još pre izbora za Evropski parlament u maju.

Kako dodaje, nominacijom Fila Hogana, dosadašnjeg komesara za poljoprivredu, da preuzme trgovinu EU, Fon der Lejenova je Londonu poslala prilično jasnu i nedvosmislenu poruku: "Stojimo uz Dablin!"

Premijer Leo Varadkar nekoliko trenutaka nakon objave kadrovskih rješenja na Twitteru je objavio da je 'jako zadovoljan' dobijenim portfeljem, zato što je Irska dobila prednost u budućim pregovorima sa Londonom.

Fon der Lejenova je strpljivo čekala Italiju da posljednja, sa velikim zakašnjenjem, nominuje svog povjerenika, kojem je dodijelila jedan od najprofiliranijih portfelja - ekonomiju, a Evroaktiv navodi da je tom odlukom poručila novoj italijanskoj vladi da joj je zahvalna na rekonstrukciji kojom se umanjila moć Mateu Salviniju i da u budućnosti očekuje uspješniju saradnju s Rimom.

Odabirom Silvije Gulard za povjerenicu unutrašnjeg tržišta i industrije odbrane, Fon der Lejenova je poslala prilično jasnu poruku Vašingtonu.

Silvija Gulard će imati zadatak da objedini nabavku vojne opreme država članica, čime će se zaobići američka dominacija u tom sektoru, ali i ojačati bezbjednosna nezavisnost Evrope.

Fon der Lejenova je Fransu Timermansu namijenila portfelj zaštite životne sredine i projekat Evropski zeleni sporazum.

Osim što je time "bacila kosku" sve snažnijoj grupaciji Zelenih u Evropskom parlamentu, čiju se podršku nada da će dobiti narednih godina, predsjednica je potvrdila svoju predanost zelenoj politici, ocjenjuje Evroaktiv.

Predsjednica EK je energetiku, najpopularniji portfelj ove godine, dodijelila Estoniji.

Riječ je o, ocjenjuje Evroaktiv, izuzetno proevropskoj baltičkoj državi, bivšoj članici Sovjetskog saveza, koja odlično poznaje energetsku politiku Moskve, zbog čega je i bila najlogičniji odabir za evropsku energetiku, posebno u kontekstu sve većih pokušaja da Evropa postane energetski nezavisna, prenosi Jutarnji.eu.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

izraelac

12.09.2019 23:18

nikog na Balkanu ne interesuje EU čak ni narod, nego visok standard života interesuje ljude... šta koga briga za EU ideologijama i nacionalizmima, to političari izmišljaju vrste ljudi i pravila igre... igraju se Bogova a ne znaju ništa

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2019 02:32

"Sta koga briga za nacionalizmima"...pa ovde je to virus kojeg je nemoguce unistiti.I kad se solidno zivjelo,nacinalizam je lagano buktao ! O cemu ti pises

Name

mislim

13.09.2019 06:33

O cemu ti to o balkanskom standardu pogodio si.

Name

рибар

13.09.2019 00:27

Не треба бити много паметан и прочитати између редова, значи, дама са седморо дјеце зна шта је најважније за дјецу и све нас заједно у Европи. Другим ријечима речено, императив свих нас овдје је дати подршку ЗЕЛЕНИМ у Српској и Федерацији, тиме отворити врата програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА- зеленој економији, посљедично огромним фондовима за екологију, пољопривреду и туризам, фондовима које у ЕУ држе моћни ЗЕЛЕНИ, фондовима који се могу повући на основу ССП- и агенде, искључиво ако се овдје по тим питањима буду питали ЗЕЛЕНИ. Није то услов само за БиХ, те фондове обилато користе чланице ЕУ, државе са статусом кандидата и државе са потписаним ССП, као што је то случај са БиХ. Другим партијама моћни зелени Европе, све због лоших искустава у прошлим деценијама не вјерују и не треба да вјерују, тачка.

ODGOVORITE
Name

tajkunsko robljee

13.09.2019 08:17

Bog te mazo sto se nalupa. Ovaj prostor se u EU posmatra kao kancer, i moze biti samo naseljen afro-azijskim olosem kojeg evropa vise nece primati a politicri su uzeli pare da ih ovde nastane.

Name

Zanimljivo

13.09.2019 11:03

A hrvati da se bave denografskim problemima! Nije nikakvo cudo, kada znamo i kako!

Name

Е

13.09.2019 06:22

Ја нисам сујевјеран, али за сваки случај чувајте се, данас је петак 13.

ODGOVORITE