Hrastova mrežasta stjenica pustoši šume u Srpskoj

Hrastova mrežasta stjenica, insekt štetočina, pojavila se u šumama u regionu, pa tako i u RS, a voćari iz Potkozarja strahuju da bi mogla da se preseli i na njihove parcele.

Republika Srpska 11.09.2019 | 10:56
Hrastova mrežasta stjenica pustoši šume u Srpskoj
Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da zasad nije bilo štete na voćnjacima, ali voćari pretpostavljaju da bi se to moglo dogoditi već naredne godine, odnosno da bi u proljeće mogli imati veliki problem s ovim insektima.

Kod planine Kozare, podsjeća Dojčinović, šume su uz same voćnjake, što je jedan od razloga zbog kojeg strahuju.

"Stjenice su već prešle na kupinu, na malinu, na divlju jabuku. Inistitut je izvršio analizu, izašli su na teren i uzeli su uzorke", rekao je Dojčinović.

Dodaje da hrastovih mrežastih stjenica već ima u šumama, dok su voćari već imali iskustva sa drvenarom, zbog čega strahuju da bi im se i sada moglo dogoditi slično.

"Kad im nestane hrane, oni prelaze na voćke. Želimo da upozorimo da se preduzmu neke mjere, jer je u Potkozarju intenzivna voćarska proizvodnja, a okruženo je šumom", naveo je Dojčinović za "Nezavisne".

Ističe da je u toj šumi dosta hrasta, što ih dodatno brine.

"Bojimo se da će to preći na voćnjake, a to je jako skupa zaštita, koju mi ne možemo sami da iznesemo", zaključio je Dojčinović.

Komentarišući probleme koji su se, usljed pojave ovog insekta, pojavili u šumama, on ističe da je žir otpao prije nego što je trebalo.

"Vidimo da su biljke na izdisaju i da im nedostaje hrane i vode. Na jednom stablu nije jedan insekt, nego milioni. Ima ih po stotinu na jednom listu", naveo je Dojčinović te dodao da smatra da je ovakav problem evidentan u cijelom regionu, a na šta su uticale klimatske promjene.

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da su oni upoznati s pojavom ovih insekata.

"Tražili smo detaljnu informaciju od preduzeća 'Šume RS'", istakao je Macanović te dodao da očekuju da će ova informacija u najskorije vrijeme stići do Ministarstva.

Ističe da su predstavnici Poljoprivrednog institutu RS otišli na teren i utvrdiće da li se hrastova mrežasta stjenica proširila na voće ili je u pitanju sporadična pojava na hrastovom drvetu, kao što joj samo ime govori. Informacije iz Poljoprivrednog instituta RS nismo uspjeli dobiti.

Po dostupnim informacijama, štete od ovih insekata manifestiraju se u sušenju i preranom opadanju listova. Podsjetimo, hrastova mrežasta stjenica pojavila se i na području Mačve, a tada je upozoreno da je u pitanju potencijalno invazivna vrsta, tako da se može očekivati njeno širenje po teritoriji čitave Srbije. Inače, ovaj insekt u Hrvatskoj se pojavio 2013. godine.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bl

11.09.2019 11:35

Šta je ovo? Stjenice, migranti 20% ih više. Djeca nam odoše. Teško nama sa nama.

ODGOVORITE
Name

Hahaaa

11.09.2019 13:32

Pa ja se sve čudim što su Šume u gubitku. Pojela je stijenica.

ODGOVORITE
Name

Da

11.09.2019 16:27

da stjenice haraju sumama jos od rataaa!sve sume pojele stjenice razno razne!!ali zato bogatasa na konto pojedenib suma more ima !!puni ko brodovi od suma !!bezakonje caruje kao i bogatasi od suma na balkanu!!!posjekli su sve sto je Austrugarska posumila !!!gola sjeca!!

Name

Direkt

11.09.2019 14:57

Hrastova mrezasta stjenica djeluje po sumu isto kao rezim.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

11.09.2019 15:26

Nema ta stjenica šta pojesti rukovodstvo srpski šuma je napravilo srpske panjeve . A Dojčinović se izborio da mlijekarima skinu premiju pa eto mu ta sredstva pa neka se bori pršće jabuke 25 puta pa može još koji put a sredstva ima.

Name

Јесте, како да није

11.09.2019 15:37

Мало стјенице, више суша и пожари, папир трпи све....и нису лопови покрали шуму...

ODGOVORITE
Name

Gurko

11.09.2019 20:33

Ono što nisu motorke dotakle...kako ih nije sramota sjenica...

ODGOVORITE
Name

bobi rings

12.09.2019 06:51

Ja sam iz okoline Banja Luke, vinova loza mi se zarazila ovim, zna li neko kako se ovo liječi

ODGOVORITE
Name

bobi rings

12.09.2019 07:14

Ja sam iz okoline Banja Luke, vinova loza mi se zarazila ovim, zna li neko kako se ovo liječi

ODGOVORITE