Односи са САД високо на листи приоритета Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је данас да је позитивна динамика билатералних односа са САД високо на листи спољнополитичких приоритета Србије.

Србија 11.09.2019 | 12:36
Односи са САД високо на листи приоритета Србије
Дачић је на отварању конференције “Српско-амерички односи”, која се одржава у Скупштини Србије, рекао да је то не само због актуелних изазова, већ и због вриједности које дијелимо и за које су се преци у обје земље борили током већег дјела заједничке историје која нас спаја.

– Због тога смо дужни да уједињеним напорима превазиђемо негативно насљеђе недавне прошлости и да градимо свестрану сарадњу засновану на заједничким вриједностима и интересима наше двије државе – казао је Дачић. 

Према његовим ријечима, односи Србије и САД имају дугу традицију, сложени су и од њиховог успостављања 1881. године до данас прошли су кроз више фаза које су неријетко биле веома различите по свом карактеру.

Шеф српске дипломатије је подсјетио да, у историјском смислу, двије државе и народе повезује савезништво у два свјетска рата, као и релативно блиска сарадња у хладноратовском добу.

– Током распада СФРЈ и у периоду 1990-тих година прошлог вијека, долази до захлађења и погоршања односа, али, нажалост, и стварања одређених негативних наратива, са чијим се ефектима и данас суочавамо – навео је Дачић додајући да је зато посебно важно подсјећање на прегршт позитивних примјера у дугој историји српско-америчке сарадње,

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

КОЈИМ ПУТЕМ ДАЦО?

11.09.2019 11:23

Колико ми се цини вама је запад дао ултиматум нема сједења на две столице Зар вам се народ масовно не сели у Еу То вам вецина у Срба казе који пут да узмете ви цобани на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

11.09.2019 13:32

у Срба политицари у Русију тамо им капитал депониван база сигурна а народ иде сам у Европу без политицара!!тако да србима и не требају политицари !!само да врате опљацкано и отето од народа а сто су задузили да врацају они и њихова родбина и кумови пријатељи и послусници покуповани а не народ и неродјена дјеца јер народ од тиб ктедита није имао вајде све партијаси и послусници у дбоје дзепове стрпали а народ коске глодје а они се бахате дно дна

Name

Али заиста!

11.09.2019 14:16

Прави дипломата.

ОДГОВОРИТЕ