Kosovo je jedna od najtežih prepreka u odnosima SAD-a i Srbije

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da pitanje Kosova i razvoj situacije na Kosovu vidi kao jedan od najtežih problema, odnosno prepreka u aktuelnim odnosima SAD i Srbije.

Srbija 11.09.2019 | 13:56
Kosovo je jedna od najtežih prepreka u odnosima SAD-a i Srbije
Američki ambasador je u tom kontekstu podsetio da je "režim Slobodana Miloševića" bio optužen za nasilje nad civilnim stanovništvom na KiM, posle čega je, kako je naveo, NATO odlučio da ukloni srpsku vojsku sa KiM.

"Posle smo priznali nezavisno Kosovo. Mnogo njih u Srbiji se ne slaže s tim, ali ja sam uveren da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag u Srbiju i da albanska populacija Kosova nikad neće biti deo Srbije", rekao je Skot novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srpsko-američki odnosi".

On je dodao da je neophodno da se pronađe rešenje, naglasivši da SAD podržavaju proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

SAD će, ističe, biti veoma aktivne u procesu pronalaženja rešenja, a on očekuje da će naredna vlada na KiM suspendovati ili ukinuti takse kako bi se ostvario napredak u pregovorima i postigao "težak kompromis".

"Nedavno je naš državni sekretar imenovao specijalnog izaslanika Metjua Palmera da se uključi u taj proces. Nadam se da će se posle izbora na Kosovu doći vlada, koja je spremna za napredak u pregovorima i da će suspendovati ili ukinuti takse, tako da možemo da napredujemo i nađemo težak kompromis između Kosova i Srbije“, rekao je Skot.

Skot je naglasio da je važno posvetiti se napretku i istakao da je američki državni sekretar i imenovao Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan kako bi se on koncentrisao na to pitanje.

"Mi se nadamo da ćemo se posle izbora na Kosovu brzo vratiti na posao da nađemo rešenje koje je trajno i koje će dati doprinos miru u ovom region", rekao je Skot.

Američki ambašador, kojem mandat uskoro ističe, ocenio je i da ekonomski odnosi Srbije i SAD napreduju, a nada se i politički odnosi.

Na pitanje kakvi su trenutno odnosi između dve zemlje i šta je to što se promenilo od kada on vrši funkciju ambasadora SAD u Srbiji, Skat je rekao da su odnosi dobri, odnosno da su u usponu.

Dodao je da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja povodom raspada bivše SFRJ.

"Mislim da je kranje vreme da idemo napred, da poboljšamo naše odnose i imamo veoma dobru osnovu za takav napredak", rekao je Skot.

Upitan koliko je važno njegovo učešće na konferenciji u Skupštini Srbije baš na današnji dan, kada se obeležava 18 godina od terorističkih napada u Americi, Skot je kazao da je 11. septembar dan kada su, ne samo Amerikanci, već i svi drugi na svetu, shvatili da terorizam nije samo daleki fenomen, već da je na kućnom pragu svakoga od nas.

"Današnja konferencija je važan podsetnik da je jedini način za borbu protiv terorizma izgradnja jačih odnosa sa zemljama koje će se pridružiti u toj borbi", rekao je Skot i dodao da mu je drago što i Srbiju može da uračuna u partnere u toj borbi.

(Tanjug)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Igor

11.09.2019 14:43

Super. Dajte vi nezavisnost Teksasu, pa ćemo raspravljati o Kosovu.

ODGOVORITE
Name

Nedjo

11.09.2019 15:57

Kod nas Dalibor Račić uništio i pokrao Stirokard u Srpcu pa sad te drskosti da udje u Upravni odbor RTRS. Sramota kakva neznalica nepismena.

Name

Горан

11.09.2019 16:11

Никада нећемо прећи зид у вези Косова

Name

Upsala!

11.09.2019 16:35

Tu prepreku u odnosima je prouzrokovala Amerika. A gdje je tek odsteta za bobmardment 1999?

