Није испуњена посљедња жеља сестрића Н. Тесле

Урна са посмртним остацима последњег рођака Николе Тесле Вилијама Тербоа, који је преминуо прошле године у Њу Џерсију, у Сједињеним Америчким Државама, више од годину дана налази се у мртвачници у овом америчком граду, а разлог је тај што није испуњена његова последња жеља да почива поред свог ујака - у Музеју Николе Тесле у Београду.

Занимљивости 11.09.2019 | 12:10
Није испуњена посљедња жеља сестрића Н. Тесле
- Да ме неко не схвати погрешно: мој супруг није био раван Николи Тесли, али је био последњи изданак његове лозе, последња кап његове крви, и у Музеју је његово место. Никола Тесла тамо нема никог ближег од српског рода поред њега и то је била Вилијамова последња жеља - прича за “Курир” и данас видно потресена, Бојана Тербо (74), Вилијамова удовица, иначе Краљевчанка.



Она каже да се, осим урне са посмртним остацима њеног супруга, у Њу Џерсију и даље налази и Вилијамова посмртна маска, као и отисак његове десне руке, а „Куриру“ је припала част да први објави ту фотографију из личне архиве удовице почившег Вилијама.

- Желео је да у вечности борави поред Тесле и да му се после смрти направи посмртна маска и отисак десне руке, баш као што је то био случај са његовим ујаком. Ја лично нисам хтела да његова урна буде од злата, попут Теслине, већ сам се одлучила за сребро, са елементима који асоцирају на звездано небо, са сузама у очима каже госпођа Бојана.

Вилијам Тербо, унук Теслине рођене сестре Ангелине и син Николе Трбојевића и Алисе Худ, био је најближи рођак великог научника. Преминуо је прошле године, 14. августа, у Њу Џерсију, у 89. години. Био је много везан за Теслу, упознао га је још као десетогодишњи дечак, зато му је и последња жеља била да почива поред свог ујака.



Према речима његове удовице, Вилијам је писани захтев својевремено и проследио Музеју Николе Тесле у Београду, али како није добијао одговор, два дана пред смрт тражио је од ње да успостави видео позив са директором Музеја.

- Он је тада био толико слаб да није могао ни да држи телефон. Само је понављао да жели да почива поред Тесле, а директор Музеја рекао нам је тада да “није то до њега, већ да тако нешто мора да одобри надлежно Министарство”. Ево, прошло је више од годину дана, директори су се променили, а последња жеља мог супруга до данас није испуњена. Чак ме нико у међувремену није ни контактирао, разочарано додаје Бојана, која је са овим америчким Србином у браку провела 28 година.

Бојана напомиње да је Вилијамов отац Никола Трбојевић, познат и као Николас Ј. Тербо (1886 - 1973), био светски познат инжењер, математичар и проналазач и једини из најближе Теслине породице који му се 1914. године придружио у САД, а његов револуционарни рад на дизајну мењача за аутомобиле и данас има примену у аутомобилској индустрији.

- Вилијам се, такође, бавио науком, а свој радни век провео је у ракетној и свемирској индустрији у Лос Анђелесу. Целога живота био је чест саговорник медија о Николи Тесли, дао је више од 250 интервјуа и на бројним симпозијумима радо говорио о славном претку, каже Бојана.

Највећи светски научник Никола Тесла имао је три сестре и брата. Они су имали десеторо деце. Следећа генерација изродила је шесторо деце. Од тих шесторо, Вилијам Тербо је био последњи живи наследник.

Више пута долазио је у Београд, а у Србији је последњи пут боравио 2016. године. Радо је посећивао и Краљево, град у којем је рођена његова супруга Бојана.

(Курир.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Претеривање

11.09.2019 20:17

Госодин је патио од деменције и можда шизфреније. Госпођи је изабрао мозак. Није Тесла био краљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уаааааа

13.09.2019 20:02

Мени се чини да си ти већ дементан.