Hoće li Palmer udariti po mafiji na Balkanu?

Ključni problem Zapada u protekom periodu je taj što je partnerske odnose uglavnom gradio sa političko-kriminalnim strukturama u regiji.

Svijet 11.09.2019 | 17:35
Hoće li Palmer udariti po mafiji na Balkanu?
Zbog toga će SAD morati angažovati američke agencije za borbu protiv kriminala i korupcije, da pomognu u obračunu s mafijom na Balkanu kao što su SAD pomogle Italiji poslije Drugog svjetskog rata pri obračunu s mafijom.

– Pri tome će na početku biti važno detektovati pojedince i politike, koje predstavljaju remetilački faktor. Zbog toga se očekuje, da će se uskoro pojaviti imena novih pojedinaca odnosno subjekata iz regije, koji će biti uvršteni na „crnu listu“ američke administracije – navodi se u najnovijoj analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) sa sjedištem u Ljubljani, sve u svjetlu najavljenih prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Institut, čiji je predsjednik Savjeta nekadašnji politički direktor Bijele kuće Kreg T. Smit, a predsjednik Savjetodavnog odbora bivši ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar, bavio se i pitanjem šta na Zapadnom Balkanu može da učini specijalni predstavnik SAD Metju Palmer.

– Analitičari smatraju da ukoliko Palmer ne pokrene procese u pojedinim državama odnosno ne ojača i ne ohrabri institucije za obračun s kriminalom i kriminalcima, ne mogu se očekivati nikakvi ozbiljniji rezultati njegovog angažmana kao specijalnog izaslanika SAD u regiju – navodi se u analizi.

Profesor Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Zoran Dragišić upozorava da ne treba očekivati od Palmera da dođe na Zapadni Balkan i počisti organizovani kriminal i mafiju. Međutim, Dodaje Dragišić, Palmer može, a to će vjerovatno i raditi, da pomogne organima država regiona u toj borbi, na način da SAD preko njega pošalju neophodnu podršku i pomoć.

– To je dugotrajan proces. Organizovani kriminal niko do kraja nije pobijedio, pa nećemo ni mi, sa ili bez pomoći SAD. Ali, može se uticaj organizovanog kriminala smanjiti na politički i ekonomski život zemlje, da se izbaci iz sfera gdje se odlučuje i da on bude problem samo za policiju, ali ne i za visoku politiku – kaže Dragišić za Srpskainfo. 

Na pitanje da li bi u toj borbi pomoglo ako bi se još neki uticajni pojedinci za ovog dijela Balkana našli na tzv. američkoj „crnoj listi“, Dragišić kaže da SAD svakako treba da na taj način obilježe nosioce kriminala, ali isključivo uz dokaze.

– Ako se to pretvori u politički obračun, onda će biti štetno i po politiku i po borbu protiv kriminala. Jako je važno da se politika dekriminalizuje, a borba protiv kriminala depolitizuje – zaključuje Dragišić.

Početi od Kosova

Budući da je Palmer američki predstavnik za Zapadni Balkan, postavlja se pitanje odakle bi trebalo početi eventualnu borbu protiv „političko-kriminalnih“ veza.

– Mislim da je trenutno najveći problem Kosovo. To je teritorija bez države i tamo imamo razne oblike kriminala, od terorističkog djelovanja, preko šverca narkotika. Teroristi su skinuli uniforme OVK, obukli odijela i postali političari, a nikada nisu prestali da se bave organizovanim kriminalom. Prostor Kosova predstavlja najveći izazov za cijeli region, ali će biti teško s obzirom da tamo ne funkcioniše država, a međunarodne snage nemaju dovoljno kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala – zaključuje Dragišić.

(Srpskainfo)

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

BL

11.09.2019 16:12

Bez toga Palmerovog poteza, ako bog da nema života normalnog u BiH.

ODGOVORITE
Name

Odlično!!!

11.09.2019 16:37

Ukoliko bi to Amerika zaista učinila, građani bi joj mogli oprostiti grije iz prošlosti. Nikakva saradnja sa vlastitim jer vlasti su u kriminalu bile sve manje više. Neka formiraju bazu i dobiće informacije. Hoćemo nazad opljačkani novac, slobodu građansku, pravo na život.

Name

Koka

11.09.2019 16:53

Pa Dodik se vec dugo nalazi na crnoj listi pa nista!

