Храстова мрежаста стјеница пустоши шуме у Српској

Храстова мрежаста стјеница, инсект штеточина, појавила се у шумама у региону, па тако и у РС, а воћари из Поткозарја страхују да би могла да се пресели и на њихове парцеле.

Република Српска 11.09.2019 | 10:56
Храстова мрежаста стјеница пустоши шуме у Српској
Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, каже да засад није било штете на воћњацима, али воћари претпостављају да би се то могло догодити већ наредне године, односно да би у прољеће могли имати велики проблем с овим инсектима.

Код планине Козаре, подсјећа Дојчиновић, шуме су уз саме воћњаке, што је један од разлога због којег страхују.

"Стјенице су већ прешле на купину, на малину, на дивљу јабуку. Иниститут је извршио анализу, изашли су на терен и узели су узорке", рекао је Дојчиновић.

Додаје да храстових мрежастих стјеница већ има у шумама, док су воћари већ имали искуства са дрвенаром, због чега страхују да би им се и сада могло догодити слично.

"Кад им нестане хране, они прелазе на воћке. Желимо да упозоримо да се предузму неке мјере, јер је у Поткозарју интензивна воћарска производња, а окружено је шумом", навео је Дојчиновић за "Независне".

Истиче да је у тој шуми доста храста, што их додатно брине.

"Бојимо се да ће то прећи на воћњаке, а то је јако скупа заштита, коју ми не можемо сами да изнесемо", закључио је Дојчиновић.

Коментаришући проблеме који су се, усљед појаве овог инсекта, појавили у шумама, он истиче да је жир отпао прије него што је требало.

"Видимо да су биљке на издисају и да им недостаје хране и воде. На једном стаблу није један инсект, него милиони. Има их по стотину на једном листу", навео је Дојчиновић те додао да сматра да је овакав проблем евидентан у цијелом региону, а на шта су утицале климатске промјене.

Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, рекао је да су они упознати с појавом ових инсеката.

"Тражили смо детаљну информацију од предузећа 'Шуме РС'", истакао је Мацановић те додао да очекују да ће ова информација у најскорије вријеме стићи до Министарства.

Истиче да су представници Пољопривредног институту РС отишли на терен и утврдиће да ли се храстова мрежаста стјеница проширила на воће или је у питању спорадична појава на храстовом дрвету, као што јој само име говори. Информације из Пољопривредног института РС нисмо успјели добити.

По доступним информацијама, штете од ових инсеката манифестирају се у сушењу и прераном опадању листова. Подсјетимо, храстова мрежаста стјеница појавила се и на подручју Мачве, а тада је упозорено да је у питању потенцијално инвазивна врста, тако да се може очекивати њено ширење по територији читаве Србије. Иначе, овај инсект у Хрватској се појавио 2013. године.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бл

11.09.2019 09:35

Шта је ово? Стјенице, мигранти 20% их више. Дјеца нам одоше. Тешко нама са нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахааа

11.09.2019 11:32

Па ја се све чудим што су Шуме у губитку. Појела је стијеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

11.09.2019 14:27

да стјенице харају сумама јос од ратааа!све суме појеле стјенице разно разне!!али зато богатаса на конто поједениб сума море има !!пуни ко бродови од сума !!безакоње царује као и богатаси од сума на балкану!!!посјекли су све сто је Аустругарска посумила !!!гола сјеца!!

Name

Директ

11.09.2019 12:57

Храстова мрезаста стјеница дјелује по суму исто као резим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

11.09.2019 13:26

Нема та стјеница шта појести руководство српски шума је направило српске пањеве . А Дојчиновић се изборио да млијекарима скину премију па ето му та средства па нека се бори пршће јабуке 25 пута па може још који пут а средства има.

Name

Јесте, како да није

11.09.2019 13:37

Мало стјенице, више суша и пожари, папир трпи све....и нису лопови покрали шуму...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

11.09.2019 18:33

Оно што нису моторке дотакле...како их није срамота сјеница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боби рингс

12.09.2019 04:51

Ја сам из околине Бања Луке, винова лоза ми се заразила овим, зна ли неко како се ово лијечи

ОДГОВОРИТЕ
Name

боби рингс

12.09.2019 05:14

Ја сам из околине Бања Луке, винова лоза ми се заразила овим, зна ли неко како се ово лијечи

ОДГОВОРИТЕ