Name

Rajkan

11.09.2019 15:45

Kosovo jeste najveći problem u odnosima Srbije i SAD, ali ne krivicom Srbije već upravo Amerike, zajedno sa NATO, otcijepila KiM od Srbije i priznala ga kao samostalnu državu. Ako je Americi stalo da se taj problem riješi, a izgleda da nije, onda bi trebalo da povuče odluku o priznanju Kosova, naredi ukidanje taksi na rodbu iz Srbije, prihvati prijedlog Srbije o kompromisnom rješenju...Ali, avaj.Ameri traže čak da Srbija prizna nezavisnost Kosova što je za Srbiju neprihvatljivo.

ODGOVORITE
Name

Brane

11.09.2019 16:30

A dal bih bio veći problem kada bih sad kosovo reklo, eto hoćemo u sastav Srbije ! Šta u tom slučaju ? Možda je to veći problem.

Name

Ko su, sta su, kakvi su

11.09.2019 19:17

Kosovo je Srbija, a albanci na SRPSKOM KOSOVU, koji su ogromom vecinom iz Albanije su, ne rekli vec pokazali sve na (ne) djelu sta su imali, svo vrijeme na umu! Takvi, vise nikome nisu pozeljni, svi bi da se ograde od njih....

Name

Eto

11.09.2019 21:06

Svi su problem na Kosovu, od amera do Albanaca. Pa što ste napali Kosovo majmuni jedni. Sve vam drugi krivi. Napali hrvatsku sa JNA, napali Bosnu sa JNA. Ja bio vojnik JNA kleo se u njoj a onda oni samo stavili kokarde. Marš bagro , svi vam krivci a vi cvijeće. Vi ste zlo Evrope

Name

Mi znamo

11.09.2019 15:59

Povucite priznanje, ako ne znate da upravljate situacijom koju je stvorila albanska mafija i mimo vasih ovekivanja.

ODGOVORITE
Name

Gugi

11.09.2019 16:56

I sta ako povuku priznanje. Opet ratovati da se Kosovo vrati pod Srbiju. Iza Kosova stoji Albanija, to nikada vise nece biti to.

Name

Ranko Trebinje

11.09.2019 16:32

Скот остаје скот.

ODGOVORITE
Name

W

11.09.2019 17:39

Ako nije SRna u RS onda je Tanjug u Srbiji. Kao jako bitna ot užasnog značaja SAD je Srbija. Pa taj dio Balkana je pokusni kunić u rukama SAD a i Rusije. Samo najbitniji u cijeloj a Evropi a i na Balkanu prodajemo sebi u svojim bolesnim glavama značaj. Svi su našli mjesto sebi i Slovačka Češka Poljska Madžarska Rumunija Bugarska svi su od nas svjetlosne godine napred. Ali ne mi smo bitni mi smo zajebani mi pa amebe Srbija do Tokija a nije ni do Kosova. Mi bitni mi ovo mi ono a u stvari zadnji u svemu standardu načinu života narod odlazi o čemu o čemu mi pričamo. Mi bitno jednoj Americi. Mogu nas sasuti kako hoće mi ne možemo ni prd.. I. Pa onda o čemu pričamo. Poredenas sa Afričkim siromašnim zemljama ali ne mi bitni kome zašto za skladište radioaktivnog otpada GMO hrane jeftine radne snage kupovine mozaika i kupovinom prirodni resursa tu smo im interesantni i SAD I RUSIJI. Dok god letimo Visoko Visoko padamo jako i udarac je sve teži i teži.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

11.09.2019 18:39

Skot je rekao istinu kada je rekao da je ne moguće je vratiti svu populaciju sa Kosova u Srbiju. Da prevedem, ako vratite Albance u Srbiju njih će za 30tak godina toliko biti da će zakonaskim, regularnim putem preuzeti svu vlast u Srbiji, skupštinu i vladu a i predsjednik Srbije će biti Albanac. Ko hoće da shvati, shvatiće.

ODGOVORITE
Name

Maki

11.09.2019 19:28

Super, kada već pričaš o terorizmu zašto niste dozvolili Srbiji da se bori protiv terorista ovk nego ste još stali na njihovu stranu a pošto ste i zaštitnici civila zaštitite Srbe u hrvackoj na isti način onda.

ODGOVORITE
Name

Bakica

12.09.2019 02:49

Dragi Ranko iz Trebinja ti imas najbolji komenter Skot ostaje skot .

ODGOVORITE