Како би на данашњи дан изгледала траса Србије до ЕП-а?

Све се решава крајем марта - како сада ствари стоје Орлови ће пре свега морати да победе Норвешку као гости. . .

Фудбал 11.09.2019 | 23:00
Како би на данашњи дан изгледала траса Србије до ЕП-а?
Математички гледано, Србија још може кроз квалификације до Европског првенства. Како би то могло да се деси? Потребно је да Орлови добију све три утакмице до краја, а Украјина изгуби све три. Или да Португалија изгуби две од четири преостале. То је теорија, а реалност? Она говори да су то ћорава посла и да Орлови, ипак, морају да иду алтернативним путем.

Срећа је да тог пута има. Србија га је изборила освајањем своје групе у Лиги нација Ц. И у марту ће се борити за ту последњу преосталу карту да после 20 година заигра на Европском првенству.

Хајде да мало погледамо шта се дешава око тог марта и те Лиге нација. Остало је да се одигра „фајнал фор“, на којем ће се од 26. до 31. марта 2020. (тачни термини нису још утврђени) борити победници четири групе у Лиги Ц. А то су Србија, Шкотска, Норвешка и Финска. Е сад, уколико се нека од ових репрезентација пласира на шампионат континтента кроз квалификације, она неће играти у Лиги нација, већ ће ускочити „резерва“.

Србија, дакле, није у тој позицији и играће у завршници Лиге нација. Играће и Шкотска, која је тек пета у својој групи, Белгија јој бежи 12, а Русија девет бодова. И момци који бране боје Тартан армије причају данас исто што и Срби:
 „За нас је утакмица живота у марту“.

Норвешка је још у игри за директан пролаз јер је на четвртом месту у групи, са два бода мање од Шведске и један мање од Румуније, док је Шпанија недодирљива на првом месту. Проблем за Норвежане је неповољан распоред јер им у октобру у госте долазе Шпанци, а онда иду на ноге Румунима. Али шанса постоји.

И на крају, Финци имају огромну прилику да директно кроз квалификације изборе пласман на шампионат Европе. Четири кола пре краја Италија је готово сигуран победник групе, а Финци су други са три бода више од Јерменије и пет од Босне и Херцеговине, као и седам више од Грчке. У октобру БиХ дочекује Финску и ту би могло много тога да се реши.

Уколико се нека од ових репрезентација директно кроз квалификације пласира на Европско првенство, прва резерва да ускочи у завршницу Лиге нација је Бугарска, друга је Израел, а трећа Мађарска.

Пројектовани парови полуфинала Лиге нација (од 26. до 28. марта) су Шкотска - Финска и Норвешка - Србија. Игра се само једна утакмица и то на терену екипе која има бољи ренкинг у овом такмичењу. По том критеријуму, најбоља је Шкотска, па Норвешка, па тек онда Србија.

То би значило да би Србија играла као гост против Норвешке у полуфиналу, а што се финала тиче, ту више ренкинг неће имати улогу, пошто ће домаћин финала бити одређен жребом, и то неколико дана пред само финале, односно вероватно на дан полуфиналних утакмица.

Питање свих питања је: да ли је Србија јача од сва три могућа ривала, да би се изборила за ту последњу карту за ЕУРО? Шкотска је репрезентација која од Мундијала 1998. године у Француској није играла ни на једном великом такмичењу. Норвешка је последњем великом такмичењу играла 2000. године, када је била у групи с Југославијом на Европском првенству. То је, уосталом, и наше последње учешће на шампионату континента.

Финска игра тренутно најбољи фудбал у својој историји и има шансу да први пут заигра на Европском првенству. Ни на Светском никада није била. Што се Бугарске, као резервног учесника тиче, последњи наступ на великој сцени јој је био шампионат Европе 2004. године.

Све када се сабере, сви ривали имају доста дужи стаж у чекању на велико такмичење од Србије. На папиру сигурно имају и слабије саставе од Орлова. Да ли је то, онда, све довољно јак адут да наш државни тим после 20 година оде на Европско првенство?

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар