Грожђем против астме, умора и болести срца

Сезона је грожђа и савршено вријеме да конзумирате ово здраво воће. Осим што је слатко и укусно, има много користи за наше здравље. Грожђе потиче из Перзије, а на Медитеран су га пренијели Феничани. Сада се узгаја у топлим, умјереним климама широм свијета.  

Здравље 11.09.2019 | 17:06
Грожђем против астме, умора и болести срца
За вријеме античке Грчке винова лоза била је симбол цивилизације јер су многи обожавали Диониза који је био бог винове лозе, вина и весеља. Хипократ је гожђе користио за лијечење женских болести, а у 15. вијеку су Французи сок од грожђа користили за површинске ране те као лосион за очи.

Здравствене добробити

Стотину грама грожђа садржи 69 калорија, 0,16 г масти, 18,10 г угљикохидрата, 0,9 г влакана и 0,72 г протеина. Осим тога, бобице грожђа садрже витамине А, Б6, Б и фолну киселину, а 400 грама грожђа осигурат ће препоручену дневну количину витамина Ц. Грожђе се може користити и као лијек за астму јер повећава влагу у плућима те смањује нападе астме.

Чашица вина ће вас ослободити и од мигрена. Научници с Универзитета Иллиноис тврде како присутност ресвератрола откривеног у грожђу успорава или зауставља раст бенигних и малигних тумора. Истраживања показују да ресвератрол инхибира раст тумора у свим фазама болести. Познато је да је грожђе препуно жељеза, а његовом редовном конзумацијом ријешит ћете се умора и деконцентрације.

Конзумирањем грожђа подижете и разину душиковог оксида у крви, што спрјечава стварање крвних угрушака. То значи да смањује и ризик од срчаног удара. Но, конзумација грожђа представља потенцијалну здравствену опасност за псе јер њихова токсичност може да развије акутну бубрежну инсуфицијенцију (изненадан развој затајења бубрега) с ануријом (недостатком производње урина), што може имати фаталан исход за вашег љубимца.

Направите сок од грожђа

Сок од грожђа дјелује антиоксидативно и има позитивне учинке на тијело, он садржи и витамине и минерале као што су: Ц, Б, манган и калиј. Сок од грожђа снижава холестерол, јача имунитет и побољшава метаболизам.Припрема се без кухања. Састојци који су вам потребни јесу пола килограма црног, слатког грожђа и лимун.

Бобице грожђа потопите у воду и ставите да се натапају десет минута. Након тога бобице ставите у блендер и додајте 150 мл воде. Блендајте док не добијете глатку течност. Сок проциједите и додајте му сок једног лимуна. Послужите. У фрижидеру може стајати до два дана.

(Вечерњи лист)

Коментари / 0

Оставите коментар