Иде ли "Ердоганов коридор" право у Бањалуку?

Почетком године најављена је изградња ауто-пута који ће да повеже Београд и Сарајево. Пре неколико дана почели су припремни радови од Кузмина до Сремске Раче.

Република Српска 12.09.2019 | 19:26
Иде ли "Ердоганов коридор" право у Бањалуку?
Шта би све требало да повеже ауто-пут који је већ стекао назив "Коридор мира и пријатељства", да ли је траса до Бијељине најизвеснија и где је у свему томе Бањалука?

Уз песму "Сарајево, граде мој", турски председник Реџеп Тајип Ердоган је на свечаној вечери поздравио Милорада Додика, када је у Анкари у мају ове године потписан Меморандум о изградњи ауто-пута Београд–Сарајево. А председавајући Председништва БиХ је почасну гарду и турског председника подравио са "Мерхаба аскер".

У Анкари је све изгледало као песма.

"Мали путеви, које Босна и Херцеговина има, увек су служили да људи оду. А великим путевима, какви су ауто-путеви, људи долазе и враћају се", рекао је тада Додик.

А онда је у Босни и Херцеговини свако отишао својим путем. Меморандум, који по правној форми није обавезујући, једини је документ који Босна и Херцеговина има о изградњи овог ауто-пута. Траса је начелно договорена, али још се прецизно не зна куда ће ићи ауто-пут, ко ће бити извођач радова, нити ко ће све то да плати.

"Не знамо ни начин финансирања, да ли је то кредит, зајам или неки финансијски аранжман склапамо са турском државом. Да ли тај новац дају турске банке, да ли за њих гарантује Турска или тај новац можда даје из свог буџета", пита се Синиша Вукелић, уредник портала Капитал.

Са друге стране границе, у Србији, ствари су нешто јасније. Заштитни шлем и прслук требало је крајем августа у Сремској Рачи да носи Реџеп Тајип Ердоган и тиме званично отвори радове на изградњи дела ауто-пута кроз Србију.

Ердоганова посета је одложена. Али и без Ердогана и без овог споразума у Србији су почели припремни радови на изградњи прве деонице, од Сремске Раче до Кузмина.

Турски кредит и српски буџет граде деоницу Сремска Рача – Кузмин

Радови се финансирају из буџета Републике Србије. Ове године за то је издвојено више од четири милиона евра. Наставак радова финансираће се из кредита. Међутим, још није познато по којим условима ће се Србија задужити код турских банака. У селу Кузмин, турска компанија Ташјапи већ је поставила машине и опрему.

"План је да се ова деоница заврши за две и по године. То ће, наравно, бити још прецизније дефинисано након што буду дати пројекти за извођење", каже Јусуф Пехливан, координатор овог пројекта.

Миодраг Поледица, државни секретар у Министарству саобраћаја, инфраструктуре и грађевинарства, каже да је Србији циљ да се повеже са свим градовима у окружењу.

"Сарајево је велики град са којим треба да имамо добру ауто-путску конекцију и то нам је циљ да урадимо", истиче Поледица.

У Србији овај ауто-пут има два крака. Први од Сремске Раче води према Кузмину. У Босни и Херцеговини траса, за сада, начелно, иде преко Бијељине, затим према Брчком, и од Лончара према Тузли до Сарајева. Други део трасе Иде преко Пала, Рогатице, Вишеграда, где се прави веза за Горажде. У Србију ће ауто-пут улазити код Котромана, иде до Пожеге, где би требало да се споји са ауто-путем Милош Велики.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, каже да му је приоритет повезивање Београда са Сарајевом и Бањалуком.

"Нажалост, ту имамо пар потешкоћа. Те потешкоће се огледају у томе што још није потписан међудржавни споразум о изградњи моста на реци Сави у месту Рача, неких 300 метара низводно од постојећег. То је горе на Савету министара пошто имамо проблем са формирањем централне власти. Али има најава да ће то бити готово до краја месеца", тврди Трнинић.

Када овај коридор мира буде завршен, биће то први ауто-пут који ће повезати Београд и Сарајево. Директна веза са Бањалуком, бар за сада, није предвиђена.

И најбрже ће се у Бањалуку стизати као и до сада, преко Хрватске.

Миодраг Поледица, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, каже да, када је о нашим потезима реч, "нема грешке". Поготово зато што је деоница од Сремске Раче до Кузмина дуга 17 километара, а њоме се повезујемо са Бијељином, која је велики економски центар у Републици Српској.

Приједор Бањалуци ближи од Београда

И у Републици Српској воде се велике расправе. Тамо почиње градња ауто-пута према Приједору. Када се заврши ауто-пут Београд–Сарајево, од Брчког до Добоја неће бити ауто-пута. А то је најкраћи пут ако се из Београда крене за Бањалуку. Зато се сада у Бањалуци расправља да ли им је преча веза са истоком, односно Београдом, или западом, односно Приједором.

