Хоће ли Палмер ударити по мафији на Балкану?

Кључни проблем Запада у протеком периоду је тај што је партнерске односе углавном градио са политичко-криминалним структурама у регији.

Свијет 11.09.2019 | 17:35
Хоће ли Палмер ударити по мафији на Балкану?
Због тога ће САД морати ангажовати америчке агенције за борбу против криминала и корупције, да помогну у обрачуну с мафијом на Балкану као што су САД помогле Италији послије Другог свјетског рата при обрачуну с мафијом.

– При томе ће на почетку бити важно детектовати појединце и политике, које представљају реметилачки фактор. Због тога се очекује, да ће се ускоро појавити имена нових појединаца односно субјеката из регије, који ће бити уврштени на „црну листу“ америчке администрације – наводи се у најновијој анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) са сједиштем у Љубљани, све у свјетлу најављених пријевремених парламентарних избора на Косову.

Институт, чији је предсједник Савјета некадашњи политички директор Бијеле куће Крег Т. Смит, а предсједник Савјетодавног одбора бивши министар спољних послова СФРЈ Будимир Лончар, бавио се и питањем шта на Западном Балкану може да учини специјални представник САД Метју Палмер.

– Аналитичари сматрају да уколико Палмер не покрене процесе у појединим државама односно не ојача и не охрабри институције за обрачун с криминалом и криминалцима, не могу се очекивати никакви озбиљнији резултати његовог ангажмана као специјалног изасланика САД у регију – наводи се у анализи.

Професор Факултета безбједности Универзитета у Београду Зоран Драгишић упозорава да не треба очекивати од Палмера да дође на Западни Балкан и почисти организовани криминал и мафију. Међутим, Додаје Драгишић, Палмер може, а то ће вјероватно и радити, да помогне органима држава региона у тој борби, на начин да САД преко њега пошаљу неопходну подршку и помоћ.

– То је дуготрајан процес. Организовани криминал нико до краја није побиједио, па нећемо ни ми, са или без помоћи САД. Али, може се утицај организованог криминала смањити на политички и економски живот земље, да се избаци из сфера гдје се одлучује и да он буде проблем само за полицију, али не и за високу политику – каже Драгишић за Српскаинфо. 

На питање да ли би у тој борби помогло ако би се још неки утицајни појединци за овог дијела Балкана нашли на тзв. америчкој „црној листи“, Драгишић каже да САД свакако треба да на тај начин обиљеже носиоце криминала, али искључиво уз доказе.

– Ако се то претвори у политички обрачун, онда ће бити штетно и по политику и по борбу против криминала. Јако је важно да се политика декриминализује, а борба против криминала деполитизује – закључује Драгишић.

Почети од Косова

Будући да је Палмер амерички представник за Западни Балкан, поставља се питање одакле би требало почети евентуалну борбу против „политичко-криминалних“ веза.

– Мислим да је тренутно највећи проблем Косово. То је територија без државе и тамо имамо разне облике криминала, од терористичког дјеловања, преко шверца наркотика. Терористи су скинули униформе ОВК, обукли одијела и постали политичари, а никада нису престали да се баве организованим криминалом. Простор Косова представља највећи изазов за цијели регион, али ће бити тешко с обзиром да тамо не функционише држава, а међународне снаге немају довољно капацитета за борбу против организованог криминала – закључује Драгишић.

(Српскаинфо)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

БЛ

11.09.2019 16:12

Без тога Палмеровог потеза, ако бог да нема живота нормалног у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлично!!!

11.09.2019 16:37

Уколико би то Америка заиста учинила, грађани би јој могли опростити грије из прошлости. Никаква сарадња са властитим јер власти су у криминалу биле све мање више. Нека формирају базу и добиће информације. Хоћемо назад опљачкани новац, слободу грађанску, право на живот.

Name

Кока

11.09.2019 16:53

Па Додик се вец дуго налази на црној листи па ниста!