Name

Zapad ih stvorio

11.09.2019 17:22

Sadasnja politicka struktura nije nista drugo nego proizvod OHR-a koji je podrzavao kadrove Po mogucnosti kriminalizovane kako bi zavrtanjem ruku provodili politiku koju zapadne zemlje zele. Zar ste zaboravili Pedija Esdauna I Grahama Dejva. Oba su bili pod istragama antikorupcijskih organa UN I Interpola za pranje novca I reketiranje. Graham Dejv je imao nadimak gospodin procenat jer bi zaustavljao istrage ako bi od nekog posla njemu bio dostavljen procenat.

Name

Pedja

11.09.2019 17:38

Aj da se kladimo da Palmer nece ni dotaci Milorada. Pa iz aviona se vidi da Mile sve radi da narod pomisli da je ko fol za Ruse, a ovamo ispunjava sve zadatke koje je dobio od Olbrajtove. Npr. meni je ogadio Srpsku i srpstvo da bi radije sebe nazvao eskimom nego srbinom.

Name

glupost

11.09.2019 17:40

Sve bi to dobro bilo da ovu vijest nisu rekli analiticari. Taman pomislimnesto pametno ce se desiti kad ono konstatacije analiticara..Glavna mi je ona na kraju kad kaze da ce pocet od Kosova prvo da nije drzava da su teroristi skinuli uniforme i obukli odijela politicara pametnom dosta.Ako su vec analiticari zasto nisu realni i ne govore o cinjenicama onakve kakve jesu uistinu a ne sta bi voljeli cut i vidjet.

Name

Pendula

11.09.2019 17:45

Bilo bi najbolje kada bi Ameri pohapsili ove nase lopove i odvele na Guantanamo u narandzastim skafanderima .

Name

Re Pedja

11.09.2019 21:12

e svaka ti je na mjestu!

Name

BL komunista

12.09.2019 08:58

Nepostoji toliko veliki zatvor u Evropi, moraju prvo kupiti od Hrvata Goli otok. Da bog da neko u bivšoj SFRJ formira ,,NESALOMLJIVE".

Name

neznajuci

11.09.2019 16:22

Svaki dan citam o hapsenjima Srba u trgovini narkoticima i to na svjetskoj i evropskoj pozornici,ne znam kad je zadnji put bilo ime nekakvog Albanca.Ali eto bitno je albance optuzit teroristi,separatisti,zlocinci,pripadnici OVK i sve najgore,a ostali u regionu uzorni uzgajivaci cvijeca.

ODGOVORITE
Name

Krokidil dam

11.09.2019 16:23

Pa sva vladajuća elita u BiH nosioci vlasti su umješani u kirupciju i afere kom to nije jasno ,pravosuđe je uništeno i pravo pravda u BiH ne postoji,oni postavljaju sefove svugdje u svim.sferama društva...

ODGOVORITE
Name

Kriminalna hobotnica

11.09.2019 19:07

Sve umrezeno, zajedno sa vanjskim.

Name

Stoja

11.09.2019 20:30

Ništa od toga.Prva ponuda Palmeru će biti 10 miliona $.Ako ne pristane dodaje se jedna nula.Znači sto miliona!Na to niko nije imun

Name

Boki

11.09.2019 16:28

Sto je babi milo, tako bi bilo. Medjutim nije on tu da se bavi zlocincima na Kosovu. Da su zlocinci znaju i ptice na grani, to im je onaj svajcarac dokumentovao. To je rekla i tuziteljka iz Haga. Prodavci organa srpskih mladica su sada najvece instutucije vlasti u kvazi drzavi, predsjednik, premijer, prdsjednik parlamenta. Ova krezuba nakaza je tu da ocrni i ako moze/ a ne moze/ pohapsi i ukoni Patrioten srpstva. Ljude koje ne mogu kupiti parama. Branitelje srpstva. To je u ocima zlikovaca. Treba se opravdati ubijanje srpske djece. Rusenje skola bolnica vrtica. Gadjanje voza punog putnika. Samo zaigrali ste se Ameri. Nistet vise glavni igraci. Dzaba nas oblijecete kao kobac Oko plijena. Ne Kosovo nikada nece biti drzava. Ako Bogda stize i S 400.

ODGOVORITE
Name

Re BOKI

11.09.2019 16:46

Boki duso,probudi se vreme je da ustanes.

Name

borac

11.09.2019 16:52

Tvoji komentari govore da pripadas kriminalnom miljeu ali ulicarskom.

Name

@Boki

11.09.2019 16:56

Izgleda previse citas Sputnjik,samo jedna Kalifornija ima tri puta veci BDP od Rusije,sacekaj da prvo Kalifornija propadne,pa onda cijela Amerika,a u medjuvremenu Rusi ce pomrijet od gladi.

Name

Za bokija

11.09.2019 17:02

Ovaj boki je slijepac i jedan obični degenerik ovo njegovi komentari su zbrda zdola i on samo srbuje sinpaziter snsd bravo za palmera ako uradi pedeset posto posla biče uspjeh jer ove kriminalce treba pohapsit i osudit na velike zatvorske kazne tad če ova drźava poćeti napredovat

Name

@BOKI

11.09.2019 17:05

Halo papak, dosadan si više sa svojim komentarima...Ako si frajer reci svoj pravi identitet pa da te onda vidim....

Name

Ре Боки

11.09.2019 17:14

У петак пале акције рафинерије у Броду за 16,5%, упитај богати Додика шта то би.

Name

Vojkan

11.09.2019 17:30

Meni miriše da si se našao na meti a ti vidi šta dalje.

Name

Boki

11.09.2019 19:29

@ re. Srbine ili bivsi srbine. Ako nisi ti sada bio ti je pra djedo. Niko ti nije kriv. Uvijek se mozes pokajati. Skini ikonu sa tavana. Onda da pricamo o identitetu. Al ako bas hoces moze i sada, Samo reci.

Name

Re

11.09.2019 19:59

Od pandura napravismo velikaše, dostojansta podijeliše idioti,lopopovi nam stvoriše bogataše,a mračne duše prozvaše se patrioti......

Name

@BOKI

12.09.2019 07:11

Pa de balavac, reci koji si?Lijepo sam ti napisao da ako imaš muda napisat ćeš svoje pravo ime i prezime, ulicu i broj u gradu ili selendri iz koje se javljaš.U roku od 24h sam tamo, jel može majmune? Ti meni da pričaš o srpstvu glupane?O vjeri? Jel ti znaš kojem su se Bogu Srbi molili prije nego što ih Nemanjići natjeraše da uzmu pravoslavlje?Pritom trećinu onih koji nisu tu novu vjeru htjeli pobiše i poklaše ko stoku.Bog “ VID “, njemu ste trebali da ostanete vjerni a ne da pokleknete i da se danas dičite pravoslavljem.I vi onda nama govorite da treba da se vratimo prdjedovskoj vjeri?!?!?Malo edukacije prije nego bilo ko od vas počne sa srbovanjem...Poznato srpsko licemjerstvo!!! Živite u laži stoljećima...Čak vam je i otac nacije Dobrica Ćosić to na papiru sročio i dao pod nos, ne bi li došli pameti, ali nema izgleda šanse zatucanu stoku vratit na pravi put.Ono što je valjalo razgulilo je davnih dana i stide se svog porijkla šupčino...Nego, piši inicijáe pa u četri oka, jel može?!?!?!?!

Name

Boki

12.09.2019 15:28

@ Spodobo, ne kaljaj obraz srpskih svetaca Nemanjica. Ko je o tome pricao. Hoces da mijenjas istoriju kao ovi u Poljskoj koji na pomen drugog svetskog rata ne pozivu Rusiju i Srbiji. Pricas o iskonu i nastanku Srba, a pises o vlasima. To je daleka proslost. Sada smo tu gdje smo. Mi srbi i pravoslavci vi niste vise. Sve ok. Ja sam pisao o zlocinima albanskih monstruma i prodaji organa, sto to tebe vrijedja, sem ako nisu i sam uzeo pare od nekog bubrega. Pisem o zlocinu NATO. Ako imas Problem sa identitetom. Odes u crkvu u rodni kraj. Mozda nadju neki trag.

Name

NOVOMATIC ADMIRAL I Austrijska Mafija

11.09.2019 16:42

Evo neka počne sa NOVOMATIC ADMIRALOM i NOVOMATICOVIM ćerkama firmam NOVO INVESTMENT DOO, ADMIRA DOO I BEO GAMING DOO U SRBIJI, A U BIH NOVO RS DOO I RSA GAMING DOO U REPUBLICI SRPSKOJ I VLT DOO U FBIH. AKO OD OVOGA POČNE DOČI ČE DO POLITIČKE VRHUŠKE KOJA ZA NOVOMATIC ADMIRAL PERE NOVAC,TRANSPORTUJE I LAGERUJE DROGU I PREKO NOVOMATICA IZVLACE SVOJ NOVAC KOJI SU OPLJAČKALI OD OVOG NARODA.

