Косово је једна од најтежих препрека у односима САД-а и Србије

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио је данас да питање Косова и развој ситуације на Косову види као један од најтежих проблема, односно препрека у актуелним односима САД и Србије.

Србија 11.09.2019 | 13:56
Косово је једна од најтежих препрека у односима САД-а и Србије
Амерички амбасадор је у том контексту подсетио да је "режим Слободана Милошевића" био оптужен за насиље над цивилним становништвом на КиМ, после чега је, како је навео, НАТО одлучио да уклони српску војску са КиМ.

"После смо признали независно Косово. Много њих у Србији се не слаже с тим, али ја сам уверен да Србија не може да прими сву популацију Косова натраг у Србију и да албанска популација Косова никад неће бити део Србије", рекао је Скот новинарима у Скупштини Србије, где је учествовао на међународној научној конференцији "Српско-амерички односи".

Он је додао да је неопходно да се пронађе решење, нагласивши да САД подржавају процес нормализације односа између Београда и Приштине, који води ЕУ.

САД ће, истиче, бити веома активне у процесу проналажења решења, а он очекује да ће наредна влада на КиМ суспендовати или укинути таксе како би се остварио напредак у преговорима и постигао "тежак компромис".

"Недавно је наш државни секретар именовао специјалног изасланика Метјуа Палмера да се укључи у тај процес. Надам се да ће се после избора на Косову доћи влада, која је спремна за напредак у преговорима и да ће суспендовати или укинути таксе, тако да можемо да напредујемо и нађемо тежак компромис између Косова и Србије“, рекао је Скот.

Скот је нагласио да је важно посветити се напретку и истакао да је амерички државни секретар и именовао Палмера за специјалног изасланика за Балкан како би се он концентрисао на то питање.

"Ми се надамо да ћемо се после избора на Косову брзо вратити на посао да нађемо решење које је трајно и које ће дати допринос миру у овом регион", рекао је Скот.

Амерички амбашадор, којем мандат ускоро истиче, оценио је и да економски односи Србије и САД напредују, а нада се и политички односи.

На питање какви су тренутно односи између две земље и шта је то што се променило од када он врши функцију амбасадора САД у Србији, Скат је рекао да су односи добри, односно да су у успону.

Додао је да су односи САД и Србије кроз историју углавном били одлични, а да изузетак представљају деведесете године и дешавања поводом распада бивше СФРЈ.

"Мислим да је крање време да идемо напред, да побољшамо наше односе и имамо веома добру основу за такав напредак", рекао је Скот.

Упитан колико је важно његово учешће на конференцији у Скупштини Србије баш на данашњи дан, када се обележава 18 година од терористичких напада у Америци, Скот је казао да је 11. септембар дан када су, не само Американци, већ и сви други на свету, схватили да тероризам није само далеки феномен, већ да је на кућном прагу свакога од нас.

"Данашња конференција је важан подсетник да је једини начин за борбу против тероризма изградња јачих односа са земљама које ће се придружити у тој борби", рекао је Скот и додао да му је драго што и Србију може да урачуна у партнере у тој борби.

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Игор

11.09.2019 12:43

Супер. Дајте ви независност Тексасу, па ћемо расправљати о Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

11.09.2019 13:57

Код нас Далибор Рачић уништио и покрао Стирокард у Српцу па сад те дрскости да удје у Управни одбор РТРС. Срамота каква незналица неписмена.

Name

Горан

11.09.2019 14:11

Никада нећемо прећи зид у вези Косова

Name

Упсала!

11.09.2019 14:35

Ту препреку у односима је проузроковала Америка. А гдје је тек одстета за бобмардмент 1999?

Name

Рајкан

11.09.2019 13:45

Косово јесте највећи проблем у односима Србије и САД, али не кривицом Србије већ управо Америке, заједно са НАТО, отцијепила КиМ од Србије и признала га као самосталну државу. Ако је Америци стало да се тај проблем ријеши, а изгледа да није, онда би требало да повуче одлуку о признању Косова, нареди укидање такси на родбу из Србије, прихвати приједлог Србије о компромисном рјешењу...Али, авај.Амери траже чак да Србија призна независност Косова што је за Србију неприхватљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

11.09.2019 14:30

А дал бих био већи проблем када бих сад косово рекло, ето хоћемо у састав Србије ! Шта у том случају ? Можда је то већи проблем.

Name

Ко су, ста су, какви су

11.09.2019 17:17

Косово је Србија, а албанци на СРПСКОМ КОСОВУ, који су огромом вецином из Албаније су, не рекли вец показали све на (не) дјелу ста су имали, сво вријеме на уму! Такви, висе никоме нису позељни, сви би да се ограде од њих....

Name

Ето

11.09.2019 19:06

Сви су проблем на Косову, од амера до Албанаца. Па што сте напали Косово мајмуни једни. Све вам други криви. Напали хрватску са ЈНА, напали Босну са ЈНА. Ја био војник ЈНА клео се у њој а онда они само ставили кокарде. Марш багро , сви вам кривци а ви цвијеће. Ви сте зло Европе

Name

Ми знамо

11.09.2019 13:59

Повуците признање, ако не знате да управљате ситуацијом коју је створила албанска мафија и мимо васих овекивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуги

11.09.2019 14:56

И ста ако повуку признање. Опет ратовати да се Косово врати под Србију. Иза Косова стоји Албанија, то никада висе неце бити то.

Name

Ранко Требиње

11.09.2019 14:32

Скот остаје скот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

11.09.2019 15:39

Ако није СРна у РС онда је Тањуг у Србији. Као јако битна от ужасног значаја САД је Србија. Па тај дио Балкана је покусни кунић у рукама САД а и Русије. Само најбитнији у цијелој а Европи а и на Балкану продајемо себи у својим болесним главама значај. Сви су нашли мјесто себи и Словачка Чешка Пољска Маџарска Румунија Бугарска сви су од нас свјетлосне године напред. Али не ми смо битни ми смо зајебани ми па амебе Србија до Токија а није ни до Косова. Ми битни ми ово ми оно а у ствари задњи у свему стандарду начину живота народ одлази о чему о чему ми причамо. Ми битно једној Америци. Могу нас сасути како хоће ми не можемо ни прд.. И. Па онда о чему причамо. Пореденас са Афричким сиромашним земљама али не ми битни коме зашто за складиште радиоактивног отпада ГМО хране јефтине радне снаге куповине мозаика и куповином природни ресурса ту смо им интересантни и САД И РУСИЈИ. Док год летимо Високо Високо падамо јако и ударац је све тежи и тежи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

11.09.2019 16:39

Скот је рекао истину када је рекао да је не могуће је вратити сву популацију са Косова у Србију. Да преведем, ако вратите Албанце у Србију њих ће за 30так година толико бити да ће законаским, регуларним путем преузети сву власт у Србији, скупштину и владу а и предсједник Србије ће бити Албанац. Ко хоће да схвати, схватиће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

11.09.2019 17:28

Супер, када већ причаш о тероризму зашто нисте дозволили Србији да се бори против терориста овк него сте још стали на њихову страну а пошто сте и заштитници цивила заштитите Србе у хрвацкој на исти начин онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

12.09.2019 00:49

Драги Ранко из Требиња ти имас најбољи коментер Скот остаје скот .

ОДГОВОРИТЕ