"То је наишло на велике критике. Реч је о малом градићу који би могао одлично, ефикасно и много јефтиније да се повеже брзом цестом. Међутим, одлучило се да то буде ауто-пут у пуном профилу. Многи сматрају да је то због Додиковог коалиционог партнера Марка Павића", каже Синиша Вукелић, уредник портала Капитал.

Марко Павић већ је за тамошње медије негирао да је ову трасу кројила политика. Економски интерес налази у чињеници да је Приједор велики град. А министар саобраћаја Неђо Трнинић, иначе члан Павићевог Демократског народног савеза (ДНС), тврди да Бањалука паралено може да се повеже и са Приједором и са Београдом.

(РТС)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Q

12.09.2019 17:37

Како сад нема Турака Потурица. Како се воле Турске паре. Где су ту сад Руси нема их нигдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2019 19:05

Руси ће да ураде аутопут за приштину, чека се само да се договоре детаљи око граничног прелаза. То је наш предсједник Додо договорио са Путном.

Name

Вебер

12.09.2019 19:52

Нама у РС ни један једини аутопут не треба. ДОк смо имали ону слину моћну привреду, нису имали ни један аутопут, а сада кад је сва та привреда скоро уништена, сада се убише задужујући нас и градеи аутопутебе. Задужили су нас силне милијарде које ни наша деца не могу вратити за аутопуитеве којма скоро нико не иде. Аутопутеви су појели десетине и стотина километара квадратних (км кв=100 хектара) најплоднијег земљишта за производњу хране. Уништене су стотине километара квадратиних обрадивог најплоднијег земљишта у Европи са тим силним асфалтирањима, Уништене су толике површине обрадивог земљишта неповратно. Неко ће једном за то морати изведен на суђење. Коме трају ти путеви, страницма да нас боље опљачкају и да нас задуже да не можемо вратити кредите. Требало је градити фарике уместо путеве. Зашто држава тако упорно одбија да гради фабрике уместо путеве? Народ умире у сиромаштву и незапослености зато што ова власт и држав граде путеве а неће фабрике

Name

Ре Вебер

12.09.2019 20:53

Капитализам друже. Гдје ти у свијету било која капиталистички уређена држава гради било шта од производње. Може само изградити инфраструктуру, а сва производња је у приватним рукама и они граде фабрике тамо гдје им одговара и гдје имају изграђену потребну инфраструктуру.

Name

Зналац

12.09.2019 21:32

Колико видим, Србија добија само турски кредит, као својевремено што је добила руски кредит за жељезницу. Тако да свакако не схватам сврху толиког додваоравања Османлијама.

Name

075

13.09.2019 05:15

Пишем мјесецима на порталу да су Турци српски савезници, не албански и не бошњачки савезници и да се све промијенило! Али није то битно, битно је да је албански и бошњачки савезник "велики брат"!

Name

ре ре вебер

13.09.2019 07:06

НИје држава и пруивреда у рукама привратника него државних предузећа, то су глупости, приватлику је препиштено 1% производње, приватном предуезтништву, остало раде државне корпорације, ацкионарска друштва.

Name

Погледајте мапе

12.09.2019 18:10

Аутопутеви се не праве да само пивезу градице као сто су Добој и Приједор. Вецина људи је критиковала изградњу везе преко Пала као сто се сада критикује аутопут према Приједору или Млинисту. Људи који зеле да критикују све сто постоји гледаце то поврсно. Стварност око аутопутева је много другацији кад су у питању трасе пута. Аутопут Бања Лука-Градиска и Бања Лука - Добој нису аутопутеви који повезују само двије тацке. Аутопут Бања Лука - Добој је заправо веза измедју аутопута 5ц тј Будимпеста - Лука Плоце. Када се заврси 5ц аутопут и Градиска Окуцани велики дио транспорта це преци на трасу Окуцани-Маховљани-Добој. Аутопут за Милинисте је само дио трасе Окуцани-Градиска-Млинисте Сплит. Аутопут Београд-Бања Лука заправо треба да слузи за приступ лукама Плоце и Сплит из Србије док аутопут Сарајево - Висеград по заврсетку Моравског коридора у Србији и горе побројаних праваца претвара БиХ у земљу транзита. Тј транзит који иде са истока неце ици преко Београда и Винковаца вец од Ниса према Сарајеву и Бања Луци па даље у Хрватску. Ту онда долази до изразаја аутопут према Приједору јер то заправо представља аутопут Бања Лука - Приједор - Сисак - Загреб. Изградњом тих аутопутева бих би постала битно саобрацајно цвористе. Заправо једини аутпут који не представља будуцу путању транзије јесте онај пут Брцко - Тузла - Зеница. Ко мисли да хвалим власт нека зна да власт не могу да смислим али идеја око ових траса јесте добра. Проблем је све остало. До сада је требало да вуде готово бар 70% посла на свим тим трасама. А не само 200 км укупно у цијелој бих. То је одраз способности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.09.2019 19:26

Гдје ти побра толику памет мајкети.Стварно ти је власт сласт па ти прицај ста хоцес-