ODGOVORITE
Name

seviljski brico

11.09.2019 17:26

Sve ovo Amerikanci imaju dokumentovano nije ovo za njih nista novo.Samo je problem sto Amerikanci rade sporo i temeljito,a nama se zuri.

Name

Re

11.09.2019 17:34

Novomaticu se opasno steže obruč. Milorade hoce li moći pomoći Ivica Tončev.

Name

REVIZOR

11.09.2019 19:50

Balavi i pijani Jovo Radukić koji je izvođač radova pranja novca preko Novo RS DOO i RSA Gaming DOO umjesto da bude u zatvoru a on od Dodika i Livnea dobi nagradu i postade Revizor ove jadne Republike Srpske.

Name

Re

11.09.2019 19:53

Pokriva ih potkovani Milan Tegeltija. Mora se krenuti od Milana Tegeltije i Dodikove pravosudne bagre.

Name

DEA

11.09.2019 20:08

Amerčka DEA vec dvije godine češlja NOVOMATIC, a to znaci da su najeb.li. Ima još mnogo kompanija povezanih sa NOVOMATIC-om koje DEA analizira.

Name

Re Budala

11.09.2019 20:11

kolega, Beogaming ne postoji vec pet godina. Eto koliko se ti razumijes u materiju. sjedni, jedan.

Name

lagano prihajamo

11.09.2019 16:52

ubrzo se Baji i Špiricu na crnoj listi priključuju Čović, Izetbegović, Čubrilović Ljubić i još neki...

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

11.09.2019 16:58

Јесте, то је његово уставно и законско право! (Шалим се).

ODGOVORITE
Name

Slaven

11.09.2019 17:58

Evo i bonda namirio stoku pa malo surfa

Name

Wolf

11.09.2019 17:15

Kako će on sam? Treba mu ekipa Nesalomljivih

ODGOVORITE
Name

Brut

11.09.2019 17:37

Ja se bojim da i on ne bude dio mafije. Ameri za novac sve rade. Da ih je interesovala ta borba ne bi kriminalci i ubice 25 godina bili u vrhu vlasti.

ODGOVORITE
Name

Re Brut

11.09.2019 20:13

pa ako rade za novac, zato je Rudonja potrosio nase milione lobirajuci po USA a jedini rezultat on i Spiric na crnoj listi sa borcima ISIL?

Name

Sigurno.. Ameri najveći kriminalci

11.09.2019 17:47

Ma hoće, kako neće.. Ko je stvorio lažnjaka Kosovo, gdje je najveći kriminal i droga? Ko podržava Albance, najveće narkodilere? Ko je doveo Dodika na tenkovima na čelo naše Republike?

ODGOVORITE
Name

Dr

11.09.2019 18:05

Svasta mozes cuti od ovih budala i lopova koji hoce da se " bore" protiv kriminala!! Cuj ovo,oni treba da " ohrabre" lopovske institucije da se bore protiv samih sebe,tj.protiv kriminala...ako je i od Amerike,puno je budalastina i vrijedjanja zdravog razuma.

ODGOVORITE
Name

Gurko

11.09.2019 18:10

Pa nisi Supermen da pohvataš lopove.Diraš u pčeliju košnicu...pazi se...ovo su domaće pčele...ne bodu grizu....

ODGOVORITE
Name

Moj Palmercicu

12.09.2019 12:34

ovo ti je na tlu bih Titina mafija,zar nisi znao da je Tito prodo NASI svemirski program,a ovi ce te ubjediti da kupite Galakticki program...napravice od tebe malog magu...

Name

Pokojni Jozo

12.09.2019 13:38

bi ih davno strpo ...al ubi ga vrhuska sa teskim kriminalcima.

Name

Udri brate ne zali granate

11.09.2019 22:26

Udri Palmeru, imas od mene kot'o rakije odma', a ako Bog da kak'i vecije rezultata bice i prase bar od cetrest kila, ako ne jedes prasetinu nacemo nedje u selu kakvo siljeze ne beri brige, samo udri i ne zali. Eto ziv bio.

ODGOVORITE
Name

Palma

12.09.2019 13:43

ako ne ove...onda dogodine cu narod osloboditi jarma...Focu smo mi napravili da primi velikane,jedine i prave muslimane,rvate i srbe , njihove jatake i grabadzije od portira do troclanog nepismenog rukovodioca.

Name

Mica

12.09.2019 06:05

Palmer je mala maca za ove Bih i RS politicare prevarante, to je uvezana mafija od 1992 godine i Palemeru kasno Marko na Kosovo dodje tako i ti.

ODGOVORITE