Nije ispunjena posljednja želja sestrića N. Tesle

Urna sa posmrtnim ostacima poslednjeg rođaka Nikole Tesle Vilijama Terboa, koji je preminuo prošle godine u Nju Džersiju, u Sjedinjenim Američkim Državama, više od godinu dana nalazi se u mrtvačnici u ovom američkom gradu, a razlog je taj što nije ispunjena njegova poslednja želja da počiva pored svog ujaka - u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Zanimljivosti 11.09.2019 | 12:10
Nije ispunjena posljednja želja sestrića N. Tesle
- Da me neko ne shvati pogrešno: moj suprug nije bio ravan Nikoli Tesli, ali je bio poslednji izdanak njegove loze, poslednja kap njegove krvi, i u Muzeju je njegovo mesto. Nikola Tesla tamo nema nikog bližeg od srpskog roda pored njega i to je bila Vilijamova poslednja želja - priča za “Kurir” i danas vidno potresena, Bojana Terbo (74), Vilijamova udovica, inače Kraljevčanka.



Ona kaže da se, osim urne sa posmrtnim ostacima njenog supruga, u Nju Džersiju i dalje nalazi i Vilijamova posmrtna maska, kao i otisak njegove desne ruke, a „Kuriru“ je pripala čast da prvi objavi tu fotografiju iz lične arhive udovice počivšeg Vilijama.

- Želeo je da u večnosti boravi pored Tesle i da mu se posle smrti napravi posmrtna maska i otisak desne ruke, baš kao što je to bio slučaj sa njegovim ujakom. Ja lično nisam htela da njegova urna bude od zlata, poput Tesline, već sam se odlučila za srebro, sa elementima koji asociraju na zvezdano nebo, sa suzama u očima kaže gospođa Bojana.

Vilijam Terbo, unuk Tesline rođene sestre Angeline i sin Nikole Trbojevića i Alise Hud, bio je najbliži rođak velikog naučnika. Preminuo je prošle godine, 14. avgusta, u Nju Džersiju, u 89. godini. Bio je mnogo vezan za Teslu, upoznao ga je još kao desetogodišnji dečak, zato mu je i poslednja želja bila da počiva pored svog ujaka.



Prema rečima njegove udovice, Vilijam je pisani zahtev svojevremeno i prosledio Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, ali kako nije dobijao odgovor, dva dana pred smrt tražio je od nje da uspostavi video poziv sa direktorom Muzeja.

- On je tada bio toliko slab da nije mogao ni da drži telefon. Samo je ponavljao da želi da počiva pored Tesle, a direktor Muzeja rekao nam je tada da “nije to do njega, već da tako nešto mora da odobri nadležno Ministarstvo”. Evo, prošlo je više od godinu dana, direktori su se promenili, a poslednja želja mog supruga do danas nije ispunjena. Čak me niko u međuvremenu nije ni kontaktirao, razočarano dodaje Bojana, koja je sa ovim američkim Srbinom u braku provela 28 godina.

Bojana napominje da je Vilijamov otac Nikola Trbojević, poznat i kao Nikolas J. Terbo (1886 - 1973), bio svetski poznat inženjer, matematičar i pronalazač i jedini iz najbliže Tesline porodice koji mu se 1914. godine pridružio u SAD, a njegov revolucionarni rad na dizajnu menjača za automobile i danas ima primenu u automobilskoj industriji.

- Vilijam se, takođe, bavio naukom, a svoj radni vek proveo je u raketnoj i svemirskoj industriji u Los Anđelesu. Celoga života bio je čest sagovornik medija o Nikoli Tesli, dao je više od 250 intervjua i na brojnim simpozijumima rado govorio o slavnom pretku, kaže Bojana.

Najveći svetski naučnik Nikola Tesla imao je tri sestre i brata. Oni su imali desetoro dece. Sledeća generacija izrodila je šestoro dece. Od tih šestoro, Vilijam Terbo je bio poslednji živi naslednik.

Više puta dolazio je u Beograd, a u Srbiji je poslednji put boravio 2016. godine. Rado je posećivao i Kraljevo, grad u kojem je rođena njegova supruga Bojana.

(Kurir.rs)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Preterivanje

11.09.2019 20:17

Gosodin je patio od demencije i možda šizfrenije. Gospođi je izabrao mozak. Nije Tesla bio kralj.

ODGOVORITE
Name

Uaaaaaa

13.09.2019 20:02

Meni se čini da si ti već dementan.