Name

Ајмо нешто друго

13.09.2019 06:49

Лијепо ти то написа,али реално шта мислиш да ли ће се то све остварити и кад.Можда за тридесет година.Ко ће овдје живјети и ко ће се тим путевима возити бога питај.Ово становништво није заинтересовано за те путеве.Једни тад неће бити живи,а други ће одселити тако да то и није тема о којој треба нешто превише причати

Name

дусанцули

12.09.2019 18:19

Република Српска ионако на климавим ногама ће дефинитивно клонути уколико Бања Луку односно западни и ставновништвом највећи дио Српске не повежемо са матицом и то у њеном пуном дијелу аутопутом преко Брчког. За тај дио пројекта се једноставно морају наћи паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

12.09.2019 19:14

Море бит бидне, а море бит не бидне пара. Прије да не бидне, не расту на грани

Name

Паљанин

12.09.2019 20:02

Треба ли нама ста из Ист.дијела РС?? Ви би све за Б.луку јел да?? Е па неце моци. Вријеме је да се показе да је ови битнији дио у односу на Б.л., Сарајево-Пале-Висеград-Србија, Сарајево-Тузла-Бијељина-Србија, браво за пројекат. И ми смо људи знас снсд-овце

Name

Ре дусан

12.09.2019 20:04

Каквој матици, јадан не био?!

Name

дусанцули за пратиоце

12.09.2019 20:35

Мора бит! Па траса о којој ти говориш уопште није спорна него ова од Брчког за Бања Луку. Дико, зато боље прочитај текст па коментариши и да ти ниси из Сарајева чим ти Бања Лука толико смета!? Не би ја реко да си ти из Пала. Снсд, промашио си дико! Да, матица и шта је ту спорно? Нешто смета?

Name

Реплика дусанцули за пратиоце

13.09.2019 07:07

Ах сто ти је једноумље, знаци ако не мислим ко Баја одмах сам Мујо из Сарајева??? Не зову вас снсд-ОВЦЕ дзаба секташи, ви мислите ко Баја, шишате се ко Баја, бахато се понашате ко Баја, ви сте Баја... хаххахаххахахха

Name

дусанцули

13.09.2019 08:41

Смијех те само одао. Провалио сам те и раније ал ми није било битно док јашеш по Водји ал сад си се лично обратио мени па си добио оно што си тражио.

Name

W

12.09.2019 18:25

Хочели се пут звати као болница Србија или Ердоган ауто пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бла

12.09.2019 19:00

Зваче се Султан Мурат...

Name

Ре W

13.09.2019 04:29

“Зваче” се султан дио кроз ФБиХ.

Name

АР

12.09.2019 19:06

Каква бања лука цовјеце Двије улице И бубамо се у прса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

12.09.2019 20:11

Бијељина це бити атрактивнија за становати од Бањалуке. Мада це нас свакако остати само у та два града и Требињу.

Name

Милко

12.09.2019 19:16

кад се само сјетим како је Рудоња грактао да ауто пут мора ици преко Романије или га неце бити. Сад то нико и не спомиње. Народ има памцење као златна рибица. Да их питас, рекли би ти да су одувијек били за трасу преко Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

13.09.2019 03:40

БРУКА И СРАМОТА , дали смо тако спали да нам турци праве Аутопут, они свастарси као и ми ,стди це мо смо док год смо зиви за тај промасај, Погледајте сто граде Фирме у Аустрији и Њемацкој или Свајцарској и Италији! Крпити и крпити и само крпити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре комсија

14.09.2019 12:57

Које сте путеве сами направили после Турака и Аустро Угарске?Сви путеви који се користе данас су трасирали Турци.Даје се на знање.

Name

Милан БЛ

13.09.2019 04:46

Када це це укинути акцизе на гориво кад истице тај кредит. Народе мој па ми градимо нама су наметнуте акцизе а не власт ,лако је градити од наси пара,паметном доста.....?!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2019 08:01

Треба да се гради, али не треба да се “уградјује”. Колико је пара отисло на “уградјивање” могли смо вец имати изградјену цитаву мрезу аутопутева кроз БиХ.

Name

Василије

13.09.2019 08:59

Аутопут из Београда иде у два правца. Први се је почео градити ових дана у Србији од петље у Кузмину до Саве са мостом на Рачи. Од Раче ће се градити према Бијељини и Брчком. Код Брчког се иде према Тузли и Зеници. Наравно да ће се градити коридор 5 ц до Модриче односно граничног прелаза са Хрватском - мост у Свилају (већ је у завршној фази). У плану је и спој аутопутем између Модриче и Брчког. Други правац је Пожега - Ужице - Котроман - Вишеград - Сарајево. Словенци су изградили мрежу аутопутева - повезали цијелу своју државу, задужили се 10 пута више него ми и шта је ту спорно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

13.09.2019 09:14

Нека ауто пут добије име Сулејман Велицанствени.

ОДГОВОРИТЕ