Odnosi sa SAD visoko na listi prioriteta Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas da je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Srbija 11.09.2019 | 12:36
Odnosi sa SAD visoko na listi prioriteta Srbije
Dačić je na otvaranju konferencije “Srpsko-američki odnosi”, koja se održava u Skupštini Srbije, rekao da je to ne samo zbog aktuelnih izazova, već i zbog vrijednosti koje dijelimo i za koje su se preci u obje zemlje borili tokom većeg djela zajedničke istorije koja nas spaja.

– Zbog toga smo dužni da ujedinjenim naporima prevaziđemo negativno nasljeđe nedavne prošlosti i da gradimo svestranu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrijednostima i interesima naše dvije države – kazao je Dačić. 

Prema njegovim riječima, odnosi Srbije i SAD imaju dugu tradiciju, složeni su i od njihovog uspostavljanja 1881. godine do danas prošli su kroz više faza koje su nerijetko bile veoma različite po svom karakteru.

Šef srpske diplomatije je podsjetio da, u istorijskom smislu, dvije države i narode povezuje savezništvo u dva svjetska rata, kao i relativno bliska saradnja u hladnoratovskom dobu.

– Tokom raspada SFRJ i u periodu 1990-tih godina prošlog vijeka, dolazi do zahlađenja i pogoršanja odnosa, ali, nažalost, i stvaranja određenih negativnih narativa, sa čijim se efektima i danas suočavamo – naveo je Dačić dodajući da je zato posebno važno podsjećanje na pregršt pozitivnih primjera u dugoj istoriji srpsko-američke saradnje,

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

KOJIM PUTEM DACO?

11.09.2019 13:23

Koliko mi se cini vama je zapad dao ultimatum nema sjedenja na dve stolice Zar vam se narod masovno ne seli u Eu To vam vecina u Srba kaze koji put da uzmete vi cobani na vlasti

ODGOVORITE
Name

A

11.09.2019 15:32

u Srba politicari u Rusiju tamo im kapital deponivan baza sigurna a narod ide sam u Evropu bez politicara!!tako da srbima i ne trebaju politicari !!samo da vrate opljackano i oteto od naroda a sto su zaduzili da vracaju oni i njihova rodbina i kumovi prijatelji i poslusnici pokupovani a ne narod i nerodjena djeca jer narod od tib ktedita nije imao vajde sve partijasi i poslusnici u dboje dzepove strpali a narod koske glodje a oni se bahate dno dna

Name

Ali zaista!

11.09.2019 16:16

Pravi diplomata.

ODGOVORITE