Name

Запад их створио

11.09.2019 17:22

Садасња политицка структура није ниста друго него производ ОХР-а који је подрзавао кадрове По могуцности криминализоване како би завртањем руку проводили политику коју западне земље зеле. Зар сте заборавили Педија Есдауна И Грахама Дејва. Оба су били под истрагама антикорупцијских органа УН И Интерпола за прање новца И рекетирање. Грахам Дејв је имао надимак господин проценат јер би заустављао истраге ако би од неког посла њему био достављен проценат.

Name

Педја

11.09.2019 17:38

Ај да се кладимо да Палмер неце ни дотаци Милорада. Па из авиона се види да Миле све ради да народ помисли да је ко фол за Русе, а овамо испуњава све задатке које је добио од Олбрајтове. Нпр. мени је огадио Српску и српство да би радије себе назвао ескимом него србином.

Name

глупост

11.09.2019 17:40

Све би то добро било да ову вијест нису рекли аналитицари. Таман помислимнесто паметно це се десити кад оно констатације аналитицара..Главна ми је она на крају кад казе да це поцет од Косова прво да није дрзава да су терористи скинули униформе и обукли одијела политицара паметном доста.Ако су вец аналитицари засто нису реални и не говоре о цињеницама онакве какве јесу уистину а не ста би вољели цут и видјет.

Name

Пендула

11.09.2019 17:45

Било би најбоље када би Амери похапсили ове насе лопове и одвеле на Гуантанамо у нарандзастим скафандерима .

Name

Ре Педја

11.09.2019 21:12

е свака ти је на мјесту!

Name

БЛ комуниста

12.09.2019 08:58

Непостоји толико велики затвор у Европи, морају прво купити од Хрвата Голи оток. Да бог да неко у бившој СФРЈ формира ,,НЕСАЛОМЉИВЕ".

Name

незнајуци

11.09.2019 16:22

Сваки дан цитам о хапсењима Срба у трговини наркотицима и то на свјетској и европској позорници,не знам кад је задњи пут било име некаквог Албанца.Али ето битно је албанце оптузит терористи,сепаратисти,злоцинци,припадници ОВК и све најгоре,а остали у региону узорни узгајиваци цвијеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крокидил дам

11.09.2019 16:23

Па сва владајућа елита у БиХ носиоци власти су умјешани у кирупцију и афере ком то није јасно ,правосуђе је уништено и право правда у БиХ не постоји,они постављају сефове свугдје у свим.сферама друштва...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминална хоботница

11.09.2019 19:07

Све умрезено, заједно са вањским.

Name

Стоја

11.09.2019 20:30

Ништа од тога.Прва понуда Палмеру ће бити 10 милиона $.Ако не пристане додаје се једна нула.Значи сто милиона!На то нико није имун

Name

Боки

11.09.2019 16:28

Сто је баби мило, тако би било. Медјутим није он ту да се бави злоцинцима на Косову. Да су злоцинци знају и птице на грани, то им је онај свајцарац документовао. То је рекла и тузитељка из Хага. Продавци органа српских младица су сада највеце инстутуције власти у квази дрзави, предсједник, премијер, прдсједник парламента. Ова крезуба наказа је ту да оцрни и ако мозе/ а не мозе/ похапси и укони Патриотен српства. Људе које не могу купити парама. Бранитеље српства. То је у оцима зликоваца. Треба се оправдати убијање српске дјеце. Русење скола болница вртица. Гадјање воза пуног путника. Само заиграли сте се Амери. Нистет висе главни играци. Дзаба нас облијецете као кобац Око плијена. Не Косово никада неце бити дрзава. Ако Богда стизе и С 400.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БОКИ

11.09.2019 16:46

Боки дусо,пробуди се време је да устанес.

Name

борац

11.09.2019 16:52

Твоји коментари говоре да припадас криминалном миљеу али улицарском.

Name

@Боки

11.09.2019 16:56

Изгледа превисе цитас Спутњик,само једна Калифорнија има три пута веци БДП од Русије,сацекај да прво Калифорнија пропадне,па онда цијела Америка,а у медјувремену Руси це помријет од глади.

Name

За бокија

11.09.2019 17:02

Овај боки је слијепац и један обични дегенерик ово његови коментари су збрда здола и он само србује синпазитер снсд браво за палмера ако уради педесет посто посла биче успјех јер ове криминалце треба похапсит и осудит на велике затворске казне тад че ова дрźава поћети напредоват

Name

@БОКИ

11.09.2019 17:05

Хало папак, досадан си више са својим коментарима...Ако си фрајер реци свој прави идентитет па да те онда видим....

Name

Ре Боки

11.09.2019 17:14

У петак пале акције рафинерије у Броду за 16,5%, упитај богати Додика шта то би.

Name

Војкан

11.09.2019 17:30

Мени мирише да си се нашао на мети а ти види шта даље.

Name

Боки

11.09.2019 19:29

@ ре. Србине или бивси србине. Ако ниси ти сада био ти је пра дједо. Нико ти није крив. Увијек се мозес покајати. Скини икону са тавана. Онда да прицамо о идентитету. Ал ако бас хоцес мозе и сада, Само реци.

Name

Ре

11.09.2019 19:59

Од пандура направисмо великаше, достојанста подијелише идиоти,лопопови нам створише богаташе,а мрачне душе прозваше се патриоти......

Name

@БОКИ

12.09.2019 07:11

Па де балавац, реци који си?Лијепо сам ти написао да ако имаш муда написат ћеш своје право име и презиме, улицу и број у граду или селендри из које се јављаш.У року од 24х сам тамо, јел може мајмуне? Ти мени да причаш о српству глупане?О вјери? Јел ти знаш којем су се Богу Срби молили прије него што их Немањићи натјераше да узму православље?Притом трећину оних који нису ту нову вјеру хтјели побише и поклаше ко стоку.Бог “ ВИД “, њему сте требали да останете вјерни а не да поклекнете и да се данас дичите православљем.И ви онда нама говорите да треба да се вратимо прдједовској вјери?!?!?Мало едукације прије него било ко од вас почне са србовањем...Познато српско лицемјерство!!! Живите у лажи стољећима...Чак вам је и отац нације Добрица Ћосић то на папиру срочио и дао под нос, не би ли дошли памети, али нема изгледа шансе затуцану стоку вратит на прави пут.Оно што је ваљало разгулило је давних дана и стиде се свог поријкла шупчино...Него, пиши иницијáе па у четри ока, јел може?!?!?!?!

Name

Боки

12.09.2019 15:28

@ Сподобо, не каљај образ српских светаца Немањица. Ко је о томе прицао. Хоцес да мијењас историју као ови у Пољској који на помен другог светског рата не позиву Русију и Србији. Прицас о искону и настанку Срба, а писес о власима. То је далека прослост. Сада смо ту гдје смо. Ми срби и православци ви нисте висе. Све ок. Ја сам писао о злоцинима албанских монструма и продаји органа, сто то тебе вриједја, сем ако нису и сам узео паре од неког бубрега. Писем о злоцину НАТО. Ако имас Проблем са идентитетом. Одес у цркву у родни крај. Мозда надју неки траг.

Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И Аустријска Мафија

11.09.2019 16:42

Ево нека почне са НОВОМАТИЦ АДМИРАЛОМ и НОВОМАТИЦОВИМ ћеркама фирмам НОВО ИНВЕСТМЕНТ ДОО, АДМИРА ДОО И БЕО ГАМИНГ ДОО У СРБИЈИ, А У БИХ НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И ВЛТ ДОО У ФБИХ. АКО ОД ОВОГА ПОЧНЕ ДОЧИ ЧЕ ДО ПОЛИТИЧКЕ ВРХУШКЕ КОЈА ЗА НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ ПЕРЕ НОВАЦ,ТРАНСПОРТУЈЕ И ЛАГЕРУЈЕ ДРОГУ И ПРЕКО НОВОМАТИЦА ИЗВЛАЦЕ СВОЈ НОВАЦ КОЈИ СУ ОПЉАЧКАЛИ ОД ОВОГ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

севиљски брицо

11.09.2019 17:26

Све ово Американци имају документовано није ово за њих ниста ново.Само је проблем сто Американци раде споро и темељито,а нама се зури.

Name

Ре

11.09.2019 17:34

Новоматицу се опасно стеже обруч. Милораде хоце ли моћи помоћи Ивица Тончев.

Name

РЕВИЗОР

11.09.2019 19:50

Балави и пијани Јово Радукић који је извођач радова прања новца преко Ново РС ДОО и РСА Гаминг ДОО умјесто да буде у затвору а он од Додика и Ливнеа доби награду и постаде Ревизор ове јадне Републике Српске.

Name

Ре

11.09.2019 19:53

Покрива их потковани Милан Тегелтија. Мора се кренути од Милана Тегелтије и Додикове правосудне багре.

Name

ДЕА

11.09.2019 20:08

Амерчка ДЕА вец двије године чешља НОВОМАТИЦ, а то знаци да су најеб.ли. Има још много компанија повезаних са НОВОМАТИЦ-ом које ДЕА анализира.

Name

Ре Будала

11.09.2019 20:11

колега, Беогаминг не постоји вец пет година. Ето колико се ти разумијес у материју. сједни, један.

Name

лагано прихајамо

11.09.2019 16:52

убрзо се Баји и Шпирицу на црној листи прикључују Човић, Изетбеговић, Чубриловић Љубић и још неки...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

11.09.2019 16:58

Јесте, то је његово уставно и законско право! (Шалим се).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен

11.09.2019 17:58

Ево и бонда намирио стоку па мало сурфа

Name

Wолф

11.09.2019 17:15

Како ће он сам? Треба му екипа Несаломљивих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брут

11.09.2019 17:37

Ја се бојим да и он не буде дио мафије. Амери за новац све раде. Да их је интересовала та борба не би криминалци и убице 25 година били у врху власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Брут

11.09.2019 20:13

па ако раде за новац, зато је Рудоња потросио насе милионе лобирајуци по УСА а једини резултат он и Спириц на црној листи са борцима ИСИЛ?

Name

Сигурно.. Амери највећи криминалци

11.09.2019 17:47

Ма хоће, како неће.. Ко је створио лажњака Косово, гдје је највећи криминал и дрога? Ко подржава Албанце, највеће наркодилере? Ко је довео Додика на тенковима на чело наше Републике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

11.09.2019 18:05

Сваста мозес цути од ових будала и лопова који хоце да се " боре" против криминала!! Цуј ово,они треба да " охрабре" лоповске институције да се боре против самих себе,тј.против криминала...ако је и од Америке,пуно је будаластина и вриједјања здравог разума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

11.09.2019 18:10

Па ниси Супермен да похваташ лопове.Дираш у пчелију кошницу...пази се...ово су домаће пчеле...не боду гризу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој Палмерцицу

12.09.2019 12:34

ово ти је на тлу бих Титина мафија,зар ниси знао да је Тито продо НАСИ свемирски програм,а ови це те убједити да купите Галактицки програм...направице од тебе малог магу...

Name

Покојни Јозо

12.09.2019 13:38

би их давно стрпо ...ал уби га врхуска са теским криминалцима.

Name

Удри брате не зали гранате

11.09.2019 22:26

Удри Палмеру, имас од мене кот'о ракије одма', а ако Бог да как'и веције резултата бице и прасе бар од цетрест кила, ако не једес прасетину нацемо недје у селу какво сиљезе не бери бриге, само удри и не зали. Ето зив био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Палма

12.09.2019 13:43

ако не ове...онда догодине цу народ ослободити јарма...Фоцу смо ми направили да прими великане,једине и праве муслимане,рвате и србе , њихове јатаке и грабадзије од портира до троцланог неписменог руководиоца.

Name

Мица

12.09.2019 06:05

Палмер је мала маца за ове Бих и РС политицаре преваранте, то је увезана мафија од 1992 године и Палемеру касно Марко на Косово додје тако и ти.

ОДГОВОРИТЕ